Έτοιμη να δράσει τον Δεκέμβριο επεκτείνοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εμφανίζεται η ΕΚΤ, σύμφωνα με όσα μαρτυρούν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου τον Οκτώβριο. Τα πρακτικά που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα προδίδουν τον προβληματισμό των στελεχών της Τράπεζας για τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και των συνεπακόλουθων παρενεργειών στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Ωρες νωρίτερα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Federal Reserve, που εμφανίζουν την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να οδεύει προς μια καίριας σημασίας κίνηση επίσης τον Δεκέμβριο, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της ΕΚΤ: προς την πρώτη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου μετά σχεδόν μία δεκαετία. Παραδόξως στις δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες εκδηλώθηκε, για διαφορετικούς λόγους, ανησυχία για την αξιοπιστία τους σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν στις αναμενόμενες κινήσεις τον Δεκέμβριο.

Την ανησυχία της ΕΚΤ για τον εμφανή πλέον κίνδυνο αποπληθωρισμού εξέφρασε ιδιαιτέρως ο επικεφαλής των οικονομολόγων της, Πίτερ Πρατ, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν δεν κινηθεί η Τράπεζα για να αποτρέψει μια περαιτέρω διολίσθηση του πληθωρισμού, καταναλωτές και επενδυτές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητά της να ανακόψει μια περαιτέρω υποχώρηση των τιμών. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με μηνιαίες αγορές ομολόγων αξίας 60 δισ. ευρώ έχει εγκαινιαστεί από τις αρχές Μαρτίου, αλλά έως τώρα δεν έχει αποφέρει επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Αντιθέτως, ο δείκτης στην Ευρωζώνη παραμένει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα και τον Οκτώβριο σημείωσε άνοδο μόλις κατά 0,1%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται στο 1,1% όταν ο στόχος της Τράπεζας, που ορίζεται ως σταθερότητα των τιμών, είναι το 2%. «Μετράω τις φορές που έχουμε αναγκαστεί να μεταφέρουμε τον χρονικό ορίζοντα στον οποίο θα πλησιάσει ο πληθωρισμός τον στόχο», τόνισε ο κ. Πρατ, ομολογώντας με ειλικρίνεια ότι ο στόχος της Τράπεζας δεν έχει επιτευχθεί. Προχώρησε, όμως, περαιτέρω προειδοποιώντας πως «κάποια στιγμή αντιμετωπίζει κανείς πρόβλημα αξιοπιστίας», ενώ εξέφρασε τον μεγαλύτερο φόβο της κεντρικής τράπεζας πως επιχειρήσεις και καταναλωτές ενδέχεται να αναβάλουν τις δαπάνες τους περιμένοντας περαιτέρω πτώση των τιμών, με αποτέλεσμα να υπονομεύσουν την ανάκαμψη.

Παράλληλα, τα πρακτικά της συνεδρίασης προδίδουν πως η Τράπεζα είναι πρόθυμη να αυξήσει περαιτέρω από το υφιστάμενο 0,2% το επιτόκιο που χρεώνει στις τράπεζες για να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους στα ταμεία της. Στόχος μιας τέτοιας κίνησης θα είναι να τις εξωθήσει να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Σε ό,τι αφορά την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μπορεί να γίνει είτε με τη χρονική παράτασή του πέραν του Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους, όπως έχει αρχικά σχεδιασθεί, είτε με την αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων είτε και με τη διεύρυνση του φάσματος των τίτλων που δέχεται να αγοράσει η ΕΚΤ.

Εξάλλου, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον Οκτώβριο έπεισαν τις αγορές ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου, καθώς τα περισσότερα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας δείχνουν να θεωρούν αρκετά ισχυρή την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Ανάμεσά τους η πρόεδρος της Fed του Κλιβελαντ, Λορέτα Μέστερ, η οποία τόνισε πως η αμερικανική οικονομία μπορεί πλέον να απορροφήσει μια αύξηση του κόστους του δανεισμού. Ο Ντένις Λόκχαρτ, πρόεδρος της Fed της Ατλάντας, επισήμανε πως έχει επανέλθει η ηρεμία στις αγορές μετά την αστάθεια του Αυγούστου, που ανάγκασε την Τράπεζα να αναβάλει οποιαδήποτε αύξηση του κόστους του χρήματος. Πολλά στελέχη της Fed εξέφρασαν ανησυχία πως αν αναβληθεί κι άλλο η αύξηση των επιτοκίων, θα προκληθεί σύγχυση στις αγορές και θα αυξηθεί η αβεβαιότητα, που θα υπονομεύσει την αξιοπιστία της.

Facebook Comments