Ενώ η Ελλάδα ταλανίζεται από σημαντικότατα πολιτικά γεγονότα, βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και μακροοικονομικά δεδομένα, που αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του χρηματιστηρίου στην Ελλάδα.

Κατ αρχήν, οι αυξήσεις κεφαλαίου μακροπρόθεσμα ισχυροποιούν τον ρόλο των τραπεζών, βελτιώνοντας σημαντικά της κεφαλαιακή επάρκειά τους, όμως μεσοπρόθεσμα οδηγούν σε στέγνωμα της ρευστότητας της αγοράς. Θα ήταν φυσικό να περιμέναμε , επομένως, μία ΄κούραση’ της αγοράς μετά τις αυξήσεις αυτές, πιθανότατα στο τέλος καλοκαιριού και αρχές φθινοπώρου.

Η πρόσφατη, δε, υποβάθμιση της αγοράς σε ‘αναπτυσσόμενη’, δυσχεραίνει την κατάσταση, καθώς ισοδυναμεί με επενδυτική απομόνωση της χώρας από μεγάλα επενδυτικά ταμεία, και οδηγεί μοιραία σε λίγο χαμηλότερες αποτιμήσεις τις μετοχές ΄μεγαλης κεφαλαιοποίησης’ που ηταν σε δείκτες.

Τα πολιτικά γεγονότα δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τον χρηματιστηριακό χώρο, επίσης.Η πολιτική αστάθεια, αποτέλεσμα των κακών χειρισμών της κυβέρνησης για τα κρατικά ΜΜΕ, οδηγεί σε χρηματιστηριακή αποεπένδυση. Αποεπένδυση  μέχρι την ύπαρξη ενδείξεων κυβερνητικής σταθερότητας. Η αστάθεια δεν επιλύθηκε με τις πρόσφατες δκαστικές αποφάσεις, και πιθανότατα θα έχουμε θερμό πολιτικό καλοκαίρι με οτι αυτο συνεπάγεται για την αγορά.

Τα μακροοικονομικά δεδομένα δεν είναι ότι χειρότερο. Η επιχειρημαική εμπιστοσύνη ενισχύεται στο τελευταίο εξάμηνο, και τα επιτόκια , με εξάιρεση τον τελευταίο μήνα, πέφτουν. Το άσχημο, είναι ότι η ΄συνταγή΄περαιτέρω περικοπών δαπανών τουλάχιστον για τα επόμενα 3—4 χρόνια,  θα συνεχίζει να ακολουθείται, οδηγωντας σε ίσοσκελισμένα εσοδα με δαπάνες αλλά και συνέχιση της ύφεσης. Το νοικοκύρεμα των εξόδων, αν και φαινεται λογική λύση, δεν συνοδευεται από αναπτυξιακά μέτρα και θα επιτρέψει περαιτέρω μείωση ΑΕΠ κατά 12%-15% στα επόμενα χρόνια. Αν και θα γίνει ενίσχυση της Εληνικής οικονομιας το δευτερο τρίμηνο του επόμενου ετους (2014), με νέα ρευστότητα, τουλάχιστον 4 δις ΕΥΡΩ, από την ΕΕ, τα μέτρα που συνοδευουν τη ρευστότητα δεν οδηγούν σε φώς την οικονομία διότι λειπει το αναπτυξιακό πακέτο.

Οι ξένες αγορές, πάντως, θα κρατησουν τις προοπτικές τους, καθώς στις ΗΠΑ συνεχίζεται η ανάπτυξη, αλλά μεγαλη άνοδος θα αποτελούσε εκπληξη σε αυτη τη φάση.

Συμπερασματικά, στη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πιό πιθανή η υπεραπόδοση των ξένων χρηματιστηριων έναντι του Ελληνικού, και η όποια άνοδος τιμών στο ΧΑ πιθανότατα θα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και κλείδωμα κερδών. Θα ήταν δύσκολο, όμως το ΧΑ να δοκιμάσει τα χαμηλά του επίπεδα, μάλλον μια ηπια υποχωρηση τιμών θα ηταν στα πλαίσια της λογικής.

(Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.)
 

Facebook Comments