Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πως προκαλεί η αποψινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα τις εξελίξεις στην ΕΡΤ. Ολα είχνουν ότι η ΔημΑρ αποχωρεί από την κυβέρνηση, τουλάχιστον όπως προπκύπτει από τις δηλώσεις Κουβέλη. Από τις δηλώσεις Βενιζέλου πάντως προκύπτει ότι το ΠαΣοΚ μένει στην κυβέρνηση, ζητώντας νεά προγραμματική συμφωνία. Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 153 εδρών.

Βεβαίως πριν από λίγο ο πρώην υπουργός κ. Ανδρ. Λοβέρδο με μήνυμά του στο Twitter δήλωσε ότια θα στηρίξει την κυβέρνηση, όπως επίσης και κάποιοι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στη ΝΔ.

Μετά από 45 λεπτά συζητήσεων τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο Φώτης Κουβέλης αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αντίστοιχα, όπου είχαν συγκαλέσει συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάλεσε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας.


Ο Ευ. Βενιζέλος

Μήνυμα σταθερότητας και ευθύνης έστειλε, προς κάθε κατεύθυνση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με δήλωσή του λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Κ.Ο. και του Π.Σ. του Κινήματος. Το μήνυμα απευθύνθηκε και προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, προς τους οποίους απηύθυνε και το ερώτημα αν οι εκλογές, πιθανόν διπλές, θα βοήσουν την υπόθεσή τους.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές και τόνισε ότι δεν τις θέλει ούτε ο ελληνικός λαός. Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε, ποτέ, τρύπες στο νερό και δεν θα κάνει ούτε τώρα. Επίσης τόνισε ότι δεν δέχεται συνεργασία αλά καρτ.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει τετραετή θητεία, χωρίς εκπλήξεις μεταξύ των εταίρων και μικροκομματικές συμπεριφορές, τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης και λειτουργίας μιας τρικομματικής κυβέρνησης και κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στην προσπάθεια.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στην ουσία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με την απόφασή της για την ΕΡΤ, η οποία έθεσε θέμα λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας.

Επίσης ανέφερε ότι υπήρξαν βήματα προσέγγισης από την πλευρά της κυβέρνησης, που αφορούσε στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ με όλα τα κανάλια της και το σύνολο των εργαζομένων, περίπου 2000, ενώ για τα μουσικά σύνολα κλπ να υπάρξει ειδική μέριμνα.

Ο κ. Φ. Κουβέλης

Δεν βρέθηκε κοινός τόπος δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς για την ΕΡΤ, μετά το τέλος της τρίτης κατά σειρά σύσκεψής τους, επιμένοντας ότι η πρόταση της ΔΗΜΑΡ να τεθεί εκ νέου σε κίνηση η ΕΡΤ με παρόντες τους εργαζόμενους και να γίνει η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είναι ο κοινός τόπος των τριών.

«Για μας δεν είναι τυπικό ζήτημα, αλλά αφορά στην ουσία. Το “μαύρο” είναι συγκεκριμένη επιλογή όπως και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων», ανέφερε στις δηλώσεις του και υπογράμμισε πως για τη ΔΗΜΑΡ «είναι πρόβλημα Δημοκρατίας».

Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι δεν έχει ευθύνη για την αδυναμία συμφωνίας και πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο ότι παρά την απόφαση του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες , το «μαύρο» παραμένει. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι η πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος θα έπρεπε να γίνει δεκτή από τον κ. Σαμαρά, γεγονός που δεν θα έβλαπτε την ουσία του ζητήματος , δηλαδή, όπως είπε, να εξορθολογισθεί και να αναδιοργανωθεί ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ακόμη ότι η ΔΗΜΑΡ δεν εγκαταλείπει να παραμείνει ο μεταρρυθμιστικός πόλος και να βρεθούν λύσεις διεξόδου της χώρας από την κρίση εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου. «Ναι σε αναδιάρθωση και εξορθολογισμό κι όχι σε προσβλητικές ενέργειες , όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση παρότι γνωρίζει τη θέση της ΔΗΜΑΡ και μάλιστα ερήμην τεσσάρων υπουργών που προέρχονταν από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αμέσως μετά είχε σύντομη σύσκεψη με τα ηγετικά στελέχη και την Κ.Ο του κόμματος όπου ενημέρωσε για τις συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφασίστηκε να γίνει νέα συνεδρίαση αύριο το πρωί στις 10 .

Οι Κοινοβουλευτικές ομάδες

Ενωρίτερα, συνεδρίασαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠαΣοΚ και της ΔημΑρ, καθώς οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης, επιθυμούσαν να λάβουν τη στήριξη των βουλευτών τους στους χειρισμούς που θα κάνουν.

Την «άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» και τη «συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις» ζητεί το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην τοποθέτησή του στην εν εξελίξει κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το Κίνημα είναι υπέρ της «ριζικής» αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «με οργανόγραμμα, χρονοδιάγραμμα και εγγυήσεις» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τον κυρωτικό νόμο για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Υπήρχε αλαζονεία, προχειρότητα και μειωμένη αποτελεσματικότητα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι τους τελευταίους 12 μήνες «δεν έχουν γίνει αξιόλογα μεταρρυθμιστικά βήματα». Όσον αφορά στο ζήτημα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «δεν αρκούν τα λόγια, θέλουμε πράξεις και εγγυήσεις», για να επισημάνει, τέλος, ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι «καθαρή».

Δημόσια ραδιοτηλεόραση με επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων της ΕΡΤ, μέχρις ότου διαμορφωθεί ο νέος φορέας που θα προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο, είναι η κατεύθυνση με την οποία προσέρχεται ο Φώτης Κουβέλης στη νέα συνάντηση των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μάξιμου.

Αυτό προέκυψε από τη δίωρη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔημΑΡ στα γραφεία του κόμματος στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση για όλα τα θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης των τριών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, η νέος μεταβατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν θα ένια η ΕΡΤ, η οποία, όπως συμφωνήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη δεν υπάρχει, ενώ σε ότι αφορά το προσωπικό θα προσληφθεί με τρίμηνες συμβάσεις έργου.

Facebook Comments