Δύο μέρες μετά τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 129 ανθρώπων, η Γαλλία βομβάρδισε την συριακή πόλη Ράκα τη νύχτα της Κυριακής.

Οι αεροπορικές επιθέσεις, που ήταν το πιό επιθετικό χτύπημά της Γαλλίας εναντίον του ISIS, αποφασίστηκαν σε σύσκεψη του Προέδρου Ολάντ με το επιτελείο Εθνικής Ασφάλειας το Σάββατο.

 

Η Γαλλία πραγματοποιεί συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ αλλά μέχρι τώρα οι γαλλικοί βομβαρδισμοί εντός της Συρίας ήταν ελάχιστοι, καθώς και το Παρίσι ανησυχούσε για την ενίσχυση που προσφέρουν αυτές οι επιθέσεις στον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ.

Οι χθεσινές επιθέσεις είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ισλαμικό Κράτος, που δείχνει ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να περιορίσει την δράση του ISIS εκτός των εδαφών που ελέγχει.

Το Γαλλικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι στην αεροπορική επιδρομή, η οποία έγινε σε συντονισμό με τις αμερικανικές δυνάμεις, έλαβαν μέρος 12 γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία κατέστρεψαν δύο στόχους του ISIS στην Ράκα, την «πρωτεύουσα» των επιχειρήσεων των ισλαμιστών. Οπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, οι ΗΠΑ παρείχαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την προετοιμασία της επιθέσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές από την Ράκα, τα νοσοκομεία δεν έχουν δεχθεί  αμάχους τραυματίες, αλλά ανάμεσα στους στόχους ήταν κλινικές, ένα μουσείο και άλλα κτίρια σε κατοικημένη περιοχή. Η συνολική έκταση των ζημιών παρέμενε άγνωστη το πρωί της Δευτέρας.  

Facebook Comments