Ο απερχόμενος διοικητής της Bank of England, Mervyn King, ηττήθηκε στην προσπάθειά του για περαιτέρω ενίσχυση της βρετανικής οικονομίας στην τελευταία ψήφο του ως μέλος της νομισματικής επιτροπής, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο King, μαζί με τους David Miles και Paul Fisher, ζήτησαν την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 25 δισ. λίρες ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη.

Οι τρεις τους σημείωσαν πως μία περαιτέρω στήριξη θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής χωρίς να προκαλέσει πληθωρισμό ενώ παράλληλα τόνισαν τον κίνδυνο που απορρέει από την κρίση στην Ευρωζώνη που πλήττεται από την ύφεση. Γι’ αυτούς, το αίτημα για περισσότερη νομισματική στήριξη παραμένει επιτακτικό.

Ωστόσο, η τελευταία προσπάθεια του διοικητή για στήριξη απέτυχε. Η νομισματική επιτροπή ψήφισε υπέρ της διατήρησης του βασικού επιτοκίου στο 0,5% και του ύψους του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις 375 δισ. λίρες. Σύμφωνα με τα πρακτικά εννέα μέλη του πάνελ πιστεύουν πως η τρέχουσα πολιτική είναι κατάλληλη.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία αναμένεται να φτάσει στο 3% το Μάιο και να παραμείνει πάνω από το στόχο του 2% της BoE για το υπόλοιπο του έτους. Η οικονομική ανάπτυξη εμφανίζεται να ενισχύεται, σύμφωνα με την πλειοψηφία, η οποία επικαλείται τη βελτίωση οικονομικών στοιχείων. Σύμφωνα με τους ίδιους το ενδεχόμενο κόστος της αύξησης του προγράμματος αγοράς ομολόγων είναι μεγαλύτερο από τα οφέλη, καθώς μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές στην ανάληψη υπερβολικού κινδύνου.

Ωστόσο, τα μέλη του πάνελ που ψήφισαν για τη διατήρηση του προγράμματος εξακολουθούν να θεωρούν τις αγορές ομολόγων ένα αποτελεσματικό μέτρο.

Σύμφωνα με πρακτικά προηγούμενων συνεδριάσεων, ορισμένα μέλη της νομισματικής επιτροπής έχουν χάσει την πίστη τους στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Ωστόσο, οι πρόσφατες μεταβολές στις αγορές που προκλήθηκαν από τις ανησυχίες για την πολιτική της Federal Reserve βεβαίωσε τους αξιωματούχους πως η αγορά ομολόγων είναι ακόμα αποτελεσματικό, αναφέρεται στα πρακτικά.

Facebook Comments