Την προσέλκυση κεφαλαίων, που προς το παρόν δεν έρχoνται, περιμένει το Χ.Α. ως αναδυόμενη αγορά, μετά την υποβάθμισή της από την Morgan Stanley, ενώ εκκρεμεί μία ακόμα απόφαση αυτή του οίκου FTSE.

Όπως έχουν τονίσει αρμόδιοι χρηματιστηριακοί παράγοντες, η μετάταξη του Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές δεν συνεπάγεται αρνητική εξέλιξη. Το αντίθετο μάλιστα, αφού η αγορά θα καταστεί περισσότερο ζωηρή και ηκινητικότητα των κεφαλαίων θα είναι έντονη.

Ταυτόχρονα, το Χ.Α. έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως και πλέον πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που χαρακτηρίζουν μία ώριμη αγορά, αν και το μοναδικό μελανό σημάδι είναι ο φόρος υπεραξίας, για τον οποίο δεν υπάρχει προς το παρόν καμία εξέλιξη.

Ήδη ξένοι οίκοι αρχίζουν να ανακαλύπτουν το Χ.Α. ως επενδυτική ευκαιρία μετά την ένταξή της στις αναδυόμενες αγορές, με αποκορύφωμα το άρθρο στο πρακτορείο Nasdaq, όπου, «οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα αποτίμησαν μία πτώχευση και αποπομπή της χώρας απ την Ευρωζώνη που τελικά δεν έγιναν και από τότε η αναπροσαρμογή τους ήταν θεαματική”, σχολιάζει αναφέροντας την ενίσχυση πάνω από 50% του Global X FTSE Greek 20 ETF από πέρυσι τον Ιούνιο και την υποχώρηση της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από 48,6% πέρυσι το Μάρτιο, κάτω απ το 10% σήμερα “επιβραβεύοντας με το παραπάνω τους γενναίους που τόλμησαν να αγοράσουν”.Το πρακτορείο διερωτάται αν αποτελεί αγοραστική ευκαιρία η Ελλάδα πριν αναβαθμιστεί εκ νέου ή μία μη αναστρέψιμη τάση; Η απάντηση είναι άμεση, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι κανείς αισιόδοξος.

Καταρχήν, όπως σημειώνει, η επίπονη ύφεση πιθανόν να τερματιστεί του χρόνου και μάλιστα αναφέρει τις πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη κάτω του 1% του χρόνου. Επίσης υπογραμμίζει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης, αναφέροντας τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα Ιανουαρίου – Μαϊου.

Την ίδια ώρα η Exotix αναφέρει ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει υποχωρήσει κατά 80% από το υψηλό της, του Ιανουαρίου 2008 και κατά 50% από τη διάσωση, το Μάιο του 2010. Αντίθετα, το ιρλανδικό χρηματιστήριο κινείται κατά 50% υψηλότερα από τη διάσωση της χώρας, το 2010, επισημαίνουν οι αναλυτές της Exotix.

Αντίστοιχα, η κεφαλαιοποίηση του Γενικού Δείκτη του ΧΑ (60 μέλη) ανέρχεται μόλις στα 14 δισ. ευρώ, ενώ εκείνη του δείκτη ISEQ της Ιρλανδίας (44 μέλη) αγγίζει τα 54 δισ. ευρώ.

Η Exotix, που αποτελεί χρηματιστηριακή εταιρεία που ειδικεύεται σε εξωτικές και distressed επενδύσεις, σημειώνει ότι το ΧΑ διατηρεί τον ευμετάβλητο χαρακτήρα του και το φαινόμενο των τυχαίων μεταβολών, την ώρα που η αξία των συναλλαγών στερεύει και πάλι.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές της δίνουν τέσσερα πιθανά σενάρια για το ΧΑ:

  • Αισιόδοξο σενάριο με διψήφια αύξηση των εταιρικών κερδών (10%) και τιμή στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 1.149 μονάδες.
  • Βασικό σενάριο με αύξηση των εταιρικών κερδών κατά 4,9% και τιμή στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 952 μονάδες.
  • Απαισιόδοξο σενάριο με σταθερή ανάπτυξη στο διηνεκές, με τιμή στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 841 μονάδες.
  • Πολύ απαισιόδοξο σενάριο, χωρίς ανάπτυξη και με τιμή στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 793 μονάδες.

Αγορά

Παρ όλ αυτά οι ξένοι θεσμικοί, έστω και είναι… κερδοσκόποι, παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, όσο βλέπουν τους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας με αποκορύφωμα το κλείσιμο της ΕΡΤ. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι αν κατά την αυριανή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν υπάρξουν υποχωρήσεις, η κυβέρνηση μπορεί να πέσει ή τελικά να οριστεί άλλος πρωθυπουργός. Οι αποκρατικοποιήσεις γίνονται με ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς και το ναυάγιο της ΔΕΠΑ αλλάζει το σχεδιασμό της κυβέρνησης ως προς τα προσδοκώμενα έσοδα για φέτος.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά αναμένεται να επισπευστεί η ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΠΕ. Για τον ΟΛΠ δε, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της μακροχρόνιας μίσθωσης του λιμανιού, ενώ η αξία των ΕΛΠΕ μειώνεται μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να πουλήσει τη ΔΕΠΑ στην οποία τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν συμμετοχή.

 

ΧΣ

Facebook Comments