Η αγορά και σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα επιχειρεί να ανακάμψει, έχοντας παράλληλα κατακλυστεί από μια σειρά φημών, που αφορούν στις επικείμενες εξελίξεις στις τράπεζες. Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο ενόψει της ανακεφαλαιοποίησής τους και των αυξήσεων κεφαλαίου, ενώ αποτελεί ένα από τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Ο  γενικός δείκτης του Χ.Α. ανακάμπτει στις 946 μονάδες και με τις συναλλαγές στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί κατά 1,6%. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, εδώ και αρκετές εβδομάδες, από την επίσκεψη των ξένων funds στην Ελλάδα, όπου είχαν συνάντηση και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προέκυψε ενδιαφέρον συμμετοχής τους στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Σημερινές πληροφορίες που μεταδίδονται από ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο ότι το Fairfax fund, συμφερόντων του Ινδοκαναδού επιχειρηματία κ.  Πρεμ Γουάτσα , έχει δηλώσει και εγγράφως στη διοίκηση της Εθνικής, ότι θα συμμετάσχει με το ποσό του 1,5 δις. ευρώ στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.  

Με την αγορά να επιχειρεί να ανακάμψει για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, η αγορά έχει κατακλυστεί από μια σειρά φημών, που αφορούν στις επικείμενες εξελίξεις στις τράπεζες.

Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο ενόψει της ανακεφαλαιοποίησής τους και των αυξήσεων κεφαλαίου, ενώ αποτελεί ένα από τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Αυτό, ενώ είναι σε εξέλιξη η πώληση του Αστέρα της Βουλιαγμένης και η διοίκηση της τράπεζας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της  σχετικά με τη μείωση της συμμετοχής της στην Finansbank, τη θυγατρική της στην Τουρκία. 

Οι φήμες ότι το fund του Κατάρ θέλει να αγοράσει την θυγατρική στην Τουρκία, προς το παρόν διαψεύδεται, αν και το σενάριο που συζητούν οι επιτελείς της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας είναι το placementσυγκεκριμένου αριθμού μετοχών και ανάλογα με τις ανάγκες της μητρικής.

Πιθανότερο είναι η Πειραιώς, μετά την ΑΤΕ, την Geniki, την Millennium για την οποία αναμένονται ανακοινώσεις από στιγμή σε στιγμή, να εκφράσει το ενδιαφέρον της και για το υγιές κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Πιο έτοιμη απ’ όλες τις συστημικές τράπεζες είναι η Alpha, σύμφωνα με την αγορά, στην οποία έχουν δηλώσει παρόν στις εξελίξεις οι βασικοί μέτοχοι της και επιχειρηματικά τζάκια, όπως η οικογένεια Κανελλόπουλου (Τιτάν), που, ούτως ή άλλως, έχει θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha. 

Eπιπρόσθετα, η Alpha, φέρεται ήδη να έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή των αραβικών κεφαλαίων που συμμετέχουν στο μετοχικό της σχήμα.

Εκείνο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η αγορά ανησυχεί για τις τιμές στις οποίες θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου, με τη Nomura, να προβλέπει ότι αυτές θα γίνουν 20% – 50% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.   

Από εκεί και πέρα υπάρχουν εξελίξεις και για τις λεγόμενες μικρές τράπεζες, όπως η Proton,που βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης.  Το ΤΧΣ θα προσλάβει σύμβουλο προκειμένου να διερευνήσει τις αγορές αν υπάρχει ενδιαφέρον για την τράπεζα. Εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, τότε θα ανοίξει βιβλίο προσφορών. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από τη Ρωσία.

Ένα από τα σενάρια που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του νέου προέδρου της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ήταν να υπαχθούν οι κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στο ΤΧΣ, ως θυγατρικές τους. Έτσι, θα ελάμβαναν χρηματοδότηση, θα εξυγιαίνονταν και θα άνοιγε ο δρόμος για να επενδύσουν οι Ρώσοι 3 δις. ευρώ στις τράπεζες της Μεγαλονήσου.

Facebook Comments