Η κωλυσιεργία των Ευρωπαίων κινδυνεύει να προκαλέσει χρηματοδοτικό κενό ύψους 2 δις ευρώ στην Ελλάδα φέτος, καθώς κάποιοι από τους διεθνείς δανειστές της χώρας εμφανίζονται απρόθυμοι να μετακυλίσουν τα ομολόγα που διακρατούν, δήλωσαν στο Reuters πηγές από την Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Οι χώρες της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που χρηματοδοτούν την Ελλάδα μέσω των δανείων διάσωσης, συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι οι 17 κεντρικές τράπεζες του ευρώ θα αντικαθιστούν με νέους τίτλους μέρος των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους.

Από το μέτρο αυτό, τη λεγόμενη “μετακύλιση των ομολόγων ANFA”, η Ελλάδα θα απαλασσόταν από την εξόφληση ομολόγων ύψους 3,7 δις ευρώ το διάστημα 2013-2014 και 1,9 δις ευρώ το διάστημα 2015-2016.

Η μετακύλιση όμως του χρέους συναντά εμπόδια, καθώς κάποιες κεντρικές τράπεζες ανησυχούν ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως άμεση χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσαν Έλληνες αξιωματούχοι. Η ΕΚΤ, με βάση τον κανονισμό της, απαγορεύεται να χρηματοδοτεί απευθείας κυβερνήσεις.


“Το κύριο ζήτημα είναι ότι τα ANFA θεωρούνται από κάποιες κεντρικές τράπεζες ως άμεση χρηματοδότηση κυβερνήσεων από την ΕΚΤ”, δηλώσε στο Reuters αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.
“Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν τώρα και οι δανειστές μας”, δήλωσε δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει κενό από την μετακύλιση των ομολόγων επιβεβαίωσαν και ανώτεροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης με άμεση γνώση του ζητήματος.

“Θα μπορούσε να υπάρξει χρηματοδοτικό κενό μεταξύ 1,5 και 2 δις ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους και το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να το αντιμετωπίσει”, δήλωσε στο Reuters άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος από την ευρωζώνη.
Το κενό αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει το ίδιο το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, καθώς οι κανόνες λειτουργίας του ΔΝΤ επιβάλουν η χώρα στην οποία χορηγούνται δάνεια διάσωσης να έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότησή της τουλάχιστον 12 μήνες πριν την καταβολή των δόσεων.

Σε έκθεσή του τον προηγούμενο μήνα, το ΔΝΤ προέβλεψε χρηματοδοτικό κενό 4 δις ευρώ για την Ελλάδα από το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ζητώντας την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης το συντομότερο δυνατόν.

Η Αθήνα και η ευρωζώνη επεξεργάζονται ήδη κάποιες “τεχνικές” λύσεις για να καλυφθεί το κενό, δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος. Ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται είναι και η πρόωρη εκταμίευση προγραμματισμένων δόσεων προς την Ελλάδα.

Το χρηματοδοτικό κενό της χώρας ενδέχεται να διευρυνθεί και από τις καθυστερήσεις και αποτυχίες στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μετά και την τρύπα 1 δις ευρώ που αναμένεται να δημιουργήσει στα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ η αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ

“Έχουμε deja vu με την Ελλάδα”, σχολίασε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης. “Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων καθυστερεί λόγω του δημόσιου τομέα…ενώ και οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν με αργό ρυθμό”.

Facebook Comments