«Δειλά» ανοδικά ξεκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια των Eurobank και Alpha Bank προσπαθεί να «σπάσει» στο πτωτικό σπιράλ που συνεχίζουν και σήμερα οι μετοχές των Πειραιώς και Εθνικής.
 
Ειδικότερα, στις 10:55, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,46% στις 646,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει κέρδη 0,09% στις 191,67 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 5,5% στις 79,46 μονάδες.
 
Στο ταμπλό σήμερα καταγράφεται προσπάθεια να ανακάμψει η αγορά, καθώς ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις τα limit down του τραπεζικού κλάδου την οδήγησαν να χάσει το σύνολο του οφέλους της ανοδικής αντίδρασης της προηγούμενης εβδομάδας. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλουν οι μετοχές της Eurobank, της Alpha Bank και της ΔΕΗ, ΔΕΗ+2,14% οι οποίες καταγράφουν σήμερα σημαντικά κέρδη.
 
Θετικά, επίσης, λειτουργεί το γεγονός ότι οι τέσσερις ελληνικές τραπεζικές μετοχές παραμένουν στον δείκτη MSCI Global Standard, σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου Morgan Stanley Capital International. Μέχρι και την ανακοίνωση, η πλειονότητα της αγοράς ανέμενε αλλαγές, καθώς η κεφαλαιοποίηση τους έχει υποχωρήσει κάτω από ένα δισ. ευρώ.
 
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι παρά την ισχνή πλέον συμμετοχή των τραπεζών στον γενικό δείκτη, μόλις 3,73% στη βαρύτητά τους, η επιρροή που έχουν οι διακυμάνσεις τους στην ψυχολογία της αγοράς είναι καθοριστική. Τα επίπεδα των 650 μονάδων χάθηκαν δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ εάν δεν υπάρξει πλέον αντίδραση πάνω από αυτό το όριο, ανοίγεται το πεδίο πτωτικής ανάπτυξης προς το διαγραμματικό όριο των 638 μονάδων.
 
Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Eurobank καταγράφει κέρδη 14,29%, η Alpha Bank σημειώνει άνοδο 3,85%, η Grivalia είναι στο +3,47%, η ΔΕΗ στο +2,33% και τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ+2,01% στο +2,46%. Θετικά κινούνται και οι μετοχές της Τιτάν, Μυτιληναίου, Motor Oil και ΜΕΤΚΑ.
 
Στον αντίποδα, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 9,09%, η Εθνική χάνει 1,27%, επιχειρώντας όμως να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο, η ΕΕΕ είναι στο -1,22% και η ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ-0,59% στο -1,18%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι μετοχές της Βιοχαλκο, της ΕΧΑΕ, ΕΧΑΕ-1,11% του ΟΤΕ ΟΤΕ-0,97% και της Folli Follie.

Facebook Comments