Οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν την Τρίτη, καθώς η προοπτική σταδιακής απόσυρσης των μέτρων νομισματικής στήριξης από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνέχισε να επιβαρύνει τις πληγείσες αγορές χρέους.

Η απόδοση των γερμανικών τίτλων αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,82%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012, καθώς η απόδοση των αντίστοιχων αμερικανικών τίτλων έφθασε σε υψηλό διετίας. Για τα 10ετή ισπανικά ομόλογα, η απόδοση αυξήθηκε 18 μονάδες βάσης στο 5,06% και για τα ιταλικά ομόλογα 18 μονάδες βάσης στο 4,82%.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων ανέρχεται σήμερα το πρωί στο 11,72% και των πορτογαλικών τίτλων στο 6,81%, ενώ περαιτέρω άνοδο σημειώνει η απόδοση των ισπανικών (5,187%) και των ιταλικών (4,91%) ομολόγων.

Η Fed έστειλε την περασμένη εβδομάδα το μήνυμα της αποκλιμάκωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων -στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας- με στόχο τον τερματισμό τους το 2014, με αποτέλεσμα να πλήξει τις τιμές πολλών περιουσιακών στοιχείων, περιλαμβανομένων των ομολόγων και των μετοχών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS) πήρε τη σκυτάλη προχθές, ανακοινώνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να καθυστερήσουν την απόσυρση των πολιτικών φθηνού χρήματος εξ αιτίας του φόβου ότι θα υπάρξει αναστάτωση στις αγορές. Οι ενδείξεις πιστωτικής κρίσης στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα, με τη σημαντική αύξηση στο διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού, συνέβαλε επίσης στις μαζικές πωλήσεις στις αγορές παγκοσμίως.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη οδήγησαν και οι διαφωνίες που εκδηλώθηκαν στο συμβούλιο Ecofin την περασμένη Παρασκευή, σχετικά με την οδηγία για την αναδιάρθρωση και εκκαθάριση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Facebook Comments