Οι επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5%, παγκοσμίως, μεταξύ 2014 και 2025, σύμφωνα με ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα η PwC.

Η ανάλυση της δαπάνης για υποδομές μεταφορών για το 2025, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Oxford Economics, όσον αφορά το κομμάτι της έρευνας, παρέχει μια εκτίμηση του τρέχοντος μεγέθους των επενδύσεων σε υποδομές και εξετάζει τις προοπτικές μελλοντικών επενδύσεων από τώρα έως το 2025.

Δυτική Ευρώπη

Η ανάλυση προβλέπει ότι η αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές μεταφορών στη Δυτική Ευρώπη στο εγγύς μέλλον θα είναι μετριοπαθής, δεδομένων των πολύ καλών συγκοινωνιακών δικτύων σε πολλές προηγμένες χώρες, όπως και λόγω των συνεχιζόμενων δημοσιονομικών περιορισμών και των αυξημένων απαιτήσεων για περισσότερες κοινωνικές υποδομές, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας. Οι δαπάνες για υποδομές πιθανότατα θα περιοριστούν σε επιλεγμένα προγράμματα που θα στοχεύουν στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδύσεις σε σιδηροδρομικά δίκτυα αναμένεται να ανθήσουν. Με αυτό το μείγμα επενδύσεων στους υποκλάδους, το μερίδιο της Δυτικής Ευρώπης στην παγκόσμια δαπάνη για υποδομές μεταφορών αναμένεται να παραμείνει κατά βάση το ίδιο από 11% το 2014 σε 10% το 2025.

Ελλάδα

Ειδικότερα στην Ελλάδα, οι επενδύσεις μεταφορών που μπορεί να υλοποιηθούν, μέχρι το 2020, ανέρχονται σε 12,5 δισ. ευρώ. Οι αστικές μετακινήσεις με τρένα, η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου και η διασυνδεσιμότητά του, τα αεροδρόμια και λιμάνια, αποτελούν το 80% των σχεδιασμένων επενδύσεων.

ΗΠΑ και Καναδάς

Δεδομένης της ωριμότητας των δικτύων μεταφορών στις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 3% εντός της επόμενης δεκαετίας. Συνολικά, αναμένεται μείωση του μεριδίου ΗΠΑ-Καναδά στην παγκόσμια δαπάνη στον κλάδο των μεταφορών -από 14% το 2014 στο 11% έως το 2025. Η έλλειψη ενδιαφέροντος για υποδομές μεταφορών αντικατοπτρίζεται καλύτερα στην επένδυση του Καναδά σε αεροδρόμια, η οποία προβλέπεται ότι θα μειώνεται χρόνο με το χρόνο και ότι θα αρχίσει πάλι να αναπτύσσεται από το 2023.

Ασία-Ειρηνικός

Η μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη των δικτύων μεταφορών αναμένεται να συνεχιστεί σε πολλές οικονομίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, δεδομένης της μετατόπισης της οικονομικής δύναμης από τη Δύση στην Ανατολή, την αύξηση του ασιατικού πλούτου και την ταχύτατη αστικοποίηση. Αναμένονται σημαντικές επενδύσεις στο οδικό δίκτυο, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει περισσότερα αυτοκίνητα, σε συνδυασμό με επενδύσεις σε υποδομές δημόσιων συγκοινωνιών που θα ανακουφίσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση στις αστικές περιοχές. Επίσης, η σημαντική ανάπτυξη των υποδομών των λιμανιών αναμένεται να δώσει ώθηση στην επέκταση του διεθνούς εμπορίου.

Λατινική Αμερική

Οι δαπάνες για το οδικό δίκτυο αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11% μεταξύ 2014 και 2025, που είναι υπερδιπλάσιος του παγκόσμιου μέσου όρου.

Μέση Ανατολή

Οι επενδύσεις σε δρόμους προβλέπεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 116%, κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, σκαρφαλώνοντας τα 31 δισ. δολάρια, ετησίως, μέχρι το 2025.

Ρωσία και Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Παρά το γεγονός ότι οι χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης/Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΠΣΕ/ΚΑΕ) αυτήν την περίοδο αφιερώνουν μικρότερο ποσοστό των επενδύσεων τους για υποδομές σε υποδομές μεταφορών σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, αυτό αναμένεται να αλλάξει κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Για τις περισσότερες χώρες της ΠΣΕ, οι επενδύσεις σε καλά δίκτυα μεταφορών παραμένει σχετικά σημαντική, λόγω της ανάγκης μεταφοράς προϊόντων εξόρυξης σε άλλες αγορές. Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε λιμάνια αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 10% περίπου από το 2014 έως το 2025. Αντιθέτως, οι χώρες που δεν εξάγουν ορυκτά υλικά, όπως είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία, θα έχουν πολύ μικρότερο ρυθμό αύξησης των δαπανών σε υποδομές μεταφορών.

Αφρική

Η Υποσαχάρια Αφρική είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιφερειακή αγορά υποδομών, με προβλεπόμενο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης των επενδύσεων σε υποδομές μεταφορών 11% για την περίοδο μεταξύ 2015 και 2025. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα αφορά δρόμους και λιμάνια.

Facebook Comments