Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών υποχώρησαν χθες οι τιμές του πετρελαίου μετά την πρωτοφανή απόφαση του ΟΠΕΚ να ολοκληρώσει τη σύνοδό του και να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν χωρίς καμία αναφορά σε όριο παραγωγής.

Η απουσία ορίου είναι, σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου, κάτι που εμφανώς προδίδει την απόλυτη διάσταση απόψεων στους κόλπους του διεθνούς καρτέλ. Ετσι, αργά το βράδυ το αργό ΗΠΑ είχε υποχωρήσει στα 38,02 δολάρια το βαρέλι έχοντας καταγράψει πτώση 3% και το Brent στα 41,13 δολάρια το βαρέλι. Πηγές του διεθνούς καρτέλ αναφέρουν πως και πάλι κινήθηκε καθ’ υπαγόρευσιν της ντε φάκτο ηγετικής δύναμης, της Σαουδικής Αραβίας, και η πλήρης απουσία στόχου παραγωγής αποτελούσε απάντηση του Ριάντ στις επίμονες πιέσεις του Ιράν. Κι αυτό γιατί η Τεχεράνη έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να αυξήσει θεαματικά την παραγωγή της και να ανακτήσει πλήρως τη θέση της στην παγκόσμια αγορά μετά την άρση των εναντίον της κυρώσεων.

Ετσι η παραγωγή του ΟΠΕΚ, που υπερβαίνει πλέον τα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα, έχει προστεθεί στην ήδη πλεονασματική προσφορά «μαύρου χρυσού», που τώρα υπερβαίνει τη ζήτηση κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Παράγοντες της αγοράς και επενδυτές προεξοφλούν τώρα πως οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αναλυτές της Commerzbank εκτιμούν πως, αν στο μέλλον ανακάμψουν οι τιμές του πετρελαίου, δεν θα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ΟΠΕΚ, αλλά της αύξησης της ζήτησης ή μιας πτώσης της παραγωγής από χώρες εκτός του διεθνούς καρτέλ.

Πιθανότερες θεωρούν τις μειώσεις από μικρότερες αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, που είναι υπερχρεωμένες εξαιτίας της πτώσης του πετρελαίου.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους τονίζουν πως «οι τιμές δεν θα εξαρτώνται στο μέλλον από το αν συμφώνησαν τα μέλη του ΟΠΕΚ να επαναφέρουν την πολιτική του ελέγχου των τιμών». Οπως επισημαίνει το Reuters, οι επενδυτές αρχίζουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη δυνατότητα του ΟΠΕΚ να επηρεάσει τις τιμές. Είναι ενδεικτικό ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού για παράδοση τον Δεκέμβριο του 2022 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου βρίσκονταν σε επίπεδα πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, αλλά μετά τη σύνοδο του ΟΠΕΚ υποχώρησαν κάτω από αυτό το επίπεδο. Μετά τη σύνοδο του ΟΠΕΚ η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι προβλέπει πως οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν «σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερο καιρό», ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υποχωρήσουν ακόμη και στα 20 δολάρια το βαρέλι.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα η στάση του ΟΠΕΚ δεν θα έχει επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν το διεθνές καρτέλ αποφάσισε να μην μειώσει την παραγωγή παρά τη συνεχή διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου, στην πράξη οι περισσότερες χώρες μέλη του παράγουν όσο περισσότερο μπορούν, προκειμένου να διασφαλίσουν το μερίδιο αγοράς τους.

Παράλληλα, το όριο των 30 εκατ. βαρελιών την ημέρα έχει προ πολλού αποδειχθεί συμβολικής φύσης, καθώς στην πράξη οι περισσότερες χώρες το παρακάμπτουν. Αναλυτές του κλάδου εκτιμούν, πάντως, ότι η πλήρης απουσία ορίων για την παραγωγή μάλλον θα εντείνει τις διαμάχες στους κόλπους του ΟΠΕΚ, αποδυναμώνοντας τη θέση του και πιέζοντας πτωτικά τις τιμές.

Facebook Comments