“Η οικονομική κρίση της χώρας έχει κορυφωθεί”, όπως δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην έναρξη της ετήσιας συνέντευξης τύπου στη Μόσχα. Ενώ οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν μεγάλη μείωση, η κατασκευή είχε μια μικρή αύξηση και παρατηρήθηκε ένα υγιές εμπορικό ισοζύγιο στον τομέα της γεωργίας δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

«Η οικονομία μας εξαρτάται από τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Περιμέναμε ότι ο δείκτης Brent θα φτάσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά τελικά έφτασε τα 50. Αυτή ήταν μια αισιόδοξη πρόβλεψη και τώρα θα πρέπει να αναθεωρήσουμε», είπε ο Πούτιν.

«Το ΑΕΠ μειώνεται, ο πληθωρισμός είναι στο 12,3%, τα εισοδήματα και οι επενδύσεις έχουν μειωθεί πάρα πολύ αλλά η οικονομική κρίση έχει φτάσει στην κορύφωσή της και έχει τελειώσει».

Αυτή ήταν μια χρονιά που η μετα-σοβιετική Ρωσία ξεκίνησε τον πρώτο της πόλεμο εκτός Ευρώπης, μετά την παρέμβαση της χώρας στη Συρία.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ουκρανίας έχουν πλήξει την οικονομία της χώρας αλλά το εξωτερικό χρέος είναι χαμηλό και ο ιδιωτικός τομέας αποδεικνύεται κερδοφόρος, σύμφωνα με το περιοδικό The Economist.


Οι επικριτές λένε ότι οι πολιτικές ελευθερίες διαβρώνονται σταθερά από τον Πούτιν, ο οποίος διανύει την τρίτη θητεία του ως πρόεδρος της Ρωσίας, από το 2000.

Παραμένει ένα από τους πιο αναγνωρίσιμους πολιτικούς στον κόσμο, και είναι στην κορυφή της λίστας με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes (για τρεις συνεχόμενες χρονιές).

Είναι γνωστός για τις μεγάλες συνεντεύξεις τύπου που δίνει στις οποίες μάλιστα συχνά χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση την Τετάρτη το βράδυ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Ρωσία είνα στόχος σε ένα “μεγάλο πόλεμο πληροφοριών που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό”.

Facebook Comments