Η αγορά βλέπει ότι η πολιτική σταθερότητα “επιστρέφει” και το σενάριο των εκλογών μπαίνει και πάλι στο συσρτάρι, που σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα το κλίμα εμπιστοσύνης προς τη χώρα θ’ αρχίσει να αποκαθίσταται μετά την τελευταία δοκιμασία. Η αγορά, επίσης, κρίνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων τραπεζών στέφθηκε από επιτυχία και πως η Πειραιώς τα κατάφερε, ενώ σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα.

Στα θετικά για τη βελτίωση του κλίματος προσμετράται η διαφαινόμενη τοποθέτηση του κ. Δαυίδ της Coca Cola στην προεδρία της Eurobank και του κ. Μ. Γέρου, τραπεζίτη στο Λονδίνο, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ακόμα, είναι ενδιαφέρουσα η επιστροφή του κ. Απ. Ταμβακάκη τέως CEO της ΕΤΕ στα τραπεζικά πράγματα, με την απόκτηση της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Η αγορά ανακάμπτει πάνω από τις 850 μονάδες, επιχειρώντας να ξεφύγει από τα χαμηλά διμήνου, που λίγο έλειψαν να αποτελέσουν νέα πολυετή χαμηλά, οδηγώντας τις μετοχές στα τάρταρα και προκαλώντας αισθητές απώλειες από την αρχή του χρόνου. Στην αγορά αρέσει το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο έμεινε ανέπαφο, υπό τον κ. Ι. Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη.

Επίσης, άρεσε η τοποθέτηση του κ. Κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης, ο οποίος διαπνέεται από φιλελεύθερες απόψεις, ενώ ερωτηματικά δημιουργούνται για την τοποθέτηση του κ. Α. Γεωργιάδη στο κρίσιμο πόστο του υπουργού Υγείας.  Πλην όμως, ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του Δημόσιου τομέα. Κατά τα άλλα, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων άρχισαν να ανεβαίνουν και πάλι στα επίπεδα των 52 σεντς και οι αποδόσεις έχουν αρχίσει να βελτιώνονται αν και παραμένουν αισθητά υψηλές, στην περιοχή του 11,10%, καθιστώντας την έξοδο στις αγορές αδύνατη.

Το κλίμα στο Χ.Α. δείχνει βελτίωση και άρση μιας μεγάλης αβεβαιότητας, όπως αυτής των πρόωρων εκλογών. Ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 2,8%, με τις συναλλαγές πάνω από τα 33 εκατ. ευρώ και τον πρώτο λόγο στην άνοδο να έχουν οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν μείνει πίσω.  Κέρδη άνω του 10% για τη ΔΕΗ, στα 6,90 ευρώ, 9,60% ενισχύεται η Πειραιώς, στα 1,37 ευρώ, άνω του 65 τα κέρδη για τη Βιοχάλκο και άνω του 5% για τον Μυτιληναίο, τον ΟΛΠ και την MIG. Κοντά στα 5% ενισχύιονται τα ΣΩΛΚ, αφού ο ΤΑP μπαίνει στη τελική του ευθεία και άνω του 4% ενισχύονται ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ. Πάνω από 3% τα κέρδη για την Jumbo, την Τέρνα Ενεργειακή, την ΕΥΔΑΠ και τον Τιτάνα. Απώλειες για την ΕΤΕ, αλλά και για Motor Oil και Eurobank Properties, λόγω της ανόδου τους οι δύο τελευταίες, την περασμένη εβδομάδα. 

 

ΧΣ

Facebook Comments