Σε ομιλία της προς επιχειρηματίες που πρόσκεινται στο κόμμα της, η Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία, η οποία έχει παραμείνει αλώβητη από την οικονομική κρίση που μαστίζει την υπόλοιπη Ευρωζώνη, έχε επίγνωση του γεγονότος ότι έχει μία αυξημένη ευθύνη όχι απλώς «ως πυλώνας σταθερότητας στην Ευρώπη, αλλά και ως ατμομηχανή της ανάπτυξης στην Ευρώπη».

Η ίδια πρόσθεσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλίσει τη συμβολή της χώρας της προς αυτήν την κατεύθυνση «με την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης όπου αυτό είναι δυνατόν».

“Έχουμε επίγνωση πως εάν θέλουμε να πάμε εμείς καλά, θα πρέπει να πάει καλά κι η Ευρώπη», υπογράμμισε.

Η καγκελάριος δήλωσε πως οι επιχειρηματίες είναι «ο δικός μας θησαυρός στη Γερμανία και θα ήταν μοιραίο υπό την παρούσα εύθραυστη οικονομική συγκυρία να φορολογηθεί ο κόσμος επιπλέον. Θα ήταν ένα αντικίνητρο».

Παρουσία της εκπροσώπου Τύπου της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, η Μέρκελ επαίνεσε την Ισπανία για τις προσπάθειές της να ανατάξει τα δημοσιονομικά της και να εφαρμόσεο μεταρρυθμίσεις. Κατά τη Μέρκελ, η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι φέρει εις πέρας μία «υποδειγματική πολιτική, που απαιτεί πολύ θάρρος».

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις που συχνά δεν χαίρουν δημοτικότητας, αλλά στο σημείο αυτό ανέφερε μία ρήση του διάσημου Γερμανού συγγραφέα Τόμας Μαν, η οποία υπογράμμιζε πως «όποιος αγαπήθηκε μόνον και για πάντα είναι ένας βλαξ».

Facebook Comments