Συνεδρίαση ευρωπαϊκών αγορών: Ο δείκτης ZEW οικονομικών προσδοκιών στη Γερμανία ενισχύθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις παρά τις προσδοκίες της Bundesbank για οικονομική επιβράδυνση το καλοκαίρι. Το γεν υποχωρεί παρά την πτώση στο δείκτη Nikkei…

Ο δείκτης ZEW στη Γερμανία για τις οικονομικές προσδοκίες των αναλυτών και των επενδυτών ενισχύθηκε σε υψηλά τριών μηνών τον Ιούνιο στις 38,5 μονάδες, πάνω από τις εκτιμήσεις για άνοδο 38,1 μονάδων και πάνω από τις 36,4 μονάδες το Μάιο. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών σημείωσε απρόσμενη πτώση στο 8,6, ενώ ο δείκτης οικονομικού συναισθήματος στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε στις 30,6 μονάδες.

Οι υψηλότερες προσδοκίες γύρω από τη βελτίωση της γερμανικής οικονομίας έρχονται σε αντίθεση με τις χθεσινές προβλέψεις της Bundesbank περί επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας το καλοκαίρι. Τον Απρίλιο, η γερμανική κυβέρνηση μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στο 0,4% για το 2013, ενώ η οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 0,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Παρ’ όλα αυτά, το ευρώ ενισχύθηκε σε υψηλά 4 μηνών έναντι του δολαρίου στο 1,3398 μετά την ανακοίνωση αν και το ζεύγος δεν κατάφερε να διατηρήσει το σύνολο των κερδών του. Η ισοτιμία EUR/USD φαίνεται ότι μπορεί να συναντήσει αντίσταση γύρω από το 1,3400, στην ανοδική γραμμή τάσης που έχει διαμορφωθεί από το Σεπτέμβρη του 2012. Πιθανή στήριξη στην προηγούμενη γραμμή αντίστασης γύρω από το 1,3250.

Το ευρώ δέχτηκε πιέσεις νωρίτερα σήμερα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi σε συνέδριο της Τράπεζας του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Ο Draghi επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι ανοιχτή σε μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις, αν και προειδοποίησε ότι αυτά τα «εργαλεία» μπορεί να έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Στο παρελθόν, ο Draghi είχε συμπεριλάβει στα μη συμβατικά «εργαλεία» τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων.

Η Ισπανία άντλησε σήμερα 5,04 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες 12μηνων και 6μηνων έντοκων γραμματίων, με ανώτερο στόχο τα 5,0 δισ. ευρώ. Η μέση απόδοση στα 12μηνα έντοκα γραμμάτια διαμορφώθηκε στο 1,395%, πάνω από το 0,994% το Μάιο. Επίσης, σήμερα η στερλίνα υποχώρησε κάτω από το 1,5650, παρά τον μεγαλύτερο των εκτιμήσεων ετήσιο πληθωρισμό που ανακοινώθηκε.

Facebook Comments