Σε νέα ύψη κινδυνεύει να βρεθεί η οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αφού το Κίεβο διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αποπληρώσει στη Μόσχα το ομόλογο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο κανονικά θα πρέπει να καταβάλει την Κυριακή.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ επέρριψε την ευθύνη για την μη πληρωμή του ομολόγου στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα δεν δέχτηκε τις προτάσεις του Κιέβου για ρύθμιση της οφειλής.

Η ρωσική κυβέρνηση – η οποία πριν από λίγους μήνες αρνήθηκε να συμμετάσχει στο «κούρεμα» του ουκρανικού χρέους ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων – έχει καταστήσει σαφές ότι θα κινηθεί νομικά σε περίπτωση που η Ουκρανία αρνηθεί να πληρώσει τα $3 δισεκ. ή αρνηθεί τον διακανονισμό που έχει προτείνει το Κρεμλίνο.

«Είμαστε έτοιμοι για νομικές διαδικασίες με την ρωσική πλευρά», είπε ο κ. Γιατσενιούκ, προσθέτοντας πως η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχτεί τους όρους που προτείνει η Ρωσία, καθώς είναι χειρότεροι από αυτούς που αποδέχτηκαν οι «κουρεμένοι» πιστωτές.

Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας περιπλέκεται περαιτέρω από τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ηγείται του προγράμματος διάσωσης της ουκρανικής οικονομίας, ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, το ΔΝΤ τροποποίησε τους κανόνες του ώστε να επιτρέψει τον δανεισμό σε χώρες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς άλλα κράτη. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να συνεχίσει την παροχή δανείων προς το Κίεβο, παρά την οφειλή προς τη Μόσχα.

Λίγες μέρες αργότερα όμως το ΔΝΤ τάχθηκε με τη Ρωσία κρίνοντας ότι το ομόλογο των $3 δισεκ., που έχει εκδοθεί από δημόσιο ρωσικό ταμείο, είναι κρατικό χρέος – όχι ιδιωτικό – και συνεπώς η συνέχιση των δανείων προς το Κίεβο θα γίνει όμως μόνο αφού προηγηθεί συζήτηση «καλή τη πίστη» μεταξύ οφειλέτη και δανειστή.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το Ταμείο ουσιαστικά υποχρεώνει το Κίεβο να διαπραγματευτεί τουλάχιστον με τη Μόσχα για τη ρύθμιση των 3 δισεκ. δολαρίων.

Το ρωσικό δάνειο ήταν μέρος πακέτου 15 δισεκ. δολαρίων που δόθηκε από το Κρεμλίνο στην κυβέρνηση Γιανούκοβιτς το 2013, ώστε να αποτραπεί η στροφή της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα ο φιλορώσος ουκρανός πρόεδρος ανατράπηκε από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, καταφεύγοντας εν τέλει στη Ρωσία, όπου εξακολουθεί να κατοικεί ως αυτοεξόριστος.

Facebook Comments