Πολλές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της 12μηνης θητείας της κυβέρνησης ακούσαμε πράγματα που δεν έγιναν – το γνωστό… «θα» κρατάει χρόνια, πράγματα που υπάρχουν μόνο στην φαντασία και στο παράλληλο σύμπαν που ζει το οικονομικό – και όχι μόνο- επιτελείο, αλλά επίσης ακούσαμε να λέγονται ψέματα για πράγματα που έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί. Οι πρόσφατες συνεντεύξεις και δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Κατρούγκαλου, αποτελούν άλλη μία απόδειξη της μισής αλήθειας που παρουσιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στην συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην Real News το πρώτο Σαββατοκύριακο του νέου έτους διαβάσαμε για την… αισιοδοξία του ότι η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς μέσα στον Φεβρουάριο, χωρίς μάλιστα να χρειαστούν νέα μέτρα για να πιαστούν οι στόχοι του προγράμματος για το 2016.

Λίγες μέρες αργότερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «απάντησε» εμμέσως αλλά σαφώς στον Αλέξη Τσίπρα πως «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» και ότι θα πάρει μήνες αντί για εβδομάδες  για να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση – κάτι που έχει υπονοηθεί αρκετές φορές από τους θεσμούς οι οποίοι δήλωναν χαρακτηριστικά «από Φεβρουάριο και βλέπουμε».

Σε ότι αφορά τα νέα μέτρα που ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε με… πάθος ότι δεν θα χρειαστούν, εκτός του ότι θα φανεί οσονούπω η αλήθεια, οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ ( το οποίο ο ίδιος διατυμπανίζει ότι θέλει να διώξει ενώ ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί) έχουν ήδη πει ξεκάθαρα ότι «βλέπουν» νέα μέτρα πάνω από 6 δισ. ευρώ το 2016-2018. Ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα για την περίοδο 2016-2018».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε την Κυριακή από το Βερολίνο, ότι από τις επαφές που είχε το υπουργείο με τα τεχνικά κλιμάκια και πριν από τη δημοσιοποίηση της πρότασης για το Ασφαλιστικό, οι δανειστές έχουν δεχθεί το γενικό περίγραμμα της μεταρρύθμισης και υπάρχει θετική αποτίμηση στην αρχιτεκτονική του σχεδίου από τους θεσμούς. «Από τις επαφές που είχαμε και πριν, ξέρουμε ότι έχουν δεχθεί το γενικό περίγραμμα της μεταρρύθμισης. Έχουν δεχθεί ότι θα έχουμε μια εθνική σύνταξη ως βάση του χτισίματος των νέων συντάξεων. Ότι αυτή η σύνταξη θα αποσκοπεί στο να αντιμετωπιστεί η φτώχεια των ηλικιωμένων». Aπό εδώ και πέρα έχουμε τον διάβολο που κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα κουβεντιάσουμε τα ποσοστά αναπλήρωσης. Θα είναι σκληρή η διαπραγμάτευση αλλά υπάρχει μια αποδοχή της γεωμετρίας, της αρχιτεκτονικής της μεταρρύθμισης», είπε.

Ωστόσο και αυτό είναι απλά ένα ψέμα. Οι δανειστές δεν έχουν δεχθεί το ελληνικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα την Δευτέρα στο «άδειασμα» από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει διατυπώσει καμία εκτίμηση σχετικά με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ ο οποίος ξεκαθάρισε ότι σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή της, προσθέτοντας ότι κάθε αναφορά ως προς τη θέση της Επιτροπής σε αυτό το θέμα συνιστά αβάσιμη εικασία.

Και μιας που πιάσαμε το ψέμα του Ασφαλιστικού, ας το συνεχίσουμε με… τα μάτια του Αλέξη Τσίπρα. Στην ίδια συνέντευξη στις αρχές του χρόνου,ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε – αποφεύγοντας πάντως να δεσμευτεί για μη μείωση των κύριων συντάξεων – πως «το ποσό που απομένει για το στόχο εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό για το 2016 είναι 600 εκατομμύρια ευρώ».

Πράγματι, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, προέβλεπε «τρύπα» μέτρων 665 εκατ. ευρώ για το 2016 η οποία θα καλυπτόταν από την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Συνολικά η κυβέρνηση έχει «μιλήσει» για μέτρα της τάξης του 1,25% του ΑΕΠ ( ή 1,8 δισ. ευρώ) συνολικά για το 2015-2016 (έστω και αν η Κομισιόν έχει κάνει λόγο για μέτρα απόδοσης 1,9% του ΑΕΠ – περίπου 3,4 δισ. ευρώ – για το 2015-2018).

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό όμως δεν «μιλά» για μέτρα μόνο το 2016 αλλά και για το 2017-2018 αλλά και… πέρα από αυτό.

Για παράδειγμα, από 1/1/2017 οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ θα καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά στο 20% του μηνιαίου εισοδήματος.

Επίσης, το σχέδιο-Κατρούγκαλου προβλέπει μέτρα και για τα μέσα του 2018 και μετά, δηλαδή μετά το πέρας του μνημονίου.  Με βάση το σχέδιο, η προσωπική διαφορά  που προκύπτει μεταξύ του ποσού των καταβαλλόμενων συντάξεων μέχρι 31.12.2015 με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που ίσχυαν μέχρι τότε και του ποσού των ίδιων συντάξεων με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης από 1.1.2016, θα πρέπει να εξαλειφθεί σταδιακά από τον Ιούλιο του 2018 και μέχρι την τελική αντιστοίχιση.

Επίσης, αν και η κυβέρνηση μέσω του κ. Κατρούγκαλου διαμηνύει ότι πρόκειται περί ενός «ταξικά μεροληπτικού προς όφελος των φτωχών νέου ασφαλιστικού συστήματος», κόβει (από τον Μάρτιο) πρώτα το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ πλήττει ξεκάθαρα όλους τους συνταξιούχους, τους νυν και τους επόμενους.

Όπως και να έχει, και σε αυτό το κομμάτι, η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη. Επιμένει στον λαϊκισμό και λέει το εύκολο «Όχι» χωρίς να αντιπροτείνει ουσιαστικά τίποτα. Ότι δηλαδή έκανε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ήταν αυτός αντιπολίτευση…

Facebook Comments