Αμεση επανέναρξη της λειτουργίας της ΕΡΤ με βάση το άρθρο 15 του Συντάγματος επιβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας χορηγώντας την προσωρινή διαταγή για την κοινή Υπουργική Απόφαση υπέρ των εργαζομένων, που προσέφυγαν (σωματείο ΠΟΣΠΕΡΤ).

Είχε προηγηθεί, η συνακρόαση των νομικών εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ, του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Σ. Κεδίκογλου, και του υπουργού Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, με τον πρόεδρο του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκο, και τον σύμβουλο Επικρατείας, Κ. Κουσούλη.

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να προσβληθεί η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση και πως δεν μπορεί ο κ. Μενουδάκος να εκδώσει προσωρινή διαταγή για το θέμα αυτό.

Επικαλείται το άρθρο 15, που υποχρεώνει το κράτος να ρυθμίζει την απρόσκοπτη λειτουργία και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. παράλληλα επικαλείται τον χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (εγκρίθηκε στη Λισαβώνα το 2007 και εντάχθηκε στο ελληνικό δίκαιο το 2009), που επικαλέστηκε και πρόσφατα ο Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς. Σχετικό είναι και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Παράλληλα μπαίνει με την απόφασή του ο κ. Μενουδάκος και στο εργασιακό κομμάτι της υπόθεσης, αναφέροντας ότι δεν μπορούν να καταγγελθούν συμβάσεις εργαζομένων και να αποζημιωθούν πριν εκδοθεί η απόφαση για την αίτηση αναστολής τον Σεπτέμβριο.

Εκκρεμεί κρίση για την αναστολή ή μη της κοινής υπουργικής απόφασης η οποία μπορεί να συζητηθεί και πριν από το Σεπτέμβριο.

Ακόμη υποστήριξαν ότι λόγοι κακοδιαχείρισης της ΕΡΤ επέβαλαν το κλείσιμό της και τόνισαν ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ύπαρξης δημόσιας τηλεόρασης, αλλά ούτε συνταγματική διάταξη ή διεθνής σύμβαση, που να επιβάλει τη δημόσια τηλεόραση.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ, προσκομίσθηκαν στοιχεία, που καταδεικνύουν ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ, απειλούνται προβλήματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, ενώ επικαλέσθηκαν οικονομική ζημιά του Δημοσίου από τη μη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Facebook Comments