Οι ξένοι επενδυτές έχουν αναθεωρήσει τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα και τηρούν στάση αναμονής. Ο τζίρος στο Χ.Α. την Τρίτη είναι υποτονικός, μόλις 14 εκατ. ευρώ και ο γενικός δείκτης ανακάμπτει στις 926 μονάδες και με κέρδη λίγο πάνω από 2%.

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Πειραιώς, στα 0,002 ευρώ, ενώ το δικαίωμα της Αττικής καταγράφει βουτιά 50% στο 0,001 ευρώ.  Στα 4,10 ευρώ ανακάμπτει η ΕΤΕ, στα 0,43 η Alpha και απώλειες στο 1,46 ευρώ για την Πειραιώς.

Mε τον γενικό δείκτη να…  θέλει, αλλά με τις συναλλαγές αδύναμες, η αγορά αντιδρά θετικά μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στο θέμα της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, η οποία ευνοήθηκε από την απόφαση του Σ.τ.Ε. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές εφησυχάζουν και κυρίως οι ξένοι.

Η τρόικα παραμένει στην Ελλάδα και ταυτόχρονα απαιτεί να προχωρήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, που σημαίνει χιλιάδες απολύσεις. Η ΕΡΤ, σύμφωνα με την αγορά είναι η αρχή, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν απολύσεις στους ΟΤΑ, στους εκπαιδευτικούς και στον κλάδο της υγείας, εξελίξεις που αν περατωθούν κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης και της κοινωνίας με απρόβλεπτες εξελίξεις, οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια, όπως εκτιμούν οι ίδιοι, θα έχει πολιτικές προεκτάσεις. Σύμφωνα με την αγορά πάντα, αυτή είναι η δεύτερη και σκληρότερη φάση από την εφαρμογή του Μνημονίου.

Σα να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση έχει να επιδείξει λίγα πράγματα ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις. Η πώληση της ΔΕΠΑ ναυάγησε και η πώληση της ΔΕΣΦΑ γίνεται με τίμημα που απέχει σημαντικά από τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που σημαίνει ότι ο στόχος των 2,6 δις. ευρώ, δύσκολα θα επιτευχθεί φέτος.

Οπότε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά αφενός να τιτλοποιήσει μελλοντικά έσοδα, ύψους 1 δις. ευρώ από τις πωλήσεις ακινήτων του Δημοσίου, αφετέρου να επισπεύσει την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, της ΕΥΔΑΠ και των ΕΛΠΕ. Η  πώληση του ΟΛΠ αναμένεται να προσκρούσει στις αντιρρήσεις ενός εκ των τριών πόλων που στηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Α. Σαμαρά, τη ΔΗΜΑΡ, η οποία επιθυμεί τη μίσθωση του λιμανιού και όχι την πώληση. Η δε τιμή των ΕΛΠΕ έχει ήδη επηρεαστεί αρνητικά, από τη στιγμή που δεν πουλήθηκε η ΔΕΠΑ, στην οποία έχει συμμετοχή.

Οι αγοραστές επιστρέφουν στα μη τραπεζικά χαρτιά δίδοντας ώθηση στα Σωληνουργεία Κορίνθου, στα 2,15 ευρώ και κέρδη κοντά στο 7%, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και ΕΧΑΕ ενισχύονται πάνω από 5%, στο 1,96 ευρώ ενισχύεται η Ιντραλότ, στα 4,5 ευρώ ο Μυτιληναίος και κέρδη άνω του 3% σημειώνει η Coca Cola, στην οποία στηρίζεται η σημερινή αντίδραση της αγοράς.  Αντίδραση, επίσης, βγαίνει στα Folli Follie, τον ΟΛΠ, την Jumbo, ανόδου συνέχεια για την Motor Oil και επιστροφή στα κέρδη για την ΜΕΤΚΑ.  

 

ΧΣ

Facebook Comments