Μάχη εκτιμήσεων για την πορεία των μετοχών, μεταξύ ταύρων (Citigroup) και αρκούδων (UBS)… Η ανοδική τάση των μετοχών σε καμία περίπτωση δεν έχει χαθεί. Οι αγορές θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος και θα σημειώσουν διψήφια κέρδη κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, ακόμη και αν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να αυξάνονται, αρκεί η κερδοφορία των εταιρειών συνεχίσει να αυξάνεται, όπως υποστηρίζει η Citi σε νέο της note.

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων έχει συσχετιστεί με πιο αδύναμες τιμές στις μετοχές κατά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η ζήτηση για τις μετοχές που είναι στενά συνδεδεμένες με την αγορά ομολόγων έχει πέσει οι οποίες μπορούν να προσφέρουν σταθερή ροή εισοδήματος σε περιόδους πίεσης των αποδόσεων των ομολόγων.

Ωστόσο, οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi δεν βλέπουν αυτήν την τάση να συνεχίζεται.

Παρόλο που η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα μετριάσει την ένταση της παγκόσμιας αναζήτησης για αποδόσεις, θα εξακολουθήσει να υπάρχει ζήτηση των επενδυτών για τα μερίσματα, τονίζει η Citi.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας προβλέπουν πως οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους 12 μήνες. «Οι χρηματιστηριακές αγορές θα συνεχίσουν να ωθούνται υψηλότερα κατά την περίοδο αυτή, όσο η κερδοφορία αυξάνεται κατά την άποψή μας», όπως τονίζουν.


Φαρμακευτικά προϊόντα και πρώτες ύλες ψηφίζουν Citi και UBS
Η Citi υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, μακριά από τις τηλεπικοινωνίες και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που είναι και οι κλάδοι που είναι έντονα συνδεδεμένοι με τα ομόλογα, και προς τους κλάδους όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα που παράγουν ρευστότητα και μπορούν να αναπτύξουν την διανομή τους.

Αντίθετη και αρνητική εμφανίζεται από την πλευρά της η UBS. Όπως σημειώνει, παρά την ανάκαμψη που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετοχών είναι σε κίνδυνο να μην μπορέσουν να ανακάμψουν στα υψηλά του Μαΐου αυτό το μήνα, πριν από την έναρξη μιας νέας τακτικής πτωτικής κίνησης που αναμένεται τον Ιούλιο.

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι αγορές, όπως ο FTSE 100 του Λονδίνου και ο ελβετικός SMI, έχουν κατά την άποψή μας δει τα υψηλά έτους, και είμαστε πωλητές στην ανάκαμψη και τοποθετούμαστε ήδη για μεγαλύτερη υποχώρηση τον Ιούλιο», όπως σημειώνεται.

Σε επίπεδο κλάδων, η UBS βλέπει τις πρώτες ύλες – που ήδη έχουν έντονα χαμηλές επιδόσεις από την αρχή του έτους – να υποφέρουν περισσότερο, λόγω της δυσμενούς εικόνας στις αναδυόμενες αγορές. Βραχυπρόθεσμα, ο κλάδος εμφανίζεται υπερπουλημένος και ισχυρός, αλλά με δεδομένη την ευπαθή εικόνα σε μακροοικονομικό επίπεδο, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι θα υπάρξει περισσότερη αδυναμία, τονίζει.

Η UBS τέλος σημειώνει πως στο γ τρίμηνο θα υπάρξει μία ανανεωμένη υπεραπόδοση των αμυντικών μετοχών.

Facebook Comments