Τελειώνει μια πολύ δύσκολη και «αλλιώτικη απ’ τις άλλες» χρονιά.

Μια χρονιά που ξεκίνησε «στραβά» με την αδυναμία της Βουλής να αναδείξει ΠτΔ και τη συνακόλουθη διάλυσή της και τελειώνει «ανάποδα».

Ανάποδα για όλους: Ακόμη και γι’ αυτούς που ψήφισαν «πρώτη φορά αριστερά» και στη συνέχεια δεύτερη φορά: Αν όχι και τόσο «αριστερά», πάντως το «νέο και άφθαρτο» και όχι το «διεφθαρμένο και καταστροφικό παλιό που μας έφερε ως εδώ»  

Τώρα πολύ αμφιβάλλω αν όσοι ψήφισαν τον κ. Τσίπρα γνωρίζουν πλέον τι ακριβώς ψήφισαν.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που «της επιβλήθηκαν» και που «δεν πιστεύει», χωρίς οι κυβερνώντες να μας έχουν πληροφορήσει τι τελικά πιστεύουν και ποιες μεταρρυθμίσεις θα ήθελαν.

Εκείνοι μάλιστα που θα ήθελαν πράγματι μεταρρυθμίσεις γνωρίζοντας ακριβώς τι θέλουν βρίσκονται εκτός κυβέρνησης και πολλοί από αυτούς εκτός βουλής.

Οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοϊκές διαμορφώνονται για το μέλλον.

Το μόνο που μπορούμε προς το παρόν να ευχόμαστε είναι μια παραλλαγή του «πίστευε και μη ερεύνα» ως εξής: «εφάρμοζε και μη …πίστευε». Γιατί εκτός των άλλων, όσα «πιστεύουν» τα έχουμε δει να εφαρμόζονται σε άλλες χώρες με όχι και τόσο λαμπρά αποτελέσματα.

Μη έχοντας κάτι συγκεκριμένο και πρακτικό να κάνουμε, επιλέγαμε αποσπάσματα από ομιλίες ή συνεντεύξεις κάποιων πρωταγωνιστών, τις οποίες τώρα συγκεντρώσαμε μαζί με το σχολιασμό που κάναμε την αντίστοιχη ημερομηνία (που εμφανίζεται σε παρένθεση) στο facebook.  

Τα αποσπάσματα που επιλέξαμε για την …πολύπλευρη αξία τους (highlights!) αφορούν μόνο τους τελευταίους 6 μήνες της χρονιάς και έτσι παραλείφθηκε ολόκληρη «φιλολογία» με δηλώσεις από τους κκ. Στρατούλη, Βαρουφάκη και – φυσικά – τον κ. Τσίπρα σε παλαιότερες ανακοινώσεις του.  Ένας λόγος που έγινε αυτός ο «αυτοπεριορισμός» είναι ο εξής: 

Μετά τον Ιούλιο – και το τραγικό «δημοψήφισμα» – ξεκίνησε «η ώρα της αλήθειας» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ . Μέχρι τότε είχαμε μόνο λεονταρισμούς και παλικαρισμούς από τις ηγεσιες και τα στελέχη των δυο αυτών κομμάτων. Στη συνέχεια όμως έπρεπε να δικαιολογήσουν να αδικαιολότητα και να συμβιβάσουν όσα έλεγαν «πριν» και «μετά». Εξ ου και το κωμικότερο (κωμικοτραγικότερο για να ακριβολογούμε) του πράγματος.  

Αν ρωτήσει κάποιος «καλά τί νόημα έχει αυτό;»,  έχω να απαντήσω ως εξής:

Στην πολιτική έχουν νόημα κυρίως οι πράξεις. Αλλά  τα λόγια των πολιτικών είναι και αυτά πράξεις υπό μία έννοια, γιατί επηρεάζουν και διαμορφώνουν απόψεις μεταξύ των ψηφοφόρων.

Από την άλλη μεριά, τα λόγια αντικατοπτρίζουν κάποιες σκέψεις, της στιγμής ή και διαχρονικές αυτού που τα λέει. Και έτσι θα μπορούσαμε μέσα από αυτά να καταλάβουμε πώς σκέφτεται ή ακόμα και πώς αισθάνεται ο πολιτικός και αν η σκέψη του αυτή έχει κάποια λογική δομή, ή αντίθετα είναι εντελώς ασυνάρτητη.

«Εν αρχή ήν ο Λόγος». Έτσι ξεκινάει ο Ιωάννης το Ευαγγέλιό του. Και δεν είναι καθόλου τυχαία η γλωσσική συγγένεια του Λόγου με τη Λογική.  

«…και ο Λόγος ην προς τον Θεόν, και Θεός ην ο Λόγος…»

Κορυφαία στιγμή «υπέρτατης Λογικής» από τον κ. Τσίπρα

(Highlight πέραν πάσης… αριθμήσεως!» (23 Ιουλίου 2015 2:57 π.μ.)

Τσίπρας στη συζήτηση για τα «προαπαιτούμενα Β»:

«Αν είχε βγει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, τώρα θα είχαμε πάρει 7+2+3=12 ψωροδισεκατομμύρια Ευρώ και μάλιστα σε λάθος timing: Πρώτα θα πληρώναμε χωρίς να έχουμε και μετά θα εισπράτταμε»
»Τώρα που βγήκε το ΟΧΙ, θα πάρουμε 82-86 δισεκατομμύρια για 3 χρόνια και θα λύσουμε όλα μας τα προβλήματα»

Δηλαδή:  Επειδή βγήκε το ΟΧΙ, τους εξανάγκασε να τον …εκβιάσουν διά «πραξικοπήματος» για να του τα «σκάσουν» κανονικά!

Δηλαδή Νο 2:  Όσοι ψήφισαν ΟΧΙ ήσαν οι «μνημονιακοί» (αλλά του 3ου μνημονίου, γιατί τα λεφτά από τον ESM έρχονται μόνο μέσω μνημονίων) ενώ όσοι ψηφίσαμε ΝΑΙ υπήρξαμε «αντιμνημονιακοί» του 3ου μνημονίου (του καλού αλλά «σκληρού» μνημονίου), ενώ είχαμε υπάρξει «μνημονιακοί» του 2ου μνημονίου (του κακού και καταστροφικού).
Ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφτεί έτσι. Δεν με βοήθησε άλλωστε να το σκεφτώ έτσι ούτε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με αυτά που έλεγε πριν το δημοψήφισμα.

Δηλαδή Νο 3: Τελικά ο κ. Τσίπρας είχε πράγματι «κρυφή ατζέντα». Εντελώς κρυφή όμως. Μόνο ο ίδιος ήξερε γιατί ψήφιζε ΟΧΙ.

Πολύ προχωρημένος ο πρωθυπουργός. Μπροστά από όλους τους Έλληνες, μπροστά και από όλους τους Ευρωπαίους και γενικά εντελώς μπροστά απ’ όλο τον πλανήτη. Όλοι οι υπόλοιποι ακολουθούμε σε …απόσταση!

«Μαζί σου Αλέξη
Και όπου μας έχεις μπλέξει»
{Και μόνο εσύ μπορείς να μας ξεμπλέξεις, αρχίζοντας από το κόμμα σου}

Highlights Τσίπρα – 1: O ασυμβίβαστος

(Από την ομιλία του ομιλία στα Ανώγεια της Κρήτης) (1 Σεπτεμβρίου 2015)

• «Δεν συμβιβαστήκαμε, απλώς κάναμε ένα συμβιβασμό για να παραμείνει η Ελλάδα όρθια…» 


Σχόλιο 1. Καλώς έπραξε και συμβιβάστηκε, γιατί πράγματι η Ελλάδα θα κατέρρεε, εκεί που την είχε οδηγήσει. Αλλά, όποιος κάνει συμβιβασμό… συμβιβάζεται, πώς να το κάνουμε; 
Σχόλιο 2. Δεν ξέρω γιατί επιμένει στην ατυχέστατη αυτή δήλωση… Αρχίζω να αμφιβάλλω γενικώς για την κατάστασή του.

• «Ψηφίστε μας για να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε ώστε το μνημόνιο να γίνει καλύτερο» 


Σχόλιο 3. Θέλει να τον ψηφίσουμε για να συνεχίσει να διαπραγματεύεται αυτό, στο οποίο συμφώνησε (πρόσφατα είχε πεί ότι ήταν «η καλύτερη λύση εν όψει των συνθηκών»), ψήφισε και υποχρεώνεται τώρα να εφαρμόσει. Και αυτό προέκυψε μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων (όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ότι έκανε (;) και μάλιστα «σκληρών»)

Συνοπτικά: «Ψηφίστε με για να συνεχίσω να διαπραγματεύομαι ό,τι είχα διαπραγματευτεί έως τώρα, γιατί δεν συμβιβάζομαι με τον συμβιβασμό που έκανα».

Αυτά και άλλα παρόμοια θα πρέπει να αντέξουμε ως τις εκλογές.
Κουράγιο…

Highlights Τσίπρα – 2: Λες και ήταν χθες…

 (Από τη συγκέντρωση – ομιλία στο Αιγάλεω) (4 Σεπτεμβρίου)

Με μια κάποια καθυστέρηση αντιλήφθηκε ο πρώην πρωθυπουργός ότι η εννοιολογική …«υπέρβαση» (!) 
«Δέν συμβιβάστηκα, έκανα ένα συμβιβασμό αλλά ΔΕΝ συμβιβάστηκα», δεν …του βγαίνει και πολύ, οπότε ξεκίνησε κάτι διαφορετικό:
«Να βγάλουμε την Ελλάδα από το χαντάκι, που μας έριξαν τα κόμματα του χθες».

Γλωσσικά δεν στέκει πολύ η πρόταση, μιας και δεν έρριξαν ένα χαντάκι σε μας και στην Ελλάδα, αλλά έρριξαν την Ελλάδα σε χαντάκι. Θα ήταν συνεπώς σωστό να χρησιμοποιήσει τη λέξη «όπου» αντί για «που». 
Του υπενθυμίζουμε πάντως ότι ο ίδιος κυβερνούσε μέχρι… χθες, οπότε θα έπρεπε να αναφέρεται στα κόμματα του «προχθές»! (όπως επεσήμανε πρώτος ο κ. Manos Voularinos)

Λογικά λοιπόν η φράση είναι η εξής: 
«Να βγάλουμε την Ελλάδα από το χαντάκι, όπου την είχαν οδηγήσει τα κόμματα του προχθές, και από το οποίο προσπάθησαν ανεπιτυχώς να την βγάλουν τα κόμματα του χθες, βυθίζοντάς την ακόμα βαθύτερα στο χαντάκι».
Επειδή όμως μια φράση όπως η παραπάνω δεν αναμένεται να ενθουσιάσει ιδιαίτερα το «νοήμον» ακροατήριο, θα του πρότεινα να σκεφτεί κάτι άλλο για την επόμενη ομιλία.

Υ.Γ. Χρονικά επιρρήματα όπως «χθες», «σήμερα», «αύριο» έχουν χρησιμοποιηθεί κατ’ επανπάληψη σαν ουσιαστικά από πολιτικούς του… χθες (γενικώς). Κάποιος από αυτούς το χρησιμοποιούσε κατά κόρον όταν έφτιαξε ένα κόμμα που το είχε ονομάσει «Πολιτική Άνοιξη». Το εγχείρημα είχε προσωρινή μόνο επιτυχία και ο ιδρυτής του αναγκάστηκε αργότερα να γινει αρχηγός κόμματος «του χθες», του οποίου παρέμεινε αρχηγός έως… προχθές (!)

Highlights Λεβέντη – 1: Θα «σώσει την Ελλάδα» με… ρουσφέτι!  (5/9/2015)

«Εντός διμήνου θα βγάλω την Ελλάδα από το μνημόνιο με τις γνωριμίες που έχω στην Ευρώπη».

(Σχόλιο 1) Κανονικά δεν χρειάζονται σχόλια. Η δήλωση «σχολιάζεται» από μόνη της!
(Σχόλιο 2) Επειδή το μνημόνιο είναι κείμενο συμφωνίας, που περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις για να πάρουμε φθηνά – και τεράστια – δάνεια με ευμενείς όρους, υπονοεί προφανώς ότι οι «γνωριμίες που έχει» θα μας …χαρίσουν τα ισόποσα, ώστε να μην έχουμε ανάγκη κανένα κερατά – δανειστή. 
(Σχόλιο 3) Θα επιδιώξω να «γνωρίσω» τον κ. Λεβέντη, ώστε να μου «γνωρίσει» τις «γνωριμίες του», μήπως με ξελασπώσουν κι εμένα! (με πολύ-πολύ λιγότερα…)
(Σχόλιο 4) Απίστευτη δήλωση από κάποιον πολιτικό που βρίσκεται ύστερα από 20 χρόνια αποτυχιών και απογοητεύσεων «με το ένα πόδι» μέσα στη βουλή. Τι να πεί κανείς…

http://www.vimaonline.gr/20/article/20662/levedis-vgazo-ti-hora-amesos-apo-to-mnimonio-me-tis-gnorimies-mou

Highlights Τσίπρα -3: «1η + 1η φορά αριστερά με οψιόν …διακυβέρνησης»!

[1] (8 Σεπτεμβρίου 2015)

Τι μας είπε πάλι ο κ. Τσίπρας, αυτή τη φορά από την Κοζάνη; 
«Ζήτησε όχι μια «δεύτερη ευκαιρία», αλλά μια πρώτη, καθώς όπως τόνισε την επτάμηνη περίοδο που ήταν πρωθυπουργός είχε «ελάχιστες» δυνατότητες να κυβερνήσει»
«Διεκδικούμε «μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει επιτέλους (!) η Αριστερά»
http://www.gazzetta.gr/plus/article/798179/tsipras-apo-kozani-thelo-entoli-gia-na-kyverniso-gia-proti-fora

(Σχόλιο -1) Απορία: Ποιος κερατάς – συνωμότης – διαπλεκόμενος και εχθρός της Ελλάδας και της Δημοκρατίας εμπόδισε ένα λαοπρόβλητο και (τότε) δημοφιλέστατο πρωθυπουργό να κυβερνήσει;

(Σχόλιο 2) Και καλά, έστω ότι έρχεται και πάλι πρώτος (πιθανό), αλλά όχι αυτοδύναμος (αδύνατο!). Με ποιόν τρόπο θα κυβερνήσει ως …Αριστερά; Αυτοί με τους οποίους θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να συνεργαστεί είναι όλοι «αριστεροί»;

(Σχόλιο 3) Υπάρχει και μια λύση στην περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ και μη δυνατότητας να σχηματίσει «αριστερή» κυβέρνηση (όπως ήταν π.χ. αυτή που σχημάτισε με τους …ΑΝΕΛ!): Να δώσει «δανεικούς» καμιά τριανταριά βουλευτές του σε άλλα κόμματα, ώστε αυτά να κάνουν κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, με την οποία ο κ. Τσίπρας δεν θέλει ούτε να ακούσει για συνεργασία… (και με τους οποίους βουλευτές θα έρχεται σε… σύγκρουση, όπως και στο ποδόσφαιρο!)

Υ.Γ. Έχει πει κι άλλα… και θα ακούσουμε ακόμα πολλά μέχρι τις εκλογές. Απλώς δυσκολευόμαστε λίγο να τον παρακολουθήσουμε…

{1] Στην ποδοσφαιρική διάλεκτο υπάρχει αυτός ο όρος: Ο ποδοσφαιριστής Α δίνεται δανεικός από την ομάδα Β (που έχει την «ιδιοκτησία» του) στην ομάδα Γ για ένα χρόνο με δικαίωμα ανανέωσης του δανεισμού για άλλον ένα χρόνο, και εφόσον αποδίδει καλά στην Γ, εκείνη θα έχει την προτεραιότητα να τον αγοράσει από την Β

Highlights Τσίπρα – 4: Πιο ειλικρινής και συνεπής… πεθαίνεις!  (12/9/15)

«Δεν βρήκα ούτε έναν πολίτη (γιατί εγώ κυκλοφορώ, δεν κρύβομαι) να βγει και να μου πει ότι, ξέρεις, μου είχες πει αυτό και δεν το ‘κανες»
(Από τη συνέντευξη στον Γιώργο Αυτιά στον ΣΚΑΙ 6/9/2015, λεπτό 31.15-32.00)

Αυτό που ζούμε, απλά… δεν υπάρχει!
Στην κυριολεξία όμως, αν δώσουμε βάση σε ό,τι είπε ο πρώην (και πάλι υποψήφιος) πρωθυπουργός. Μάλλον έχει γίνει λάθος και η συνέντευξη δόθηκε πριν από τις 25 Ιανουαρίου. 
Άλλες εξήγησεις:
1) Ό,τι έχει συμβεί μετά τις 25 Ιανουαρίου το έχουμε δει όλοι στον ύπνο μας και συνεχίζουμε να το βλέπουμε. 
2) Ο κ. Τσίπρας δεν είχε συναντήσει ούτε ένα πολίτη όλο αυτό το διάστημα
3) Οι πολίτες που ενδεχομένως είχε συναντήσει είχαν υπερβολικό τακτ και δεν ήθελαν να τον στενοχωρήσουν. 
[Εδώ ο κ. Αυτιάς έχασε την ευκαιρία να τον ρωτήσει: Εσείς πιστεύετε ότι κάνατε ό,τι είχατε πεί;]
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είπε: «ο κόσμος καταλαβαίνει κ. Αυτιά, είναι πιο μπροστά από μας. Είδε τον αγώνα που δώσαμε…»

Υ.Γ.1 Γιατί εγώ δεν καταλαβαίνω; Γιατί εγώ «έχω μείνει πίσω»; Μήπως δεν ανήκω στον «κόσμο» ;
Υ.Γ. 2 Η συνέχεια για «τον αγώνα που δώσανε» στο highlight – 5.

http://www.skai.gr/.VfRv-hkFTKQ.facebook

Highlights Τσίπρα – 5: Κόντρα σε θεούς και δαίμονες!  (13/9/15)

«Η κυβέρνηση μας έδωσε τη μάχη στην Ευρώπη με ασύμμετρες – υπέρτερες δυνάμεις. Τα βάλαμε με θεούς και δαίμονες» (από το ντιμπέητ και την ομιλία στην Καλαμάτα)

Ζητώ συγγνώμη γιατί αυτό ειδικά το highlight δεν …βγάζει γέλιο, αλλά μάλλον χρειάζεται σοβαρότερη αντιμετώπιση. 
• Γιατί άραγε θα έπρεπε να δώσει τη «μάχη» με ασύμμετρες και υπέρτερες δυνάμεις, αφού ήταν δεδομένο ότι θα την «χάσει»; 
• Μήπως αυτοί, τους οποίους χαρακτηρίζει «θεούς και δαίμονες» δεν ήσαν τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερα από Εταίρους που απλώς ήθελαν να μας βοηθήσουν; (βοηθώντας φυσικά και την ίδια την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση)
Η αλήθεια είναι ότι η μάχη δόθηκε απλώς για το θεαθήναι, δήθεν ότι ήταν «σκληρή» (ενώ των άλλων ήταν «μαλακή») και η ουσία της ήταν η διατήρηση κάποιων προνομίων και χαρακτηριστικών πράγματι «ασύμμετρης κοινωνίας» (π.χ. των προώρων συντάξεων σε μια κοινωνία που δεν δίνει απολύτως τίποτα σε μακροχρόνια ανέργους). 
Βλέπε και: 
http://www.politicaldoubts.com/politics/item/717-i-logiki-kai-ithiki-ton-skliron-diapragmateyseon΄

https://marketnews.gr/article/172926/to_asfalistiko_kai_ta_wrima_syntaksiodotiko_dikaiwmata

http://www.dimiourgiaxana.gr/el/άρθρα-μελών/1723-«κόκκινες-γραμμές»-και-…πράσινα-άλογα-περί-ομαδικών-απολύσεων-και-«ωρίμων»-συνταξιοδοτικών-δικαιωμάτων

Highlights Γεννηματά – 1 «Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο που πρεπει να λέμε αλήθειες»

(από τη συνέντευξη στη Σία Κοσιώνη, πριν από μερικά λεπτά 16/9/15)

– Δεν είπαμε να μη φορολογούνται καθόλου οι αγρότες. Δεν μπορούμε να ευνοούμε μια κατηγορία πολιτών για να μας ψηφίζει. ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ (!!!)

Αχ, βρε Φώφη, κατάλαβες τί είπες; (Η Κοσιώνη δεν έδειξε να κατάλαβε…). 
Θα σε βοηθήσω εγώ με κάποιον εναλλακτικό τρόπο: 
Δεν θα είχαμε φθάσει σ’ αυτό το σημείο αν κάναμε αυτό που πρέπει. Δηλαδή αν λέγαμε πάντα αλήθειες.

[Όπως για παράδειγμα κάποιοι άλλοι, που τις έλεγαν από την αρχή «Οι πολιτικοί δεν αντέχουν να λένε αλήθειες αλλά μεταξύ μας ούτε και οι πολίτες αντέχουν να τις ακούν» υπό Thanos Tzimeroshttps://www.youtube.com/watch?v=GOCBwwzpujI ]

Υ.Γ. Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε: 1981-1989 (8), 1993-2004 (11), 2009-2011 (2) (Σύνολο: 21 χρόνια)

Highlights Τσίπρα – 6 «Δεν ζήτησα ποτέ λεφτά από τη Ρωσία» (!)  (16/9/2015)

https://www.facebook.com/omadaalithias/videos/848239161932180/

Έχουμε «ξεφύγει» τελείως. Ο ίδιος δεν δήλωνε ότι ζήτησε και ΔΕΝ πήρε βοήθεια από τη Ρωσία και την Κίνα για «να στηριξει εθνικό νόμισμα» στα πλαίσια του «απαραίτητου» Plan – B; Οπότε και αποφάσισε να «υποκύψει στον εκβιασμό» για το καλό της χώρας και να υπογράψει τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου και το 3ο μνημόνιο;

(Σχόλιο) Αυτές οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα αποτελούν πράγματι το «νέο» στην πολιτική ζωή. Τέτοια πράγματα δεν είχαν τολμήσει να δηλώσει κανείς προηγουμένως. 
Ψηφίστε το «νέο», αυτή την Κυριακή ψηφίζουμε πρωθυπουργό. Άρα: Τσίπρα «δαγκωτό»!

Highlights Τσίπρα -7 : Για κάθε μεγάλο πρόβλημα και …ένα υπουργείο. (17/9/15)


«Ήταν μεγάλη η διορατικότητά μας να φτιάξουμε υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής»
(Στο πρώτο debate καθώς και αργότερα στην ΕΡΤ)

(Σχόλιο 1) Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον πρώην πρωθυπουργό ότι ΔΕΝ έφτιαξε «υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής», αλλά απλώς θέσπισε θέση Αναπληρωτή Υπουργού για να προΐσταται στην (προϋπάρχουσα) Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών. 

(Σχόλιο 2) Θα ήταν πιο …διορατικός αν είχε επιλέξει καλύτερο κρατικό παράγοντα και συνεργάτη για τη θέση που (χωρίς προφανή λόγο) ίδρυσε, από την κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου

(Σχόλιο 3) Στη γειτονική Ιταλία που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα με μετανάστες και πρόσφυγες, δεν υπάρχει τέτοιο «υπουργείο» ή έστω «αναπληρωματικό υπουργείο»

(Σχόλιο 4) Αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι ιδρύοντας θέσεις Αναπληρωτών Υπουργών για κάθε επιμέρους πρόβλημα (όπως έκανε με τη… σέσουλα!) συμβάλλει στην επίλυσή του, του θυμίζουμε τη γνωστή παροιμία «Το ράσο δεν κάνει τον παπά». 

(Σχόλιο 5) Αν νομίζει ότι με όλα αυτά που έκανε (και δεν έκανε), μπορεί και να είναι υπερήφανος για τη «μεταναστευτική πολιτική» του, δεν έχουμε πλέον να πούμε τίποτα. 

Υ.Γ. Παρά λίγο να το ξεχάσω: «Δεν τον άφησαν να κυβερνήσει» οι εταίροι-δανειστές-εκβιαστές με τις «σκληρές διαπραγματεύσεις» που του επέβαλαν… (βλ. προηγούμενα highlights) 

Highlights Κουτσούμπα – 1: Ας «δοκιμάσουμε» και το ΚΚΕ…

(Από τη συνέντευξη στη Καθημερινή 12/9/15) (13 Σεπτεμβρίου)

«Οι εκλογές είναι μπροστά. Πιο σημαντικό είναι ότι τώρα ο λαός μας έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει την πείρα του. Τους δοκίμασε τώρα πια όλους: και τους κεντροαριστερούς, αριστερούς, δεξιούς διαχειριστές αυτού του συστήματος της βαρβαρότητας. Την εκτίμηση που έχει στο ΚΚΕ, ότι είναι σταθερό, του είπε την αλήθεια κι έχει πρόταση και σχέδιο διεξόδου, μπορεί να τη μετατρέψει σε μαζική ενίσχυση στο ΚΚΕ.
»Είναι εντελώς διαφορετικό ο λαός να διεκδικήσει την εξουσία και την οικονομία, που αποτελεί και προϋπόθεση για να μπορέσεις να αποδεσμευτείς όχι μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά και συνολικά από τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς όφελος του λαού».

(Σχόλιο 1) Ως τι ακριβώς να «δοκιμάσουμε» το ΚΚΕ; Γιατί ως αντιπολίτευση το έχουμε ήδη «δοκιμάσει» επί δεκαετίες… και μάλλον το έχουμε γνωρίσει καλά, γιατί είναι… «σταθερό»: Λέει – και κάνει – ακριβώς τα ίδια, ό,τι και αν συμβαίνει. Ως κυβέρνηση, είναι μάλλον απίθανο να το «δοκιμάσουμε». Κάποιοι άλλοι όμως που το «δοκίμασαν», αναγκάστηκαν στη συνέχεια να φάνε ολόκληρο το «έδεσμα» που τους προσέφερε, χωρίς τη δυνατότητα να «δοκιμάσουν» στη συνέχεια κάτι άλλο. Γιατί εκεί ΔΕΝ είχαν εκλογές, ούτε άλλες επιλογές.

(Σχόλιο 2) Δεν περιμένουμε φυσικά από έναν αρχηγό να πεί ότι το κόμμα του «είπε ψέματα». Όλοι… αλήθειες λένε! Μερικές «αλήθειες» του κ. Κουτσούμπα:
1) η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία και το σύστημά τους… υπηρετούν πολιτικά… αυτό το σάπιο σύστημα
2) η ολοκληρωμένη συνεκτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική, γιατί έχει ως βασικό άξονα τη μετατροπή της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας σε κοινωνική ιδιοκτησία, με τον λαό πραγματικά στην εξουσία [χωρίς όμως το δικαίωμα να την ασκήσει, ούτε κάν να εκφραστεί: Άλλωστε όλα… μια ιδέα είναι!]
3) Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι λυκοσυμμαχία. [Προφανώς προτιμάει μια «τσοπανο-σκυλο-προβατο-συμμαχία, όπως ήταν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και η Κομεκόν]

(Σχόλιο 3) Πάντως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον κ. Κουτσούμπα ότι χρησιμοποιεί τον όρο «φιλελεύθερος», χωρίς το πρόθεμα «νέο-». Είναι μια μορφή εντιμότητας αλλά και μια ένδειξη ότι το «νέο-» δεν του είναι απαραίτητο για να μας θεωρεί «βλαπτικούς για το λαό». Η ελευθερία δεν είναι το… φόρτε των κομμουνιστών, ούτε θεωρείται από αυτούς απαραίτητη για το «όφελος του λαού». Αυτοί… ξέρουν!

http://www.kathimerini.gr/830607/article/proswpa/synentey3eis/d-koytsoympas-sthn-k-o-laos-toys-dokimase-oloys

Highlight Δραγασάκη – 1

«Φτάσαμε σε σημείο να τους απειλούμε με κάτι (grexit) που κάποιοι από αυτούς ευχόντουσαν»
(Συνέντευξη στο ΣΚΑΙ μαζί με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, 15/9/15)

(Σχόλιο) Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ την ειλικρίνεια της παραπάνω δήλωσης. Ο εκ των «σοβαρών» (για τα μέτρα) του ΣΥΡΙΖΑ, ασκεί με τη δήλωση αυτή – εμμέσως πλην σαφώς – δριμεία κριτική στον κ. Βαρουφάκη, αλλά και στον κ. Τσίπρα (φτάσαΜΕ).
Τον οποίο ωστόσο στηρίζει και καλεί να τον ψηφίσουμε. 
Προσοχή: Δεν πρόκειται για μια παραδοχή κάποιας «λάθος εκτίμησης». Αποτελεί ομολογία για «μαύρα μεσάνυχτα»…
Ας την αξιολογήσει ο καθένας όπως θέλει και μπορεί.

Highlights Τσίπρα – 8: «Θα κριθείτε από το έργο σας…»  (26/9/15)

Φυσικά και είναι σωστή η θέση αυτή.

 Όταν όμως εκστομίζεται από τον πρωθυπουργό της συγκεκριμένης χώρας και απευθύνεται στους συγκεκριμένους υπουργούς της ίδιας χώρας, αποκτά οξύμωρο χαρακτήρα.

Περίπου οι ίδιοι υπουργοί υπηρέτησαν τους προηγούμενους μήνες. Με ποια κριτήρια κρίθηκαν από το «έργο» τους, ώστε να τους επιλέξει και πάλι;

Ο ίδιος, θα «επέλεγε» τον… εαυτό του από το «έργο» του;

Πάντως ο ελληνικός λαός τους έκρινε (ανελπίστως… θετικά!) και τους επέλεξε. Με κάποια δικά του κριτήρια ο κάθε ψηφοφόρος… Άβυσσος η ψυχή του Έλληνα ψηφοφόρου, άλλωστε…

Πάντως όχι – ελπίζω τουλάχιστον – από τα …έργα τους!

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500028263

Υ.Γ.1 Η αυστηρή του προειδοποίηση να μη μετέχουν στα… πρωϊνάδικα (!), είναι κάτι που το έχουμε ξανακούσει τόσο από τον ίδιο, όσο και από τους προκατόχους του και κανείς τους δεν «έκρινε» τους υπουργούς του βάσει της συμμόρφωσης σ’ αυτήν.

Ελπίζω μόνο να μην περιλαμβάνει τον κ. Φλαμπουράρη. Γιατί ο τελευταίος έτσι ακριβώς «συντόνιζε» το κυβερνητικό «έργο», έτσι «κρίθηκε θετικά» και κατά συνέπεια έτσι ακριβώς πρέπει να συνεχίσει.

Υ.Γ. 2 Ο απαραίτητος «μαϊντανός» της «νεοφιλευθερη συνταγής» δεν μπορεί να λείπει από κανένα («αριστερό») …τραπέζι!

Ούτε και από αυτό του υπουργικού συμβουλίου.

Highlights Τσίπρα – 9 «Πολύ πιο ευήκοα ώτα… στις ΗΠΑ»,

(αλλά πιο «ευήκοες τσέπες» στις Βρυξέλλες). (30 Σεπτεμβρίου)

«…ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπου βρήκαμε πολύ πιο ευήκοα ώτα από ό,τι βρήκαμε στις Βρυξέλλες στην ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη διευθέτηση της κρίσης με την αναγκαία απομείωση του δυσβάσταχτου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια»

http://www.star.gr/Pages/Politiki.aspx…

(Σχόλιο 1) Γιατί το είπε αυτό; Τι κέρδισε από τα (ούτως ή άλλως) «ευήκοα» ώτα των Αμερικάνων; Οι οποίοι παρέσχον και παρέχουν «καλές υπηρεσίες», αλλά ούτε φεσώθηκαν με το PSI, ούτε έβαλαν το χέρι στην τσέπη για ακόμη μια φορά, όπως οι Ευρωπαίοι. Αρκούσε το «ευήκοα ώτα» χωρίς το «πολύ πιο»

(Σχόλιο 2) Μήπως νομίζει ότι αυτά που λέει δεν τα μαθαίνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που τους έχουμε «πρήξει» με τα καμώματά μας και οι ίδιοι ου Ευρωπαίοι πολίτες; Οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τόσο «ευήκοα ώτα», αλλά έχουν «ευήκοες τσέπες»;

(Σχόλιο 3) Αγνοεί μήπως ότι δεν προβλέπεται «κούρεμα χρέους» από τις οφειλές στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ESM; Γιατί σ’ αυτόν χρωστάμε πλέον.

(Σχόλιο 4) Και καλά, αυτό το δυσβάστακτο χρέος (πάλι καλά που δεν το είπε «επονείδιστο»), πώς «συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια»; Και τι έκανε η «Αριστερά» για να προλάβει τη συσσώρευση; (βλ. και https://marketnews.gr/article/17472/oi_athwes_peristeres_aristeroi )

Υ.Γ. Ειλικρινά θα επιθυμούσα όλα αυτά τα highlights σιγά σιγά να αραιώνουν και κάποια στιγμή να σταματήσουν εντελώς. Τουλάχιστον όσο είναι ακόμη πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας. Γιατί είναι ΚΑΙ δικός μου πρωθυπουργός, είτε το θέλω, είτε όχι…

Bottom of Form

Highlights Τσίπρα – 10+11 (δύο σε ένα) : Ο τολμών… διανοείται!  (18/11/2015)

«Ας μην τολμήσουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, να διανοηθούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αρκετά ρούφηξαν οι τραπεζίτες από το υστέρημα του μέσου Έλληνα, δεν θα βγάλουν στο σφυρί και την πρώτη κατοικία άνεργων και χαμηλόμισθων που αδυνατούν να ξεπληρώσουν τοκογλυφικά δάνεια»
Παρακάτω από την ίδια ομιλία (Κέρκυρα, Αύγουστος 2013)
«Ας επιλέξουμε λοιπόν : Μνημόνια ή δημοκρατία. Μνημόνια ή κοινωνική δικαιοσύνη. Μνημόνια ή εθνική ανεξαρτησία. Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ!»
«Οι αυτουργοί αυτού του γκρίζου παρόντος και του μαύρου μέλλοντος θέλουν να μας πείσουν, να σας πείσουν, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Εμείς απαντάμε με γνώση, πίστη, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα: Ε ναι λοιπόν, υπάρχει. Υπάρχει άλλος δρόμος».

(Σχόλιο) Πράγματι, αρκετά ρούφηξαν οι τραπεζίτες. Καιρός να ρουφήξουν και κάποιοι άλλοι το υστέρημα του μέσου Έλληνα ( = ο άλλος δρόμος)

http://www.enikos.gr/politics/168108,AlTsipras-As-mhn-tolmhsoyn.html

Highlights Τσίπρα -12 και «χρυσό βατόμουρο» μηνός Νοεμβρίου  (1/12/15)

«Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους»

Την «μνημειώδους ευφυΐας» αυτή δήλωση, την οποία αναδημοσίευσε με καμάρι στο tweeter, έκανε ο πρωθυπουργός μας προς τον Τούρκο ομόλογό του. 

Τί να σχολιάσει και πώς να την ερμηνεύσει κανείς:
1) Άγνοια;
2) Μαύρο «χιούμορ»;
3) «Μπηχτή», εν όψει των δεκάδων χιλιάδων παραβιάσεων των Τούρκων στο δικό μας εναέριο χώρο;
Υποθέτω ότι …προσπάθησε για το (3), σε μια επίδειξη «εθνικής υπερήφανης πολιτικής» μέσω «μπηχτών» και υπονοουμένων.
Θα περίμενε κανείς να διαμαρτυρηθεί καταγγέλλοντας ή έστω, αναδεικνύοντας στην ευρωπαϊκή σύνοδο, στην οποία μετείχαν και οι δύο πρωθυπουργοί, την άθλια έως τραγική συμπεριφορά της Τουρκίας. Αντ’ αυτού επέλεξε τις «εξυπνάδες» αυτού του επιπέδου, τις οποίες αναπαρήγαγε στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τις οποιες όμως στη συνέχεια … διέγραψε! Λες και δεν είχε στο μεταξύ καταγραφεί και σχολιαστεί… 
Με όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας κρίνεται πανάξιος για το «χρυσό βατόμουρο» του Νοεμβρίου, το οποίο «άρπαξε» την τελευταία στιγμή «μέσα από τα χέρια» του επίσης αξιολογότατου υπουργού του των οικονομικών και τα «μπράβο» που o τελευταίος διεκδίκησε για την «άψογη διαχείριση» του χάους των capital controls. 
Το χρυσό βατόμουρο απονέμεται μεν στον κ. Τσίπρα, αφιερώνεται ωστόσο τιμητικά σε όσους τον ψήφισαν και μάλιστα δύο φορές, γιατι εκπροσωπεί την …Αξιοπρέπεια, την Εθνική Ανεξαρτησία και – προπαντός – το «νέο» και το «άφθαρτο».

Υ.Γ. Ας το έλεγε τουλάχιστον σωστά: «Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΣΑΣ, όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους». Καθόσον από ό,τι ξέρω, εναέριες εμπλοκές με Ρώσους δεν είχαμε έως τώρα…

http://www.protothema.gr/politics/article/531758/gafa-tou-tsipra-sto-twitter-gia-tous-neurikous-pilotous/

Highlights Τσίπρα – 13: «Θα ήταν διακαιολογημένο… να έχω και μια μικρή οίηση»…  (12/12/15)

… (γιατί, έγινα πρωθυπουργός στα 40 χωρίς να προέρχομαι από πολιτικά τζάκια, όπως εσείς κυρία Μπακογιάννη)…

(Σχόλιο 1) Στο «αγωνιώδες» ερώτημά μας για το αν έχει ή δεν έχει τελικά οίηση, μας … διαφώτισε αρκετά στο μεταγενέστερο twitter του: «Αλλά ούτε και αυτή την μικρή οίηση δεν έχω»! Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Τώρα είμαστε ήσυχοι: Διαθέτουμε πρωθυπουργό χωρίς καμία οίηση!

(Σχόλιο 2) Η αποστροφή αυτή του κ. Τσίπρα δείχνει ωστόσο κάτι: Ότι αποδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι είναι – πράγματι – νεώτατος στο αξίωμα από το γεγονός ότι τα έχει κάνει θάλασσα και έχει φέρει τη χώρα σε πολύ χειρότερη μοίρα από ό,τι την παρέλαβε. Αυτό αναδεικνύει και τις ιεραρχήσεις του. Πάντως σίγουρα ντροπή και ενοχές δεν αισθάνεται.

(Σχόλιο 3) Οφείλουμε ωστόσο να του αναγνωρίσουμε ότι διαθέτει …κινηματογραφική παιδεία και είναι επιπλέον αρκετά ετοιμόλογος. 
Μόνο που το «κοίτα ποιός μιλάει» θα μπορούσαμε να το απευθύνουμε και στον ίδιο…

Επίλογος

Το «κοίτα ποιός μιλάει» θα μπορούσαμε – κατ’ εξοχήν! – να το απευθύνουμε και στον ίδιο. Και γενικά ένας πραγματικός πολιτικός διάλογος «εφ’ όλης της ύλης» ανάμεσα στους απλούς πολίτες και τον κ. Τσίπρα (και τους άλλους πολιτικούς φυσικά) θα ήταν κάτι πολύ θετικό και επιθυμητό από τους πολίτες. Όχι όμως από τους ίδιους τους πολιτικούς

Έτσι, αυτο δεν συμβαινει για διάφορους (ΚΑΙ πρακτικούς) λόγους, αλλά κυρίως για ένα λόγο σημαντικότερο όλων:

Οι πολιτικοί συνήθως δεν απευθύνονται στη λογική σκέψη των πολιτών αλλά στα συναισθήματα. Και αυτό συμβαίνει και πάλι για δύο λόγους:

1)    Τα συναισθήματα αποτελούν για τους περισσότερους πολίτες ισχυρότερους παράγοντες προκειμένου να αποφασίσουν τί θα στηρίξουν και ποιούς θα ψηφίσουν.

2)    Οι πολίτες δεν είναι «εκπαιδευμένοι» να ενεργούν με βάση τη σκέψη τους. Και – κυρίως – δεν είναι εκπαιδευμένοι να διαθέτουν πολιτική σκέψη, ή έστω απλή λογική.

 Και το «πολιτικό σύστημα» δεν αισθάνεται ασφαλές με πολίτες που σκέφτονται λογικά.

Οπότε, το ερώτημα που τίθεται μοιραίως είναι: Οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς με τέτοιους πολιτικούς;

Την απάντηση ας τη δώσει ο καθένας από εμάς για τον εαυτό του…

Facebook Comments