Υπό διαμόρφωση είναι οι υπουργικές αποφάσεις για τη δημιουργία, σε όλη τη χώρα, 30 εξειδικευμένων Κέντρων Πληροφόρησης ετοιμάζονται για να παρέχουν βοήθεια στους δανειολήπτες.

Στόχος είναι να απομειωθούν τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και να θωρακιστούν τα νοικοκυριά με εισοδήματα από 20.000 ως 35.000 ευρώ.

Το κράτος δεν συμμετέχει στο κόστος, αλλά θα έχει το μεγαλύτερο δυνατό βοηθητικό ρόλο με την παροχή εργαλείων έτσι ώστε ο δανειολήπτης να βελτιώσει τη θέση του έναντι των τραπεζών και να μην είναι δέσμιος της νομικής συμβουλής. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης τα εργαλεία των δανειοληπτών θα είναι τα εξής:

«ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ» ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

>Ο νέος κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών, που αναγνωρίζει  το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και την υποχρέωση του ιδρύματος να αναπροσαρμόσει την οφειλή.

>Η ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής τεκμηρίωσης της δυνατότητας αποπληρωμής, στην οποία θα μπορεί να προσφύγει ο δανειολήπτης ή το δικαστήριο, προκειμένου η οφειλή να αναπροσαρμόζεται από δικαστή.

>Η ίδρυση 30 κέντρων πληροφόρησης ανά την επικράτεια , τα οποία θα συστηματοποιήσουν την ενημέρωση για τα παραπάνω εργαλεία και τον τρόπο προσέγγισης του προβλήματος.

Πηγή: sknews.gr

Facebook Comments