Σε απόρρητη έκθεσή της η τράπεζα επενδύσεων Mediobanca επισημαίνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας για την Ιταλία αν δεν προωθηθούν μεταρρυθμίσεις. Την έκθεση αποκαλύπτει ο ιταλικός Τύπος, με την επισήμανση ότι η χρεοκοπία μπορεί να επέλθει το επόμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα λοιπόν με την Mediobanca Securities, με έδρα το Λονδίνο και κύριο μέτοχο τη συγκεκριμένη ιταλική τράπεζα επενδύσεων, η κύρια απειλή για την χώρα είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος το οποίο έχει ξεπεράσει πλέον τα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ.

Η έκθεση αναφέρει ουσιαστικά ότι αν δεν προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, η Ιταλία μπορεί να βρεθεί αναγκασμένη να αντιμετωπίσει «μερική χρεοκοπία» και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Η επενδυτική τράπεζα προτείνει για την αποφυγή της χρεοκοπίας να υπογραφεί άμεσα συμφωνία με την Ελβετία για τα κεφάλαια που Ιταλοί μετέφεραν στη γειτονική χώρα, να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους Ιταλούς διαθέτουν αγαθά και εισοδήματα άνω του 1,3 εκατ. ευρώ και να θεσπισθεί υψηλότερη φορολόγηση όλων των σταθερών χρηματιστηριακών απολαβών, εκτός των ομολόγων του δημοσίου.

Facebook Comments