Τα στοιχεία του επιχειρηματικού έτους 2015 ήταν καλά – εντυπωσιακά καλά. Η Siemens κατόρθωσε να αυξήσει τα κέρδη της με το κλείσιμο της τελευταίας επιχειρηματικής χρονιάς στο τέλος Σεπτεμβρίου κατά 34% και 7,4 δις ευρώ. Ο τζίρος του γερμανικού κολοσσού σημείωσε άνοδο 6%, που αντιστοιχεί σε 75,6 δις ευρώ.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Siemens Τζο Κέζερ υπόσχεται μάλιστα πρόσθετα κέρδη για τη σεζόν 2015/6. Παρά τις θετικές εξελίξεις όμως, ο Γερμανός μάνατζερ δεν εκφράζει ενθουσιασμό, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κατά την παρουσίαση του ισολογισμού της εταιρείας για το 2015 στο Βερολίνο: «Κάναμε ό,τι είχαμε υποσχεθεί. Εκπληρώσαμε μέχρι στιγμής εμπρόθεσμα ένα προς ένα τα ορόσημα που έχουμε θέσει για το 2020».

Ο Τζο Κέζερ επέλεξε πάντως να μην αναφερθεί στις θυσίες που χρειάστηκαν για την επίτευξη των οικονομικών στόχων: Πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν και πόσες πρόκειται να χαθούν ακόμη. Αρκέστηκε να κάνει λόγο για «γεωγραφική ανακατανομή» στους κόλπους της Siemens, η οποία, όπως είπε, υπαγορεύεται από τις ανάγκες των αγορών και των πελατών. Ο επικεφαλής της γερμανικής πολυεθνικής εξέπεμψε πάντως μήνυμα αισιοδοξίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μετά την περσινή περικοπή περισσότερων από 13.000 θέσεων εργασίας, ήρθε η ώρα να σπάσει η αλυσίδα των κακών ειδήσεων για τον όμιλο.

Μεγάλες ευκαιρίες και στην Κίνα

Η περικοπή θέσεων εργασίας το επιχειρηματικό έτος που ολοκληρώθηκε στοίχισε στη Siemens 800 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το «στοίχημα» απέδωσε, με τις μετοχές της εταιρείας να αυξάνουν την αξία τους κατά ένα πέμπτο και τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων να αυξάνεται τελικά κατά σχεδόν 10.000 σε 348.000, όπως τόνισε ο Τζο Κέζερ. Και αυτό επειδή η Siemens δεν προέβη μόνο σε πωλήσεις ορισμένων τομέων της εταιρείας, αλλά και σε αγορά άλλων. Μετά την Rolls-Royce Energy, από τα τέλη Ιουνίου ανήκει στη Siemens και η αμερικανική εταιρεία κατασκευής συμπιεστών Dresser-Rand, η οποία παρά τα 7,6 δις ευρώ που δαπανήθηκαν αποδεικνύεται συμφέρουσα αγορά. Παρά τις δυσκολίες στο επιχειρηματικό πεδίο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Τζο Κέζερ υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για υγροποίηση και μεταφορά φυσικού αερίου.

Μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης βλέπει η Siemens και στην Κίνα. Υπολογίζει πως η ανάπτυξη αυτή μπορεί να φθάσει στο 7%, ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με αυτό κατέγραψε στην Ευρώπη. Κυρίως στον τομέα της υγείας και του αυτοματισμού θεωρεί πως υπάρχουν περιθόρια ανάπτυξης.

Οι πρόσφυγες θα αλλάξουν το πρόσωπο της Γερμανίας

Τέλος, το προσφυγικό δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη μεγάλη γερμανική εταιρεία. «Η προσφυγική ροή είναι ένα τεστ αντοχής για τη Γερμανία» σύμφωνα με τον Τζο Κέζερ. Παραδέχεται πως η Γερμανία έχει επωφεληθεί πάρα πολύ από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο σχετικά με τις εξαγωγές της. «Η παγκοσμιοποίηση ήταν μια εκπληκτική ανακάλυψη κυρίως για την Γερμανία και την ευημερία της χώρας ωστόσο τώρα υποχωρεί».

Ο Τζο Κέζερ είναι βέβαιος ότι οι προσφυγικές ροές θα αλλάξουν το πρόσωπο της Γερμανίας. Η Siemens βοηθάει παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια όπως και να χρησιμοποιηθούν άδεια οικόπεδα και κτήρια για την εγκατάσταση των προσφύγων. Αβέβαιο όμως παραμένει για τον Γερμανό μάνατζερ εάν και κατά πόσο θα βοηθήσουν οι πρόσφυγες στο να καλυφθούν το μεγάλο ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας.

Facebook Comments