Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τον Αμερικανό Πρόεδρο να εξαγγέλλει νέα πολιτική για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων —ανακοίνωσε βήματα για μείωσή τους κατά το ένα τρίτο— και να υπεραμύνεται του συστήματος παρακολούθησης PRISM ως μέσου προστασίας της ασφάλειας των πολιτών.

«Ο εφησυχασμός δεν είναι στον χαρακτήρα των μεγάλων εθνών», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας όρθιος στην ανατολική πλευρά της Πύλης του Βρανδεμβούργου, «συμβόλου άλλοτε της διαιρεμένης Ευρώπης και σήμερα της ενότητας, της ανοχής και της δημοκρατίας», όπως είχε πει προηγουμένως η Άγγελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στον πειρασμό, όταν δεν υπάρχουν πια ορατά τείχη, συρματοπλέγματα και τανκς, να στραφούμε στον εαυτό μας και στην δική μας ευημερία και τόνισε ότι «ο αγώνας για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνεχίζεται», για να προσθέσει: «Δεν είμαστε πολίτες της Γερμανίας ή των ΗΠΑ, αλλά του κόσμου. Και όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, δεν είμαστε πραγματικά ασφαλείς. Όσο υπάρχει άδειο στομάχι, όσο υπάρχει ανεργία, δεν ευημερούμε πραγματικά» και να αναφερθεί συγκεκριμένα στα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην νότια Ευρώπη: «Πρέπει να χτίσουμε νέες κλίμακες ευκαιρίας. Θέλουμε να συνεργαστούμε ώστε ο καθένας, είτε ζει στο Σικάγο είτε στο Βερολίνο είτε στην Αθήνα είτε στην Μαδρίτη, να μπορεί να απολαύσει τους καρπούς της εργασίας. Όλοι δικαιούνται ίσες ευκαιρίες, όχι μόνο εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή».

Facebook Comments