Η κρίση του 2008 έφερε πολλές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, μερικές εκ των οποίων θα αναδιαμορφώσουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο κινείται η οικονομία αλλά και οι πολίτες των χωρών. Διαφορετικές οικονομικές πολιτικές θα εφαρμοστούν, οι κεντρικές τράπεζες θα αποκτήσουν μεγαλύτερα όπλα, οι κυβερνήσεις θα καταπολεμήσουν εύκολα το μεγαλύτερο μέρος της φοροδιαφυγής και οι πολίτες θα ξεχάσουν τον τρόπο με τον οποίο μέχρι τώρα συναλλάσσονταν.

Η κρίση του 2008 και τα αμέτρητα χαρτονομίσματα που τυπώθηκαν για να ξεπεραστεί η κρίση που τελικά δεν ξεπεράστηκε, επιτάχυνε τη διαδικασία της απομάκρυνσης του πραγματικού χρήματος από την οικονομία και της χρήσης της πιστωτικής κάρτας για όλες τις συναλλαγές.

Σίγουρα όσοι έχουν επισκεφτεί κάποιες χώρες ή όσοι διαμένουν σε κάποιες από αυτές θα γνωρίζουν ήδη ότι οι πιστωτικές κάρτες γίνονται αποδεκτές παντού ακόμα και για πληρωμές πολύ μικρών ποσών. Η επανάσταση κατάργησης του πραγματικού χρήματος ξεκινάει από την Ευρώπη και σε αυτή την επανάσταση, η Ελλάδα έχει πολύ υψηλές πιθανότητες να είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα εφαρμόσουν αυτή την πολιτική.

Στην Ευρωζώνη, Σουηδία και Δανία συναγωνίζονται για το ποια θα γίνει η πρώτη οικονομία παγκοσμίως που θα καταργήσει τις συναλλαγές με ρευστό, οπουδήποτε για οποιοδήποτε λόγο και για οποιαδήποτε αξία συναλλαγής.

Σύμφωνα με στοιχεία από διάφορους κρατικούς Οργανισμούς αλλά και βάσει ερευνών, η Σουηδία πραγματοποιεί το 95% των συναλλαγών της χωρίς μετρητά. Στόχος είναι μέχρι το 2030 να μη χρησιμοποιεί ούτε ένα cent. Στη Σουηδία μπορεί κανείς να πληρώσει με κάρτα παντού. Ακόμα και σε κάποιες εκκλησίες!

Ποιος ο λόγος για την πληρωμή μόνο με κάρτα;

Οι λόγοι που προβάλονται ως οι βασικές αιτίες για την εξαφάνιση του ρευστού είναι για την αντιμετώπιση εγκληματικών πράξεων, τρομοκρατικών συναλλαγών, ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος και φοροφυγάδες. Η αλήθεια είναι ότι η χρήση πλαστικού χρήματος είναι το απόλυτο όπλο για την πάταξη όλων των παραπάνω, τουλάχιστον σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό που λίγο απέχει από το απόλυτο.

Υπάρχει όμως και ένας ακόμα λόγος. Δείτε τι έχει συμβεί στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες (και φυσικά σε Κύπρο, Πολωνία, Ισπανία και αλλού). Έχουν απαγορευτεί οι συναλλαγές με μετρητά πάνω από κάποιο ποσό 9διαφορετικό ανά χώρα). Πληροφορίες αναφέρουν ότι σταδιακά το ποσό που θα μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για συναλλαγές σε μετρητά θα περιοριστεί σε €1.000/μήνα όριο που θα μειώνεται σταδιακά.

Στα νέα οικονομικά μέτρα που σχεδιάζονται, σύμφωνα πάντα με τα όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, είναι η σταδιακή απαγόρευση στις τράπεζες να δίνουν ρευστό στους πελάτες τους. Το χρήμα θα χρησιμοποιείται μόνο ηλεκτρονικά.

Επιπλέον στην Ελλάδα έχουμε και τα capital controls. Ο βασικός λόγος είναι για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες. Με τη χρήση του πλαστικού χρήματος, οι τράπεζες λύνουν ένα σημαντικό πρόβλημα. Αυτό της εύκολης κατάρρευσής τους σε περιόδους κρίσης εμπιστοσύνης.

Facebook Comments