Μία και Σήμερα…

Μία και σήμερα για να κλείσει μια χρονιά που και σε αυτή κυριάρχησε η φορολογική νομοθεσία.

Μία και σήμερα για να έρθει μια νέα χρονιά, με μια νέα κυβέρνηση, με πολλές υποσχέσεις για την φορολογική πολιτική, που ήδη έχουν ανασκευαστεί.

Ήδη κάποια από τα νέα μέτρα τα γνωρίζουμε.

Προκαταβολή φόρου στο 100%. Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ στα υπόλοιπα νησιά, για προϊόντα και υπηρεσίες, αύξηση του φόρου στους αγρότες, πιθανότατα και στα ενοίκια, αλλαγές και αύξηση στην εισφορά αλληλεγγύης, αύξηση συντελεστή του φόρου εισοδήματος στο 29%, είναι μερικά από τα μέτρα τα οποία ήδη έχουν ψηφιστεί και θα ισχύσουν τη νέα χρονιά. 

Υπάρχει όμως και μια σειρά εξαγγελιών για τη φορολογία του 2016 που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και που νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε και να προβληματιστούμε.

1.       Την τιμητική του έχει ο ΕΝΦΙΑ για άλλη μία χρονιά. Ήδη ανακοινώθηκε η πρόταση της επιτροπής για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παραμείνει σταθερό το ποσό της είσπραξης των 2,65 δις €. Αν, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στο παρελθόν το Υ. Ο., πάνω από 1.500.000 φορολογούμενοι είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 50.000€, η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα αυξήσει των αριθμό των φορολογουμένων με ακίνητα με περιορισμένα φορολογητέα ύψη, θα αυξήσει υπέρμετρα τη φορολογία των ιδιοκτητών, με μεγαλύτερης αξίας ακίνητα, τα οποία στην πλειοψηφία τους δεν αποφέρουν εισόδημα. Μια δύσκολη εξίσωση που δύσκολα λύνεται…

2.       Φορολογία ακινήτων που διατηρούν οι Έλληνες στο εξωτερικό.

Είναι σίγουρα μια προσπάθεια , όχι και τόσο εύκολη , να εντοπίσει κανείς τους Έλληνες με ακίνητα εκτός Ελλάδας. Μόλις όμως  εντοπισθούν το πιθανότερο είναι ότι θα σκοντάψουν στις Σ.Α.Δ.Φ. με τα άλλα κράτη,  μιας και  όπως είχε ήδη ανακοινώσει ο Υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να τις σεβαστεί. Πολύς κόπος αλλά μάλλον ελάχιστα φορολογικά έσοδα.

3.       Μείωση των τελών κυκλοφορίας με αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, τα οποία είναι ήδη βεβαρημένα με τον ΕΦΚ , κάτι που εγκυμονεί τον κίνδυνο να αυξήσει το μεταφορικό κόστος, με αλυσιδωτές αυξήσεις στην τιμή των προϊόντων. Το μέτρο αυτό θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτό που θέλει να επιτύχει το Υπουργείο Οικονομικών.

4.       Πλαστικό χρήμα- Σύνδεση του αφορολόγητου με το πλαστικό χρήμα.

Είναι μέτρο θετικό που μπορεί να βοηθήσει στην πάταξη της φοροαποφυγής. Τα τεχνικά προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν είναι ωστόσο τεράστια. Το αφορολόγητο διαμορφώνεται καθ’όλη την διάρκεια της χρήσης.

Δυο ημέρες πριν τη νέα χρονιά όμως δεν γνωρίζουμε τίποτα σε βασικές ερωτήσεις.

 Οι συναλλαγές που θα γίνουν με μετρητά από τη νέα χρονιά και μέχρι την ψήφιση του νόμου θα ληφθούν υπ’όψιν;

Οι συσκευές ανάγνωσης καρτών υπάρχουν και είναι όλες οι επιχειρήσεις προμηθευμένες με αυτές ;

Οι προμήθειες των τραπεζών, αλλά και της προμήθειας του ίδιου του μηχανήματος, παραμένουν ακόμη πολύ υψηλές με κίνδυνο να μεταφερθούν στο κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών με περαιτέρω αύξηση τιμών.

Υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης περισσότερων τραπεζικών λογαριασμών, περισσότερων καρτών – χρεωστικών ή πιστωτικών- με περισσότερους από έναν δικαιούχους με το taxis;

Τα προβλήματα είναι σίγουρα δύσκολα στη λύση αλλά ακόμα πιο δύσκολο είναι ότι  πρέπει να τα λύσουμε σε «δύο και σήμερα… » εκτός εάν επιτευχθεί το θαύμα και έχουμε παράταση της πρωτοχρονιάς όπως παλαιότερα είχε ζητηθεί παράταση στο Πάσχα!!!

Καλή χρονιά σε όλους με 2016 λιγότερους φόρους…   

Facebook Comments