Την ανάγκη διατήρησης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σε παγκόσμια κλίμακα, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο ομιλίας που θα εκφωνήσει την Τρίτη στο Βερολίνο.

«Μάλιστα, θα έλεγα ότι [η πρωτοβουλία της ΕΚΤ για απεριόριστη αγορά κρατικού χρέους] είναι πιο απαραίτητη τώρα, καθώς βλέπουμε πιθανές αλλαγές στη νομισματική μας πολιτική, με συνδεόμενη αβεβαιότητα σε άλλους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι, σε απόσπασμα της επικείμενης ομιλίας του που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η απόφαση της ΕΚΤ τον προηγούμενο Αύγουστο να θεσμοθετήσει πρόγραμμα απεριόριστης αγοράς κρατικών ομολόγων υπό όρους πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό για την αποκλιμάκωση των πιέσεων στο κρατικό χρέος μελών της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει χρησιμοποιηθεί από κανένα μέλος της νομισματικής ένωσης.

Ωστόσο, το πρόγραμμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Γερμανία, όπου η ΕΚΤ έχει κληθεί να υπερασπιστεί το πρόγραμμα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι υπογραμμίζει ότι η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να χρειάζεται μία «διευκολυντική» νομισματική πολιτική, επαναλαμβάνοντας την προσδοκία του ότι «οι νομισματικές διεγέρσεις και οι βελτιώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα υποστηρίξουν ανάκαμψη» της οικονομίας της ΟΝΕ «αργότερα μέσα στον χρόνο».

Facebook Comments