«Θα ζήσουμε μια νέα εποχή. Η τυραννία του αυταρχικού λαϊκισμού έχει παρέλθει», σχολίασε πρόσφατα ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Αλφόνσο Πρατ-Γκέι. Πρόκειται για τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της χώρας που γνωρίζει άριστα τα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και δη του αμερικανικού, έχοντας διατελέσει διευθυντικό στέλεχος και στην J. P. Morgan. Η εμπειρία του αυτή και κυρίως οι διασυνδέσεις του νέου υπουργού Οικονομικών μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στα συμφραζόμενα της ανοιχτής ακόμη διαμάχης της Αργεντινής με αμερικανικά hedge funds.

Πώς θα διαχειριστεί τους γείτονες;

Μια ευκαιρία και για ένα νέο οικονομικό και πολιτικό άνοιγμα της χώρας προς τους γείτονες, σχολιάζει ο πολιτικός επιστήμονας Ροζέντο Φράγκα. Το ότι ο νέος πρόεδρος Μάκρι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις αυτές, ήρθε να υπογραμμίσει και το γεγονός ότι ο πρώτος του προορισμός στο εξωτερικό στις αρχές Δεκεμβρίου, ήταν η Βραζιλία:

«Ίσως οι πολιτικές σχέσεις της Αργεντινής με τη Βραζιλία να γίνουν πιο δύσκολες. Όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης της Βενεζουέλας οι απόψεις του Μάκρι και της προέδρου Ρούσεφ δεν συμφωνούν. Εντούτοις θα βελτιωθούν σίγουρα οι οικονομικές σχέσεις με τη Βραζιλία, οι οποίες επιδεινώθηκαν υπό την προεδρία της Κριστίνα Κίρχνερ».

Τραγική η κατάσταση της οικονομίας

Η κατάσταση που παραλαμβάνει όμως ο Μάκρι είναι εν μέρει τραγική και σίγουρα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την προαναγγελθείσα «νέα εποχή». Το βάρος της οικονομικής κληρονομιάς από την εποχή Κίρχνερ είναι δυσβάσταχτο: ο ετήσιος πληθωρισμός ξεπερνά το 20%, το χρέος αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς και η οικονομία έχει περιέλθει σε φάση μόνιμης στασιμότητας. Ο νέος πρόεδρος ανάθεσε την δύσκολη αποστολή της οικονομικής ανασύνταξης της χώρας σε έξι συνολικά υπουργούς, και συγκεκριμένα, στους υπουργούς Οικονομικών, Ενέργειας, Εκσυγχρονισμού, Αγροτικής Οικονομίας, Συγκοινωνιών και Παραγωγικότητας. Τα χαρτοφυλάκια ανέλαβαν ηγετικά στελέχη της οικονομίας και έμπιστοι του Μαουρίτσιο Μάκρι. Η νέα κυβέρνηση ορκίζεται σήμερα Πέμπτη.

Αυτές ακριβώς οι επιλογές όμως φοβίζουν πολλούς Αργεντίνους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους για πιθανή επιστροφή της χώρας σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, όπως εκείνη που οδήγησε την Αργεντινή το 2001 στα βράχια και τη χρεοκοπία.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες», σχολιάζει ο Ροζέντο Φράγκα», ο θρίαμβος Μάκρι μπορεί να έχει παρόμοια σημασία με την εκλογική νίκη του Τσάβεζ στην Βενεζουέλα το 1998. Τότε το πολιτικό εκκρεμές στη Λατινική Αμερική είχε αρχίσει να γέρνει προς τα αριστερά. Ενδεχομένως να παίρνει τώρα την αντίθετη φορά».

Facebook Comments