Σημαντική άνοδο σημείωσαν τη Δευτέρα οι αγορές στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ(Fed) θα καθυστερήσει και δεν θα λάβει αποφάσεις για αλλαγή στη νομισματική της πολιτική, στη συνάντηση που θα έχει το ΔΣ της μέσα στη βδομάδα.

Σε αυτό το κλίμα ο Stoxx Europe 600 κέρδισε +0,73%, με τον δείκτη να βρίσκεται κατά +4,9% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Σημαντική άνοδο σημείωσαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές με τη Royal Philips NV να καταγράφει κέρδη +2,62%. Άνοδο +1,50% σημείωσε η μετοχή της εταιρείας ειδών πολυτελείας Compagnie Financière Richemont SA. Καλή ήταν η μέρα και για τις πετρελαϊκές με τη μετοχή της BP να έχει ενισχυθεί κατά +0,97%, ενώ η μετοχή της Total βρέθηκε με κέρδη +2,28%.

Αντίθετα, «τιτανικός» στο Μιλάνο με τη μετοχή της Saipem να βυθίζεται κατά -27,95%, καθώς η εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε πετρελαιοπηγές ανέφερε ότι έχει πρόβλημα στη λειτουργία της από τις δυσκολίες που αυξάνονται κατακόρυφα στην Αλγερία. Η ιταλική εταιρεία προβλέπει ότι οι ζημίες της για το 2013 θα κυμανθούν μεταξύ 300 και 350 εκατ. ευρώ, ενώ νωρίτερα προέβλεπε κέρδη ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, στη Μαδρίτη η μετοχή της Telefonica σημείωσαν άνοδο +2,39%, καθώς η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι δεν έλαβε κάποιο ενδιαφέρον εξαγοράς της από την αμερικανική AT&T.

Χαμόγελα και στη γερμανική ασφαλιστική Hannover Re με τη μετοχή της να κλείνει στο +3,96%, καθώς τόνισε ότι οι πρόσφατες πλημμύρες στη Γερμανία, την Αυστρία και την Τσεχία δεν απειλούν το καθαρό εισόδημα της εταιρείας για το 2013.
Έτσι, οι δείκτες έκλεισαν με την εξής εικόνα: Ο FTSE 100 στο Λονδίνο πρόσθεσε +0,35%, ο γερμανικός DAX 30 βρέθηκε στο +1,08% και στη Γαλλία ο CAC 40 κέρδισε +1,54%. Θετικά πρόσημα και για τους δείκτες σε Μιλάνο και Μαδρίτη με τον FTSE MIB στο +0,25% και τον Ibex 35 στο +0,81%.
 

Facebook Comments