Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης, που αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο, θα είναι «το πρώτο πιθανό σημείο» όπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «μπορεί να εξετάσει» το ενδεχόμενο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο Μνημόνιο.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ουσιαστικά αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, και διαψεύδοντας δημοσιεύματα που θέλουν τους Ευρωπαίους να είναι βέβαιοι πως το Ταμείο θα επωμισθεί μέρος των 86 δισεκ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας.

Μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις επαναβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται να συνεισφέρει χρηματοδοτικά εάν δεν ικανοποιηθούν οι δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει, δηλαδή η υλοποίηση βαθιών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά αλλά και η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους.

«Χρειαζόμαστε τόσο τις μεταρρυθμίσεις όσο και την βιωσιμότητα του χρέους», είπε ο κ. Ράις, επαναλαμβάνοντας το σχόλιο της Κριστίν Λαγκάρντ πως αυτά είναι τα «δύο πόδια» πάνω στα οποία θα «βαδίσει» το νέο πρόγραμμα διάσωσης. Δεν ξεκαθάρισε αν έχουν ήδη υπάρχει επαφές με τους Ευρωπαίους για τη ρύθμιση του χρέους, παραπέμποντας τα πάντα στις συζητήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Ο κ. Ράις πάντως εξέφρασε πολύ διπλωματικά την ανησυχία του Ταμείου όσον αφορά την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας. Ερωτηθείς για την απώλεια δύο κυβερνητικών εδρών στην πρόσφατη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε λιτά πως η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις συνιστά «κλειδί» για την τήρηση των συμφωνηθέντων και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων για να φτάσουμε έως την αξιολόγηση, ο κ. Ράις δήλωσε ότι ην επόμενη εβδομάδα θα έλθει στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις σχετικά με τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων. Εφόσον οι επαφές ολοκληρωθούν με επιτυχία, η αποστολή του Ταμείου για την εκτέλεση της αξιολόγησης σχεδιάζεται για τον Ιανουάριο.

Η ψήφιση του δεύτερου πακέτου μέτρων, που οι θεσμοί φέρεται να θέλουν να έχει γίνει έως τις 11 Δεκεμβρίου, συνδέεται με την τελευταία εκκρεμούσα υποδόση, ύψους 1 δισεκ. ευρώ, και αποτελεί το τελευταίο εμπόδιο πριν αρχίσουν οι επαφές για την αξιολόγηση αυτή καθαυτή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Ράις δήλωσε ότι το Ταμείο ακόμα εξετάζει τα δεδομένα, προσθέτοντας απλώς πως η σταθερότητα και η υγεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Facebook Comments