Τι έχει ο κόσμος και χαίρεται και χαμογελά, πατέρα; Το παραπάνω ερώτημα προέκυπτε αβίαστα βλέποντας, χθες, λίγο μετά από τα μεσάνυχτα, τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, να εξέρχονται εμφανέστατα ανακουφισμένοι από το Μέγαρο Μαξίμου όπου ο πρωθυπουργός τους είχε κάνει μια ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις για τη ΔΗΜΑΡ.

Η ανακούφιση των εξερχόμενων υπουργών, ήταν σε ευθεία αντίθεση με το σκυθρωπό και προβληματισμένο τους ύψος, όταν εισέρχονταν σε αυτό, λίγο νωρίτερα, ύστερα από την επείγουσα σχετική πρόσκληση του πρωθυπουργού. Η αιτία της ανησυχίας αρχικά και της ανακούφισής τους, αργότερα, ήταν φανερή. Συνοψίζεται σε μία λέξη: εκλογές.

Όταν ο κ. Σαμαράς τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και ότι μάλιστα σκοπεύει να εξαντήσει την 4ετία του, όπως δήλωσε στο επίσημο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, τότε, ήταν φανερό, ότι η καρδιά τους πήγε στη θέση της. Και μάλιστα εξερχόμενοι έλεγαν όλοι το ίδιο, πάνω – κάτω: “συνεχίζουμε το έργο μας”, “θα εξαντλήσουμε την 4ετία”, “με ευθύνη και αποφασιστικότητα”, κλπ, κλπ, κλπ.

Νωρίτερα, στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός είχε σπεύσει να δώσει τον τόνο. Αφού ταύτισε τις εκλογές με την ακυβερνησία, δήλωνε ότι θα συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας μόνος μαζί με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου ενώ καλούσε τη ΔΗΜΑΡ να στηρίξει τη δικομματική κυβέρνηση.

Τι σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με αφορμή το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ;
Ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα δύο κόμματα που φέρουν βαρύτατες και αποκλειστικές σχεδόν ευθύνες για την κατάρρευση της χώρας (γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση των μνημονίων ήλθε και επικάθισε σε ένα ήδη στρεβλό οικονομικό μοντέλο), θα κυβερνήσουν ξανά τη χώρα, τούτη τη φορά από κοινού. Τα ανέκδοτα ήδη έχουν αρχίσει στο διαδίκτυο: το ΠΑΣΟΚ συνιστώσα της ΝΔ, τώρα μπορούν να κατέβουν και σε κοινό ψηφοδέλτιο, κοκ.

Ωστόσο πρόκειται για σοβαρή αρνητική εξέλιξη. Πλέον τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν την καταστροφική πολιτική της λιτότητας, της ύφεσης και του μη βιώσιμου χρέους μέσα από την διάλυση κάθε είδους δημόσιου αγαθού (είτε αυτό αφορά στην υγεία, στην παιδεία, στην ενημέρωση), με τη στήριξη ή όχι της ΔΗΜΑΡ (μικρή σημασία έχει), προκειμένου να συνεχιστεί το “πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων”. Το  είχαν άλλωστε διαμηνύσει στην Αθήνα οι Βρυξέλλες (Κομισιόν και Γιούρογκρουπ) και το Βερολίνο ενώ και το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι αν δεν ολοκληρωθεί η επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος ως τα τέλη Ιουλίου, θα υπάρξει πρόβλημα στην χρηματοδότηση…

Θα συνεχιστεί έτσι η πολιτική που έχει καταστήσει μη βιώσιμο το χρέος και εκτινάξει στα ύψη την ανεργία: η μόνη διαφορά θα είναι στη σύνθεση της κυβέρνησης: από τρικομματική, δικομματική…

Παρόλα αυτά, θα πρόκειται για μία αποδυναμωμένη κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς έχει χάσει το αριστερό, κυβερνητικό του άλλοθι κι έχει μείνει να συγκυβερνά με ένα ΠΑΣΟΚ σκιά του εαυτού του, γαντζωμένου με κάθε θυσία στην εξουσία. Τίποτε περισσότερο.

Γιατί βέβαια για τους κκ Σαμαρά και Βενιζέλο το γεγονός της ραγδαίας εξαθλίωσης της κοινωνίας είναι δευτερεύον – πρόεχει η αποφυγή του “κινδύνου” των εκλογών και η εφαρμογή του προγράμματος που επιφέρει ακριβώς την εξαθλίωση της κοινωνίας…

Facebook Comments