Η ρευστότητα στο σύστημα έχει περιοριστεί σημαντικά, αφού οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών έχουν συγκεντρώσει όλο το… χρήμα. Στα δικαιώματα της Αττικής καθημερινά διακινούνται εκατομμύρια κομμάτια, όπως και στα δικαιώματα των υπολοίπων.  Σημειωτέον, ότι οι πληροφορίες αναφέρουν, προκειμένου να κρατηθεί ζεστό εκ μέρους της κυβέρνησης, σχεδιάζεται το ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις, η ταυτόχρονη ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ, ΕΥΑΘ και ΕΛΠΕ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 2,6 δις. ευρώ, μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,27%, στις 907,47 μονάδες, παρά το γεγονός ότι άνοιξε στις 916 μονάδες, για να υποχωρήσει στα όρια των 880 μονάδων.  Εγχώρια επενδυτικά σχήματα κρύβονται πάντως, πίσω από τις αγορές στον ΟΤΕ, με τη μετοχή να κλείνει στα 6,30 ευρώ, στην ΕΤΕ, που επέστρεψε πάνω από τα 4 ευρώ και στην Motor Oil, που ενισχύθηκε οριακά στα 7,55 ευρώ. Οι συναλλαγές τείνουν να σταθεροποιηθούν πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ οι ξένοι από τις 20 Μαίου και μετά παραμένουν θεατές με μόνη ενασχόλησή τους σε ό,τι αφορά στο Χ.Α., τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Η πολιτική αβεβαιότητα είναι ότι χειρότερο, σχολιάζουν οι χρηματιστές, με αποκορύφωμα τις σημερινές απειλές της Moody’s περί νέας υποβάθμισης της χώρας μας.

Είναι σημαντικό δε, ότι όλη η… Ευρώπη έχει πέσει πάνω από στα τρία κόμματα που στηρίζουν τη κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Σύριζα κ. Αλ. Τσίπρας απειλεί με ανένδοτο μέχρι να φύγει η κυβέρνηση, τη στιγμή που οι αποκρατικοποιήσεις πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην καλοκαιρινή περίοδο και στα προσδοκώμενα έσοδα.

Από εκεί και πέρα, οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι στα Folli Follie που υποχώρησαν πάνω από 5%, στα 15,73 ευρώ, ΣΩΛΚ, στα όρια των 2 ευρώ, Βιοχάλκο στα 4,20 ευρώ, Jumbo στα 7,85 ευρώ, Τέρνα Ενεργειακή στα 2,96 ευρώ. Απώλειες με κλείσιμο στα όρια των 17 ευρώ για τον ΟΛΠ, στα 2,07 ευρώ για την Ελλάκτωρ, στο 1,89 ευρώ για την Ιντραλότ η οποία βγαίνει στις διεθνείς αγορές για την άντληση ρευστότητας 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξαγοράσει δάνεια θυγατρικών. Απώλειες για ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίο, με τον όμιλο να έχει προγραμματίσει παρουσίαση στην ΕΘΕ την  Τετάρτη.

Σημειωτέον, ότι παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και πάλι στην Ελλάδα, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά και μάλιστα στα ψηλά ενός μηνός. Η δε πορεία των ελληνικών ομολόγων φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 50 λεπτών του ευρώ, αλλά η απόδοση της δεκαετίας κινείται στα επίπεδα του 9,5%, εξέλιξη που καθιστά δύσκολη την έξοδο άλλων ελληνικών εταιρειών στις αγορές.

 

ΧΣ 

Facebook Comments