Εντός του α’ εξαμήνου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση της Finansbank  στην  Εθνική Τράπεζα του Κατάρ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Εθνικής Τράπεζας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τόσο η καταβολή του τιμήματος των 2,75 δισ. ευρώ, όσο και η μεταβίβαση των μετοχών θα πραγματοποιηθούν τους πρώτους έξι μήνες του επόμενου έτους, προκειμένου να ληφθούν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές.

Σημειώνεται ότι χθες, η Εθνική Τράπεζα Ελλάδας (ΕΤΕ) ανακοίνωσε την πώληση του 99,81% των μετοχών που διέθεται στην τουρκική Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ, έναντι του τιμήματος των 2,75 δισ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η τράπεζα του Κατάρ θα αναλάβει και την αποπληρωμή του χρέους μειωμένης εξασφάλισης της Finansbank προς την ελληνική τράπεζα, ύψους 910 εκατ. δολαρίων.

 

Κατόπιν της συναλλαγής, ο proforma δείκτης CET1 της ΕΤΕ για το 3ο τρίμηνο του 2015 θα αυξηθεί κατά περίπου 600 μονάδες βάσης σε 19,6% μη συμπεριλαμβανομένων των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos). Μαζί με τα CoCos θα ανέρχεται σε 24,6%. Επίσης, η κεφαλαιακή ενίσχυση θα συμβάλει στην αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης ύψους 2 δισ. που έλαβε η ΕΤΕ με τη μορφή ομολόγων ESM μέσω της έκδοσης των CoCos στις 9 Δεκεμβρίου 2015, κατόπιν έγκρισης από τον SSΜ.

Παράλληλα, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, με τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης από πλευράς ρευστότητας μεταξύ των Ελληνικών τραπεζών (δείκτης εγχώριων δανείων προς καταθέσεις 96%), η ΕΤΕ θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που θα δημιουργηθεί από τη Συναλλαγή για να μειώσει σημαντικά τα έξοδα χρηματοδότησής της μέσω της αποπληρωμής των ομολόγων του πυλώνα ΙΙ και τη σχετική μείωση της έκθεσης της Τράπεζας στον ELA.

Facebook Comments