Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να βασίζονται υπερβολικά στη χαλαρή νομισματική πολιτική για την οικονομική ανάπτυξη, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να ενισχύσουν γρήγορα τη δημοσιονομική τους θέση και να τονώσουν τις επενδύσεις για να εξέλθουν από την κρίση χρέους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Η οικονομική μας ανάκαμψη είναι ακόμη εύθραυστη», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Από την οπτική μου, η κρίση δεν έχει περάσει και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Ακόμη και αν μας βοηθούν τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουμε ένα μικρό μόνο παράθυρο ευκαιρίας για να προωθήσουμε την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων μας», προσέθεσε.

Για υπερβολική στήριξη στη χαλαρή νομισματική πολιτική προειδοποίησε και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μετείχε στη συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται και έχει σχετικά ευρεία βάση στις χώρες – μέλη», δήλωσε.

«Ωστόσο – υπογράμμισε – καθώς δεν θα μπορούμε να βασιζόμαστε για πάντα σε ενισχυτικούς παράγοντες, όπως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και μία πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη θα γίνει αυτοτροφοδοτούμενη, δεδομένου ιδιαίτερα του πιο αδύναμου εξωτερικού περιβάλλοντος».

Facebook Comments