Επικριτικό το Βερολίνο έναντι της Άγκυρας

MarketNews

Επικριτικό το Βερολίνο έναντι της Άγκυρας

Το Βερολίνο κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να εκφράζονται, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας στέλνει με την ατυχή συμπεριφορά της (. . .) άσχημα μηνύματα.

Η γερμανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την προειδοποίησή της: η ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένες, οι ειρηνικοί πολίτες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού", έγραψε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ μέσω Twitter αντιδρώντας στις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Σε άλλο μήνυμά του μέσω του ιδίου ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζάιμπερτ τάχθηκε υπέρ της "συνέχισης του διαλόγου" στην Τουρκία, προσθέτοντας πως "η γερμανική κυβέρνηση καλεί εκ νέου όλα τα μέρη να επιδείξουν σύνεση.

Η τουρκική κυβέρνηση έστειλε με την ατυχή συμπεριφορά της μηνύματα εντελώς λαθεμένα, από την μια στην ίδια της τη χώρα, κι από την άλλη σε όλο τον κόσμο και επίσης σε εμάς, στην Ευρώπη", επισήμανε από τη δική του πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε. "Αυτές τις τελευταίες ημέρες είχαμε ελπίσει ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωνόταν", πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος χαρακτήρισε "οπισθοδρόμηση" για την Τουρκία την κλιμάκωση των επεισοδίων βίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας ZDF.

Αναμένω από την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλει στον κατευνασμό και ότι θα κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτών οι οποίοι επιθυμούν να ασκούν το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν", πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας. Πρόσθεσε πως "όταν γίνονται διαδηλώσεις, αυτό αποτελεί ένδειξη (της ύπαρξης) μιας ώριμης κοινωνίας των πολιτών", για να προσθέσει ότι "δεν πρέπει να τρομάζουμε εξαιτίας αυτού, πρέπει να χαιρόμαστε.

Δύο από τα μεγαλύτερα τουρκικά συνδικάτα κάλεσαν χθες Κυριακή σε γενική απεργία από σήμερα Δευτέρα σε όλη τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι αντιτίθενται στον πρωθυπουργό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη Γερμανία φιλοξενείται η μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και χθες σημειώθηκαν διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς αυτούς που αντιτίθενται στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση Ερντογάν. Ανοικτή επιστολή υπέγραψαν περίπου 20 πολύ γνωστές μορφές του καλλιτεχνικού κόσμου -περιλαμβανομένου του Φατίχ Ακίν, του Γερμανού τουρκικής καταγωγής σκηνοθέτη-, καλώντας την Γερμανίδα καγκελάριο από κοινού με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβει πρωτοβουλία για να συμβάλει να δοθεί ένα τέλος στη βία στη Γερμανία.

Τα γεγονότα και οι εξελίξεις στην Τουρκία μιλούν αφ` εαυτών. Παρακαλούμε μην παραμείνετε παθητική. Μαζί με τους Ευρωπαίους ομολόγους σας διασφαλίστε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα σταματήσει τη βία που ασκεί εναντίον του πληθυσμού αμέσως, ανέφεραν οι καλλιτέχνες στην επιστολή, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Εξάλλου, ο Ακίν υπογράφει μια ανοικτή επιστολή προς τον Τούρκο πρόεδρο, τονίζοντας: "απευθύνω έκκληση στη συνείδησή σας-σταματήστε αυτήν την τρέλα". Από την πλευρά της η συμπρόεδρος των Πρασίνων, του οικολογικού κόμματος της αντιπολίτευσης της Γερμανίας, η Κλαούντια Ροθ, η οποία μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να διαδηλώσει στο πλευρό όλων όσοι αντιτίθενται στον Ερντογάν, εξεγέρθηκε χθες σε συνέντευξή της στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD εναντίον της "βάρβαρης βίας" από μέρους των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.