Σκεφτήκατε ποτέ την αξία της ζωής ως commodity; Δίνουμε όλοι την ίδια αξία στη ζωή; Πόσο αξίζει λοιπόν ένας θεατής στο Bataclan και πόσο ένας βομβιστής αυτοκτονίας; Η αξία που δίνει κάθε πολιτισμός στη ζωή είναι de facto διαφορετική.

Αν κατάφερε να φτάσει σε ένα σημείο ευημερίας ο δυτικός πολιτισμός το οφείλει στο ότι έδωσε στην ίδια την ζωή, υπέρτατη αξία. Ξεπερνώντας πολιτικές και θρησκευτικές αγκυλώσεις, έχοντας βιώσει πολέμους και λιμούς, ανέδειξε τη προστασία της ζωής ως υπέρτατο αγαθό. Όχι, κατηγορηματικά όχι, δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία όλοι οι πολιτισμοί του πλανήτη σε αυτή την αρχή. Δείτε την συνολική εικόνα. Την ασταμάτητη έρευνα πάνω στην ιατρική, τη καθιέρωση του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας, η ίδια η εισαγωγή της έννοιας της σύνταξης γήρατος και βέβαια η καθιέρωση κανόνων ακόμα και για τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Θεωρητικά, τα δικαιώματα αιχμαλώτων πολέμου ή οι κανόνες για τη προστασία αμάχων ισχύουν κάτω από το κάλυμμα του ΟΗΕ για οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση στο πλανήτη. Και όσο και αν δυσκολεύεστε να το παραδεχθείτε υπήρχαν συγκρούσεις ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν που οι αντιμαχόμενοι είχαν δεχτεί την παρουσία παρατηρητών του ΟΗΕ στο πεδίο των μαχών. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ούτε πρόκειται να συμβεί στη περίπτωση της σύγκρουσης με το ISIS. Γιατί πολύ απλά οι κανόνες είναι διαφορετικοί. Οι φανατικοί ισλαμιστές χτύπησαν από την αρχή των συγκρούσεων αυτή την υπέρτατη αρχή της δύσης. Έριξαν την αξία της ζωής σε κόστος λιγότερο από ένα μεταχειρισμένο παλιό αυτοκίνητο κι ακόμα παρακάτω. Γιατί όταν γεμίζουν μια σακαράκα με εκρηκτικά και βάζουν έναν οδηγό να πάει το αυτοκίνητο κοντά σε ένα στόχο και να ανατιναχτεί είναι προφανές ότι όσα θεωρούσαμε δεδομένα για την ανθρώπινη ζωή πάνε περίπατο.

Μάθατε τίποτα για στρατόπεδα αιχμαλώτων του ISIS όπου κρατούνται αιχμάλωτοι Σύριοι, Ιρακινοί και Κούρδοι στρατιώτες; Όχι. Η κράτηση είναι προσωρινή γιατί απλούστατα σύντομα μετά τη σύλληψη ακολουθεί εκτέλεση. Το ίδιο όμως συμβαίνει και από την αντίθετη πλευρά. Σας έδειξαν ποτέ ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Συρία όπου βρίσκονται αιχμάλωτοι μαχητές του ISIS; Ούτε σας έδειξαν, ούτε θα σας δείξουν. Ο κάθε αιχμάλωτος είναι στο έλεος της μονάδας που τον συλλαμβάνει και η εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες είναι η καθημερινότητα του πολέμου.

Αυτή είναι η κατάσταση που έχει να διαχειριστεί η δύση. Ένας πόλεμος που διεξάγεται σε ένα γήπεδο ξένο από το δικό της. Ο αντίπαλος το λέει σαφέστατα, «εγώ δεν υπολογίζω την ανθρώπινη ζωή, εσύ όμως την υπολογίζεις και θα σε χτυπήσω ακριβώς σε αυτό». Όσο κι αν περιμένετε άμεση απάντηση από τους Γάλλους μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, δεν θα τη δείτε. Γιατί όλη η στρατιωτική δομή και λειτουργία της δύσης είναι τελείως διαφορετική. Δεν πρόκειται το ΝΑΤΟ να αρχίσει να βομβαρδίζει τυφλά τις περιοχές που επικρατεί το ISIS. Σκεφτείτε με βάση τη κοινή λογική. Πόσο δύσκολο ήταν για τις αμερικανικές δυνάμεις να ισοπεδώσουν την Al Raqqah, άτυπη πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους; Δεν το έκαναν. Μάλιστα διαβάσατε πρόσφατα ότι σκότωσαν με χειρουργική βολή πυραύλου από drone τον περιβόητο εκτελεστή Jihadi John.  Ακόμα και οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί των Γάλλων στην Al Raqqah, πρωτεύουσα του ISIS δεν γίνεται στα τυφλά. Δεν σκοτώνουν πολίτες οι Γάλλοι.

Η δύση δε θα πάει ποτέ να εξολοθρεύσει οποιοδήποτε αντίπαλο της σκοτώνοντάς τα μέλη του ένα προς ένα. Είναι μακριά από τις αρχές της. Η πρώτη λύση σε αυτό ήταν να εξοπλίσουν και να εκπαιδεύσουν στρατιωτικά τους τοπικούς αντίπαλους του ISIS ώστε να αναλάβουν αυτό το ρόλο οι ομόθρησκοι τους. Αυτό ως ένα βαθμό προχωρά αλλά οι ντόπιοι δεν είναι τόσο ικανοί και οργανωμένοι ώστε να καταφέρουν πλήρη ανατροπή στα πεδία των μαχών και σαρωτική νίκη εναντίον των Ισλαμιστών. Ξαφνικά, προέκυψε ο παράγοντας Ρωσία. Λίγο ως πολύ όλοι θα διαβάσατε άρθρα τα οποία αναφέρονται στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ρωσίας, για την κίνηση ΜΑΤ εναντίον του ΝΑΤΟ, για το πως ο Πούτιν βάζει τα γυαλιά στον Ομπάμα και για το πως θα καταφέρει η Ρωσία να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.

Ας δούμε λίγο το στρατιωτικό σκέλος για να καταλάβουμε αν ισχύουν όλα αυτά. Κατ’ αρχάς η συνεργασία Ρώσων και Αμερικανών στο πόλεμο εναντίον του ISIS δεν είναι καινούρια. Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ρώσοι εξοπλίζουν τις Ιρακινές Ένοπλες Δυνάμεις με οπλικά συστήματα τα οποία πρέπει να συνεργάζονται. Αμερικανοί και Ρώσοι σύμβουλοι βρίσκονται ταυτόχρονα στα Ιρακινά στρατόπεδα. Οι αμερικάνικη εμπλοκή στις επιχειρήσεις συνίσταται σε δύο σκέλη, τη παροχή πληροφοριών προς τους εχθρούς του Ισλαμικού κράτους και στους επιλεκτικούς βομβαρδισμούς κυρίως εναντίον εγκαταστάσεων ή εναντίον ανθρώπινων στόχων υψηλής αξίας (ηγετικών στελεχών της οργάνωσης). Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος εναντίον του ISIS με εκατόμβες νεκρών δε θα είχε καμία τύχη να περάσει από την αμερικάνικη βουλή.

Οι ισλαμιστές το γνωρίζουν πολύ καλά πως λειτουργεί η δύση και έχοντας ρίξει την αξία της ζωής στο πάτο στέλνουν το μήνυμα ότι θα ηττηθούν μόνο αν σκοτωθούν ένας προς ένας. Σε αυτό το σημείο εμφανίζονται οι Ρώσοι. Είναι ενδιαφέρον να δούμε το είδος της στρατιωτικής εμπλοκής τους. Αεροσκάφη που βομβαρδίζουν με βόμβες διασποράς, ελικόπτερα που περιπολούν και χτυπούν κυρίως στόχους ευκαιρίας και πυροβολικό που χτυπά με θερμοβαρικές ρουκέτες (το περίφημο TOS-1, ένα όπλο που μοιάζει να βγήκε από σελίδες κόμικ). Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι οι Ρώσοι δεν πρόκειται να δείξουν την ίδια ευαισθησία στις ανθρώπινες ζωές των αντιπάλων και η μαζική εξολόθρευση ισλαμιστών είναι αυτό που έρχεται. Βλέποντας όλα αυτά είναι λίγο αφελές να μιλάμε για Ρωσικό ελιγμό και όχι για μια καλά συντονισμένη ενέργεια Ρώσων και Αμερικανών.

Και εδώ πλέον έρχεται το σημείο όπου οι ηγέτες του Ισλαμικού κράτους αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι ο κλοιός σφίγγει και αργά ή γρήγορα θα σφαχτούν όλοι αφού αν αποδυναμωθούν αρκετά από τις επιθέσεις των Ρώσων, θα ακολουθήσει σφαγή από τους Ιρακινούς και τους Σύριους. Επέλεξαν λοιπόν να αλλάξουν για ακόμα μια φορά γήπεδο. Θα μεταφέρουν τον πόλεμο στην Ευρώπη. Το περίμενε η Ευρώπη. Είναι σαφές. Και είναι σαφές ότι δε χρειάζεται να έρθουν ως πρόσφυγες ή μετανάστες οι βομβιστές. Αν δει κανείς πόσοι είναι οι νέοι μουσουλμάνοι γεννημένοι στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο που άφησαν τη χώρα τους για να ενταχθούν στο ISIS θα καταλάβει ότι οι επίδοξοι βομβιστές είναι εδώ.

Αυτό που θα συμβεί από εδώ και στο εξής είναι αυτό, το ISIS θα χτυπηθεί με κάθε τρόπο στο χώρο δράσης του. Οι ντόπιοι θα αναλάβουν την φυσική εξολόθρευσή τους. Η δύση ταυτόχρονα θα σφίξει τον οικονομικό κλοιό της οργάνωσης, όπως έχει ήδη αρχίσει να κάνει και ταυτόχρονα οι θύλακες που υπάρχουν στην Ευρώπη και βρίσκονται πέριξ των μουσουλμανικών κοινοτήτων θα βρεθούν υπό ασφυκτική παρακολούθηση. Το χτύπημα στη Γαλλία δε σημαίνει ότι θα είναι το τελευταίο. Ας μην έχουμε όμως καμία αμφιβολία ότι κι αυτό το πόλεμο θα το κερδίσει η Ευρώπη γιατί απλούστατα δίνει τη μεγαλύτερη δυνατή αξία στην ανθρώπινη ζωή και θα κάνει τα πάντα για να τη διαφυλάξει.

Facebook Comments