Nα προσέλθει να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων καλεί το ΤΑΙΠΕΔ την κοινοπραξία με επικεφαλής τον ΟΠΑΠ που έχει κερδίσει το σχετικό διαγωνισμό, ενώ παράλληλα ζητεί από τη Διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. να υπογράψει τη σύμβαση για τον Τεχνολογικό Πάροχο με την Intralot.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη 12ετή παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων και την πώληση ποσοστού 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε., Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου τονίζει:

«1) Τον Νοέμβριο του 2011, το ΤΑΙΠΕΔ , προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου για την παραχώρηση της αποκλειστικής άδειας για την εκμετάλλευση και λειτουργία των Κρατικών Λαχείων για 12 έτη.

Τον Δεκέμβριο του 2012, το διαγωνισμό κέρδισε Κοινοπραξία 4 εταιρειών (ΟΠΑΠ Α.Ε., Scientific Games, Lottomatica και Intralot), η οποία προσέφερε εφάπαξ ποσό 190 εκατ. Ευρώ, ενώ το ελάχιστο εγγυημένο έσοδο του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε 30 εκατ. Ευρώ το πρώτο έτος και 50 εκ. Ευρώ ανά έτος για καθένα από τα υπόλοιπα 11 έτη της παραχώρησης.

Η σύμβαση μεταξύ της Κοινοπραξίας και του ΤΑΙΠΕΔ, ενεκρίθη από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 17.04.2013.

Το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει με συνέπεια και συνέχεια (ως εξάλλου οφείλει), η Κοινοπραξία, επικεφαλής της οποίας είναι η ΟΠΑΠ Α.Ε., να προσέλθει να υπογράψει τη σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ, όπως έχει υποχρέωση.

Η σύμβαση παραχώρησης των  Κρατικών Λαχείων, καθώς και τα θέματα που καθόριζαν τις σχέσεις των μετόχων της Κοινοπραξίας, όπως π.χ. η σύμβαση μετόχων (shareholders agreement) και οι αμοιβές των μελών της υπό την ιδιότητα τους ως προμηθευτών της Κοινοπραξίας τους (είναι ταυτόχρονα μέτοχοι και προμηθευτές), ήταν διαθέσιμα στην ψηφιακή βάση δεδομένων του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, ;Aρα και απολύτως γνωστά, πριν την υποβολή της προσφοράς της, στην Emma Delta, την εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό για την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε.

2) Περαιτέρω, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ζητήσει από τη Διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. να υπογράψει τη σύμβαση για τον Τεχνολογικό Πάροχο με την Intralot, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΟΠΑΠ Α.Ε. και την έγκριση (με πλειοψηφία 71% και 29% λευκό) της Έκτακτης Γενική Συνέλευση της εταιρείας της 05.04.2013.

Σημειωτέον ότι οι συμβάσεις για τα Κρατικά Λαχεία και τον Τεχνολογικό Πάροχο, είναι πολύ σημαντικές, τόσο για την ΟΠΑΠ Α.Ε., όσο και για την πώληση του 33% των μετοχών της εταιρείας.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι το ΤΑΙΠΕΔ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων και του ΟΠΑΠ λειτούργησε και λειτουργεί μέσα σε πλαίσιο πλήρους διαφάνειας και με  τελικό στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης δυνατής αξίας για το Ελληνικό Δημόσιο». 

Facebook Comments