Oι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα αποπειραθούν την Τετάρτη να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο αρχών για το ποιος θα καλύπτει μελλοντικά το κόστος μίας τραπεζικής κατάρρευσης. 

Οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών δεν επέτρεψαν την εξεύρεση λύσης την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναταραχή στις αγορές και το κόστος δανεισμού για τις χώρες του Νότου να σημειώσει αύξηση. Η βασική διαφωνία αφορά το πόσες αρμοδιότητες θα δοθούν στις εθνικές εποπτικές αρχές όταν αποφασίσουν να επιβάλουν ζημίες σε επενδυτές και μεγαλοκαταθέτες.

Υπάρχει ωστόσο συναίνεση ότι οι ζημίες θα επιβάλλονται πρώτα στους επενδυτές και τους μετόχους και στη συνέχεια σε καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ. Η Γερμανία πιέζει να υπάρξει συμφωνία σύντομα ώστε να υπογράψει στη συνέχεια τη συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης που πρέπει να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα.

“Ανησυχούμε για το πως εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις καθώς συνεχώς αναφέρουμε ότι η τραπεζική ένωση έχει προτεραιότητα εάν θέλουμε η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά να λειτουργήσει ξανά ομαλά”, είπε ο Giovanni Sabatini, γενικός διευθυντής της Ένωσης Τραπεζών Ιταλίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν την Τετάρτη ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ αργότερα την εβδομάδα.

Facebook Comments