Πρόταση για μία «μεταβατική ΕΡΤ» προέβαλε ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να εκτονωθεί η ενδοκυβερνητική «κρίση», καλώντας μάλιστα τους κυβερνητικούς εταίρους να επιδείξουν ανάλογη «στάση ευθύνης». Εντούτοις, όπως διαμηνύεται και από τις δύο πλευρές, ΠαΣοΚ και ΔημΑρ δεν παρεκκλίνουν από την αρχική τους θέση για άνοιγμα της ΕΡΤ και το ενδιαφέρον στρέφεται στη Δευτέρα, (στις 18:00) όποτε και οι τρεις αρχηγοί θα συνδιαλεχθούν, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για το επίμαχο θέμα.

Η εισήγηση του Πρωθυπουργού προβλέπει τον μίας προσωρινής επιτροπής ευρείας διακομματικής αποδοχής – από τον ειδικό εκκαθαριστή -για την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος. Μαλιστα, όπως επεσήμανε, το νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και μπορεί να ψηφιστεί ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Σαμαράς, παρουσιάζοντας την πρότασή του, απευθύνθηκε στους κυβερνητικούς εταίρους, από τους οποίους και αναμένει «αντίστοιχη σταση ευθύνης, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό μας».

Αμετακίνητοι οι εταίροι

Αμετάκλητοι φαίνονται να είναι οι κυβερνητικοί εταίροι, με τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη να εμμένουν στην άποψη πως η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ πρέπει α γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή.

Το ΠαΣοΚ, αντιδρώντας στην πρόταση του κ. Σαμαρά και εκδηλώνοντας την πάγια τοποθέτησή του, διεμήνυε πως έχει δημόσια διατυπώσει τη θέση του, με απόλυτη σαφήνεια. «Η δήλωση του κ. Σαμαρά δεν συνιστά ανταπόκριση σε αυτά που έχει πει το ΠαΣοΚ», σχολίαζαν κύκλοι του κόμματος.

Από τη ΔημΑρ σημείωναν ότι δεν έχει τίποτα αλλάξει μετά την πρόταση του πρωθυπουργού, η οποία, όπως υπογράμμιζαν, αποτελεί επανάληψη της πρόταση που υπεβλήθη από τον υπουργό Επικρατείας, κ. Δημήτρη Σταμάτη. Άλλωστε της θεση της ΔημΑρ επανέλαβε και ο ίδιος ο κ. Κουβέλης μετά από τη συνάντησή του με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (ΕΒU): Η ΕΡΤ να επαναλειτουργήσει να δρομολογηθούν «οι ρυθμίσεις που πράγματι αναδιαρθρώνουν την ΕΡΤ, προκειμένου να υπηρετηθεί η αποτελεσματικότητα, η πολυφωνία, η απομάκρυνση του κομματισμού από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Μάλιστα, μετά από επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας με τους προέδρους ΠαΣοΚ και ΔημΑρ, απερρίφθη και από τις δύο πλευρέ, η πρόταση για μεταβατική περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ.

Παρέμβαση Προέδρου της Δημοκρατίας

Εν τω μεταξύ, σε παρέμβαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Προεδρίας, ο κ. Παπούλιας θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ μπορεί να γίνει με την κρατική τηλεόραση «εν λειτουργία». «Και αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο», σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Κατηγορώ» από την αξιωματική αντιπολίτευση

Παράλληλα, «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης, για το κλείσιμο της ΕΡΤ, εξαπέλυσε, στη Βουλή, ο επικεφαλής του ΣυΡιζΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας.

«Υπακούτε στις εντολές της Τρόικας για τις ανθρωποθυσίες και ταυτόχρονα ετοιμάζεστε να μετατρέψετε την ΕΡΤ σε φερέφωνο που θα παρουσιάζει την κυβερνητική γραμμή», είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κριτική, στην οποία απήντησε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης πως η ΕΡΤ δεν κλείνει, αλλά ανασυγκροτείται «για να βγει διορθωμένη, καθαρή, χωρίς σκάνδαλα».

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κ. Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ άσκησε δριμεία κριτική κατά της κυβερντικής απόφασης: «Συρρικνώνετε τη δημοκρατία και τη διαπομπεύετε, είστε περήφανος γι αυτό που κάνατε προχτές; Θα μείνετε στην ιστορία για το μαύρο σήμα στη δημόσια τηλεόραση. Η πρακτική σας θυμίζει άλλες εποχές», είπε, «και δεν είναι τυχαίο που σας υποστήριξε μόνο ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, η Χρυσή Αυγή».

Απαντώντας στις «βολές» του κ. Τσίπρα, ο κ. Ι. Στουρνάρας είπε πως «η απόφαση για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν μας, ούτε η διακοπή μετάδοσης εκπομπών ήταν μία εύκολη απόφαση» και μίλησε για «αναγκαίο και θαρραλέο βήμα».

Για τον τρόπο που επελέγη, ώστε να διενεργηθεί η εξυγίανση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως «μία αλλαγή εν κινήσει δεν θα ήταν εφικτή», υπενθυμίζοντας ότι στο πλαίσιο της ανάγκης για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα έχει ψηφιστεί ο νόμος για την κατάργηση και αναδιοργάνωση 11 οργανισμών, μεταξύ των οποίων και η ΕΡΤ

Facebook Comments