Σφοδρή επίθεση κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εξαπέλυσε την Παρασκευή ο Κlaus Regling, πρόεδρος του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης ESM, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει μακροπρόθεσμα να αντιμετωπίζει τις κρίσεις της χωρίς τη βοήθειά του.

Με την κριτική που ασκεί στη διάσωση της Ελλάδας, το ΔΝΤ γελοιοποιεί το Σύμφωνο Σταθερότητας της ευρωζώνης και αυτοανακηρύσσεται αρμόδιο για την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο Regling σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

“Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο δημιουργεί μια ψευδή αντιπαράθεση. Προ παντός αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αντιλαμβάνεται τους κανόνες της νομισματικής μας ένωσης”, είπε ο Regling.

Ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει η ευρωζώνη με ενιαία νομισματική πολιτική και 17 εθνικές ανεξάρτητες δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές είναι να τηρούνται οι κανόνες, είπε ο Regling.

“Εάν το ΔΝΤ δεν το καταλαβαίνει αυτό, τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα”, δήλωσε, καταλήγοντας ότι η τρόικα θα πρέπει μακροπρόθεσμα να καταργηθεί, αν και θα πρέπει να παραμείνει μεσοβραχυπρόθεσμα επειδή έχει εμπειρία με προγράμματα διάσωσης.

“Μακροπρόθεσμα, όμως, θα πρέπει τα κράτη της Ευρώπης να φέρουν τα ίδια το βάρος τέτοιων προγραμμάτων”, είπε.

Facebook Comments