Στα επίπεδα ρεκόρ των σχεδόν 3 δισεκ. βαρελιών έχουν αυξηθεί τα αποθέματα πετρελαίου λόγω της ισχυρής παραγωγής από χώρες εντός και εκτός του ΟΠΕΚ, κάτι που ενδεχομένως να επιδεινώσει την υποχώρηση των τιμών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Τα αποθέματα έχουν αυξηθεί λόγω της υψηλής προσφοράς από το Ιράκ, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, παρόλο που η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, ανέφερε ο οργανισμός. Ωστόσο, προβλέπει ότι η προσφορά πετρελαίου από χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) θα καταγράψει την επόμενη χρονιά τη μεγαλύτερη μείωσή της από το 1992 καθώς οι χαμηλές τιμές του αργού αρχίζουν να επηρεάζουν τον κλάδο του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 40% τον τελευταίο χρόνο καθώς ο ΟΠΕΚ υπεραμύνεται του μεριδίου του στην αγορά έναντι των ανταγωνιστών του. Τα αποθέματα πετρελαίου συνεχίζουν να αυξάνονται διότι η πρόσφορά συνεχίζει να ξεπερνά την ζήτηση, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση που δημοσιοποίησε χθες ο ΟΠΕΚ.

Τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου στα ανεπτυγμένα κράτη αυξήθηκαν κατά 13,8 εκατ. βαρέλια στα περίπου 3 δισεκ. τον Σεπτέμβριο, έναν μήνα κατά τον οποίο παραδοσιακά καταγράφεται μείωση, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε στα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τρίτο τρίμηνο, από 2,3 εκατ. την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο, αν και η αύξηση παρέμεινε «σημαντικά υψηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στις 11:28 ώρα Ελλάδας το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραφε άνοδο 70 σεντς στα 44,76 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, αναμένεται να σημειώσει πτώση μεγαλύτερη του 5%. Το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 15 σεντς στα 41,90 δολάρια το βαρέλι.

Facebook Comments