Η απόφαση της Fed την Τετάρτη επιβεβαίωσε όλους όσους εδώ και δέκα μήνες επιμένουν στο δολάριο. Ο Bernanke εμφανίστηκε περισσότερο επιθετικός από όσο περίμεναν ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές και αυτό ενίσχυσε τις εισροές προς το δολάριο.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να αποκρυπτογραφήσουμε την τακτική της Fed. Όπως γνωρίζουμε από το 2012, η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει γίνει πολύ πιο ξεκάθαρη και διαφανής στις αποφάσεις της. Το 2012, πέρασαν οκτώ ολόκληροι μήνες «λεκτικών» παρεμβάσεων από τον Bernanke, μέχρι που τελικά προχώρησε και σε νέα στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Το 2013, φαίνεται ότι έχουμε την ίδια ακριβώς πρακτική, αλλά για τον αντίθετο λόγο. Αυτή τη φορά με στόχο μια αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και μια αύξηση επιτοκίων. Δίνω μεγάλες πιθανότητες στο σενάριο που θέλει το Bernanke να μην «παίζει» κάποιο παιχνίδι στρατηγικής. Άλλωστε η στρατηγική του πάντα ήταν να κατευθύνει τις αγορές και αυτό το κάνει ήδη με το «όπλο» της λεκτικής παρέμβασης, πριν παρέμβει ουσιαστικά.

Τελικά όμως, τι ακριβώς θέλουν οι Αμερικανοί; Ποιος είναι ο στόχος τους πλέον; Είναι ολοφάνερο ότι μια νέα μάχη στο μαινόμενο οικονομικό πόλεμο έχει φουντώσει και όλα δείχνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα «αιματηρή». Γιατί οι Αμερικανοί αποφάσισαν να στηρίξουν το δολάριο ξαφνικά;

Τι θέλουν να κερδίσουν;

Όπως αποδεικνύεται πλέον, η Fed το 2008 αποφάσισε να σώσει την οικονομία της και όχι το νόμισμά της. Το αντίθετο έκαναν όλες οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες. Μέχρι ένα σημείο, η κίνηση των ανταγωνιστικών τραπεζών ήταν σωστή καθώς βασίζονταν στο σκεπτικό ότι όσο η Fed θα στηρίζει την αμερικανική οικονομία, τόσο θα στηρίζεται και η παγκόσμια οικονομία.

Όμως τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ευρώπη, κρύβονταν επιμελώς μέσα από τη χειραγώγηση των αγορών μετοχών και ομολόγων. Όταν όμως η παγκόσμια οικονομία ξεκίνησε να επιβραδύνει και πάλι, η Fed είχε πετύχει το στόχο της και φαίνεται ότι επιχείρησε αλλαγή στρατηγικής. Πίεσε (ή εξανάγκασε με τις κινήσεις της), κάθε μεγάλη κεντρική τράπεζα να μπει σε διαδικασία στήριξης της οικονομίας της. Άρα η Fed εκτιμά τώρα, ότι όλες οι άλλες οικονομίες θα ενισχύσουν την αμερικανική αν βάλουν φρένο στην οικονομική τους επιβράδυνση.

Η διαδικασία αυτή έχει μόνο οφέλη για την αμερικανική οικονομία, αυτή τη στιγμή. Καταρχήν, η αμερικανική οικονομία ετοιμάζεται να πατήσει και πάλι το γκάζι της ανάπτυξης την ώρα που όλες οι μεγάλες οικονομίες συρρικνώνονται. Εκτός αυτού, τα ανταγωνιστικά νομίσματα του δολαρίου δέχονται ισχυρό πλήγμα στο κύρος τους, αντίστοιχο με αυτό που δέχθηκε το δολάριο τα προηγούμενα χρόνια.

Άραγε ετοιμάζεται μια νέα αναζωπύρωση της κρίσης χρέους; Θέλουν οι Αμερικανοί να χτυπήσουν το ευρώ και αν θέλουν, μπορούν; Για την ώρα φαίνεται ότι το ευρώ δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Ίσως να μην είναι καν και ο αντίπαλος. Όλα θα φανούν από την ισοτιμία EUR/USD. Αν δούμε ότι όλα διαλύονται και η ισοτιμία EUR/USD παραμένει μεταξύ 1,2800-1,3300 θα είναι εμφανές ότι το πρόβλημα είναι αλλού.

Όσον αφορά στην αγορά μετοχών, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι η στήριξη της Fed ήταν αυτή που οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές. Έτσι είναι όντως, αλλά αυτό συνέβη γιατί οι μετοχές δε μπορούσαν να βασιστούν στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Αν όμως οι προβλέψεις για ΑΕΠ στο 3,0%-3,5 επιβεβαιωθούν τότε οι μετοχές θα αποκτήσουν το θεμελιώδες στήριγμά τους.

Είναι όμως πολύ πιθανό ότι η μετάβαση αυτή θα προκαλέσει αναταραχές στην αγορά μετοχών και ίσως το επόμενο διάστημα αποδειχθεί μια καλή ευκαιρία για αναζήτηση τοποθετήσεων.

Facebook Comments