Η βουτιά των τιμών του χρυσού σε χαμηλό τριών ετών μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου της Fed, Ben Bernake για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας οδήγησε την UBS να αναθεωρήσει ριζικά τις προβλέψεις της για το πολύτιμο μέταλλο.

Η τράπεζα μείωσε την πρόβλεψη ενός μήνα για τις τιμές του χρυσού κατά 12,4% από την προηγούμενη εκτίμηση στα 1.250 δολ. ανά ουγγιά, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ταυτόχρονα, μείωσε την πρόβλεψη για περίοδο τριών μηνών κατά 10% στα 1.350 δολ. ανά ουγγιά και την πρόβλεψη για το σύνολο του 2013 επίσης κατά 10% στα 1.440 δολ. ανά ουγγιά.

Η ελβετική τράπεζα έκοψε επίσης τις προβλέψεις της για το 2014 στα 1.325 δολ. ανά ουγγιά από 1.625 δολ. ανά ουγγιά και για το 2015 στα 1.200 δολ. ανά ουγγιά από 1.500 δολ. ανά ουγγιά.

“Δύο νέες σημαντικές εξελίξεις έχουν προκύψει… αρχικά, ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke άφησε να εννοηθεί ότι ένας βραδύτερος ρυθμός αγορών από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να ακολουθήσει αυτό το έτος εφόσον τα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες της Fed”, σχολίασε η αναλύτρια πολύτιμων μετάλλων της UBS, Joni Teves.

“Μετά, ο Bernanke ανέφερε ένα ποσοστό ανεργία 7% σαν το πιθανό όριο για τον τερματισμό των αγορών, το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να επιτευχθεί μέχρι τα μέσα του 2014. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι στην οικονομία και την αγορά εργασίας έχουν μειωθεί”, προσθέτει.

Όπως σημειώνει, η εκτίμηση είναι πλέον ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τις παρεμβάσεις της από το δ΄ τρίμηνο του 2013,  αντί για το α΄ τρίμηνο του 2014, με την ανακοίνωση να αναμένεται στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Σεπτεμβρίου.

Facebook Comments