Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ κατηγόρησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ότι αποπειράται να ξαναγράψει την ιστορία υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έπρεπε να είχε αναγκαστεί να προχωρήσει σε απομείωση του χρέους της ήδη από την σύναψη του προγράμματος χρηματοοικονομικής στήριξής της από την διεθνή τρόικα των πιστωτών το 2010.

Σε έκθεσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα νωρίτερα αυτόν τον μήνα το ΔΝΤ ανέφερε ότι χρειάστηκε να αθετήσει τα δικά του πρότυπα για να λάβει μέρος σε ένα πρόγραμμα δανειακής συνδρομής της Ελλάδας που είχε ψεγάδια, υποστηρίζοντας: «μια εκ των προτέρων αναδιάρθρωση χρέους θα ήταν καλύτερη για την Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν ήταν αποδεκτό από τους ευρωπαίους εταίρους».

Ο Τρισέ, που χρημάτισε πρόεδρος της ΕΚΤ ως τα τέλη του 2011, είπε ότι το Ταμείο ουδέποτε είχε προβεί σε κάποια τέτοια πρόταση τότε και ότι θα έπρεπε να λάβει περισσότερο υπόψη του την ανάγκη σταθεροποίησης της ευρωζώνης.

«Δεν ενθυμούμαι το ΔΝΤ να είχε καλέσει για τίποτε που να ήταν πιο σθεναρό… όσον αφορά τους όρους ή το χρονοδιάγραμμα» του μνημονίου δανεισμού, είπε ο Τρισέ μιλώντας στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, στην οποία παραχώρησε συνέντευξη.

«Δεύτερον, σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ θα μπορούσε κατά την γνώμη μου να κάνει μια ανάλυση του συστήματος συνολικά διότι αυτό που συνέβαινε στην Ευρώπη δεν γινόταν μόνο στην Ελλάδα», συνέχισε ο Τρισέ.

Μια έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε στην δημοσιότητα την 5η Ιουνίου και περιέχει συμπεράσματα που άντλησε από την διαδικασία υπαγωγής της Ελλάδας σε πρόγραμμα στήριξης προκάλεσε ένταση στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό κι ήγειρε νέες αμφιβολίες για την συνέχεια της συνεργασίας τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι το να γινόταν αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας το 2010 θα ήταν λάθος και πρόσθεσε πως το ΔΝΤ δεν την είχε προτείνει. Ο σημερινός πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε από την δική του πλευρά εναντίον του «να κρίνει κανείς το τι συνέβη χθες με την εμπειρία του σήμερα».

Ο Τρισέ υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης, επιχειρηματολογώντας ότι τόσο η ΕΕ όσο και η 17μελής ευρωζώνη επέδειξαν μεγάλη αντοχή έναντι της πρώτης μείζονος κρίσης που έπληξε το ενιαίο νόμισμα μετά την ίδρυσή του το 1999. «Η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης υπήρξε αξιοθαύμαστη. Μην ξεχνάτε πως ουδείς θα στοιχημάτιζε σε αυτή την ανθεκτικότητα ex ante και ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τη χειρότερη κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη», είπε.

Ερωτηθείς εάν και κατά πόσον η διεθνής Τρόικα των δανειστών είναι νεκρή ή εάν η συνεργασία πρόκειται να συνεχιστεί μετά τις προστριβές σχετικά με την Ελλάδα, ο Τρισέ έκρινε πως αυτή «είναι εκ των ων ουκ άνευ. Φυσικά πρέπει να κάνει όσο καλύτερη δουλειά είναι δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις περιστάσεις, που είναι ακόμη πολύ απαιτητικές αλλά ήταν πάρα πολύ σοβαρές όταν το ίδιο το σύστημα βρισκόταν σε κίνδυνο».

Facebook Comments