Αποκαλυπτική ήταν η χθεσινή συνάντηση Σόιμπλε-Τσακαλώτου, όχι ως προς το περιεχόμενό της αφού λίγο πολύ η στάση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ είναι πάγια και γνωστή, αλλά για τα… χόμπι του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Όχι, λοιπόν δεν είναι η Χίλαρι Κλίντον το μόνο πολιτικό πρόσωπο στον κόσμο που δηλώνει δημόσια ότι ασχολείται με εξωγήινους. Όπως είναι γνωστό η ίδια υποσχέθηκε πως αν εκλεγεί θα φτάσει μέχρι τέλους στο θέμα των εξωγήινων και θα αποκαλύψει την αλήθεια στους πολίτες. Φαν της επιστημονικής φαντασίας είναι και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών (πράγμα που κάποιοι από εσάς ίσως θα λέγατε ότι… «δικαιολογεί πολλά». Εσείς. Όχι εγώ…!)

Το ραντεβού με τον Σόιμπλε στο Βερολίνο έδωσε τροφή για σενάρια αφού την ώρα της συνάντησης των δύο αντρών, εθεάθη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν.

Το γερμανικό υπουργείο απαντώντας με χιούμορ στα διάφορα tweets που έλεγαν ότι ο Τόμσεν απλά, βρέθηκε στη γειτονιά και είδε φως και… μπήκε, ή ότι πέρασε για καφέ και σνακ, απάντησε «Όχι, σνακ δεν υπήρχε», επιβεβαιώνοντας φυσικά την παρουσία του ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ στο νούμερο 97 της οδού Wilhelmstrasse του Βερολίνου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στα ίδια σενάρια απάντησε με το δικό του… χιούμορ, αφού στο ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη από το Ελληνικό ΥΠΟΙΚ για την συνάντηση, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Υ.Γ. Καλό θα είναι οι επίδοξοι… Ισαάκ Ασίμωφ να μην φαντάζονται συναντήσεις, με Τόμσεν, που δεν υπάρχουν».

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Ισαάκ Ασίμωφ (1920–1992) είναι γνωστός για το συγγραφικό του έργο και συγκεκριμένα για τα έργα επιστημονικής φαντασίας. Τα γνωστότερα έργα του είναι η σειρά μυθιστορημάτων με τα Ρομπότ (“Εγώ, το Ρομπότ”, “Έρχονται τα Ρομπότ”, “Σπηλιές από Ατσάλι”, “Ο Γυμνός Ήλιος”, “Τα Ρομπότ της Αυγής”, “Ρομπότ και Αυτοκρατορία”) και η σειρά της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας (“Γαλαξιακή Αυτοκρατορία”, 1-6).

Με λίγα λόγια, ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί φαντασιόπληκτο όποιον σκέφτηκε ότι μπορεί η παρουσία Τόμσεν την ίδια στιγμή στο ίδιο μέρος με τον ίδιο, να είναι κάτι παραπάνω από σύμπτωση. Δηλαδή κύριε Τσακαλώτο πώς θα αντιδρούσε κανείς; Δεν θα το συνέδεε. Και δεν θα πήγαινε και ένα βήμα παραπέρα και θα σκεφτόταν ότι ίσως ο Τόμσεν ήταν παρών στην συνάντηση; Δηλαδή θεωρείτε ότι δεν γνωρίζει κανείς ότι το μεγάλο θέμα που παίζει στις όποιες επαφές της κυβέρνησης με ξένους αξιωματούχους εντός και εκτός Ευρώπης και αυτό που καίει πιο πολύ τις διαπραγματεύσεις, είναι η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός «ακύρωσε», και όχι το ασφαλιστικό;  Νομίζετε πως η (νέα) ρήξη και η (νέα) απώλεια εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό με τους θεσμούς λόγω των δηλώσεων Τσίπρα περί εκδίωξης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, είναι το μυστικό σας;

Φυσικά το Βερολίνο, όπως και οι ΗΠΑ, έστειλαν τις δύο τελευταίες ημέρες το σαφέστατο μήνυμα στην ελληνική πλευρά, να… ξεχάσει τα περί εκδίωξης του ΔΝΤ. «Άλλωστε αυτό έχει συμφωνηθεί έτσι, στην δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι Έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή την θέση τον τελευταίο καιρό», ήταν η ξεκάθαρη δήλωση χθες της εκπροσώπου του Σόιμπλε.

Όλα λοιπόν συνδέονται με αυτό. Από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας έφτιαξε πριν δύο περίπου μήνες – όταν άρχισαν να σφίγγουν τα πράγματα με τα προαπαιτούμενα και τις καθυστερήσεις – τον βολικό νέο φανταστικό εχθρό της Ελλάδας ( τον οποίο το καλοκαίρι χαρακτήριζε σύμμαχο), το ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι η στάση του δεν είναι εποικοδομητική , οι δανειστές αποφάσισαν να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο την στάση τους και να μην  αφήσουν την ελληνική κυβέρνηση να κάνει βήμα.

Γι αυτό και αν και δηλώνουν ότι η αξιολόγηση «θα ξεκινήσει» τον Φεβρουάριο, δεν λένε πλέον κουβέντα για το πότε θα ολοκληρωθεί, και κύκλοι της ΕΕ μιλούν ακόμη και για μακρά αξιολόγηση της Ελλάδας ακόμη και ως τον Μάιο, ώστε να καθυστερήσει η λύση για το χρέος που θα δώσει ανάσα και… χαλάρωση στην ελληνική πλευρά.

Στόχος πλέον είναι να κρατήσουν για ένα διάστημα την Ελλάδα στο μικροσκόπιο, να την υποχρεώσουν να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που έχει συμφωνήσει – και που δεν τελειώνουν φυσικά στο ασφαλιστικό – αφήνοντας και ένα ξεκάθαρο αστεράκι για πιθανά νέα μέτρα, και αν αποδειχθεί συνεπής τότε μόνο  να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος.

Όπως δήλωσε και αξιωματούχος της ευρωζώνης σε άτυπη ενημέρωση πριν το Eurogroup, «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει η πρώτη αξιολόγηση» και ότι «οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές και δεν θα έχουν ολοκληρωθεί ούτε μέχρι το επόμενο Eurogroup στις αρχές του Φεβρουαρίου», ενώ τόνισε ότι «ίσως απαιτηθούν κάποια περαιτέρω μέτρα».

Επιπλέον, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες το αμέσως επόμενο διάστημα, κάτι που υποδηλώνει ότι ο μοχλός πίεσης αυτή τη φορά δεν θα είναι τα χρήματα από κάποια δόση. Αλλά η συζήτηση για το χρέος.

Αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα μιας «εκδικητικής» ή  «εχθρικής» στάσης των δανειστών (όπως την είχε χαρακτηρίσει πριν μερικούς μήνες ο Τσακαλώτος), αλλά των συνεχών φάουλ της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν οδηγήσει σε μία εκ νέου απώλεια της εμπιστοσύνης, όπως είχε συμβεί και το καλοκαίρι.

Και αυτό δεν είναι βγαλμένο από κάποιο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας κύριε Τσακαλώτο. Είναι η αληθινή ιστορία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το πόσο σύντομα θα βρεθεί στο… ράφι, είναι στο χέρι σας αλλά φυσικά και στο χέρι της αντιπολίτευσης. Όπως είχε πει και ο Ασίμωφ «στη ζωή, αντίθετα με το σκάκι, το παιχνίδι συνεχίζεται και μετά το ματ».

Facebook Comments