Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη αναμένεται προσωρινά να συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη και στη Νορβηγία, εκτιμά το Ινστιτούτο Στατιστικής της Νορβηγίας (SSB) στην τριμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

“Ο υψηλός αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό θα οδηγήσει σε μια αύξηση των δημοσίων δαπανών”, υπογραμμίζει το SSB.

 

Το ινστιτούτο κατά συνέπεια αναθεώρησε προς τα πάνω αντίστοιχα κατά 0,2 και 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2016 και το 2017, που πλέον αναμένεται να ανέλθει στο 1,4% και 1,5%.

Για τη Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ούτε της ευρωζώνης, η μεταναστευτική ροή αναμένεται να συμβάλει το 2016 σε αύξηση κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας στην ανάπτυξη που αναμένεται να ανέλθει στο 1,5%, ανεξάρτητα από την αύξηση στην ανάπτυξη που αναμένεται από την παραγωγή υδρογονανθράκων και τις θαλάσσιες μεταφορές.

Εάν, σε μια σκανδιναβική χώρα, η αύξηση των δημοσίων δαπανών που συνδέεται με τους μετανάστες επιτρέψει να αντισταθμιστεί εν μέρει η ύφεση στον πετρελαϊκό τομέα, όπου οι επενδύσεις έχουν μειωθεί, αυτό δεν θα έχει παρά “ασήμαντες ” συνέπειες στην ανεργία, προειδοποιεί το SSB.

Και το θετικό αποτέλεσμα αναμένεται να είναι μικρής διάρκειας.

“Η αυξημένη χρήση των πόρων πιθανόν θα συνεπάγεται μείωση της χρήσης των δημοσίων πόρων σε μεταγενέστερο στάδιο. Πώς αυτό θα επηρεάσει τον μακροπρόθεσμο στόχο του μετασχηματισμού της νορβηγικής οικονομίας (για να μειώσει την εξάρτησή της από τον πετρελαϊκό τομέα) δεν είναι γνωστό”, επισημαίνει το ινστιτούτο.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περισσότεροι από 886.000 μετανάστες, κυρίως Σύροι πρόσφυγες, έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη το 2015, μια ροή ο ρυθμός της οποίας επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Νοέμβριο λόγω των καιρικών συνθηκών και της καταπολέμησης των διακινητών στην Τουρκία. Χώρα 5,2 εκατομμυρίων κατοίκων, η Νορβηγία έχει δεχθεί περίπου 30.000 αιτούντες άσυλο από την αρχή της χρονιάς.

Facebook Comments