Περισσότερα από 20 επενδυτικά σπίτια βρίσκονται στην Αθήνα και κοιτάζουν την αγορά και τις εισηγμένες. Πρόκειται για το επενδυτικό forum της Eurobnank το οποίο συνέπεσε χρονικά με τον ανασχηματισμό και την… αυλαία στην κυβερνητική κρίση, ακούγοντας από τα χείλη του καθ ύλην αρμοδίου, δηλαδή, τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα ότι η νέα κυβέρνηση είναι απολύτως εστιασμένη στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και πως στην πράξη περισσότερες πολιτικές δυνάμεις θα τη στηρίξουν.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιεί από χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η Eurobank, μετά από πρωτοβουλία του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της κ. Ν. Καραμούζη, περισσότεροι από 20 επενδυτικοί οίκοι έδωσαν το παρόν στο επενδυτικό forum της Ελληνικής τράπεζας, μεταξύ των οποίων, Amundi Asset Management, BNP Investment Partners, BlackRock Investement Management, Morgan Stanley Investment Management, Schroder Investment Management, Pioneer Investments, Oaktree Capital, Brevan Howard Asset Management.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι άκουσαν αυτό που ήθελαν να ακούσουν από τον υπουργό Οικονομικών, ειδικά με ότι έχει να κάνει με τις αποκρατικοποιήσεις και το χρηματοδοτικό κενό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «σύντομα θα γίνει επανέναρξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία θα προστεθούν στη λίστα. Οι διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.

Όσοι υποστηρίζουν ότι οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις θα προκαλέσουν χρηματοδοτικό κενό παραβλέπουν το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών φαίνεται να αποδίδει καλύτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που αντισταθμίζει πιθανές καθυστερήσεις, αν υπάρχουν, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων».

Ποιους βλέπουν

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στο πλαίσιο του forum οι ξένοι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις σε κλειστές συναντήσεις 14 σημαντικών ελληνικών εισηγμένων και μη στο ΧΑ επιχειρήσεων από τους σπουδαιότερους κλάδους της οικονομίας. Συμμετείχαν οι επιχειρήσεις: ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Terna Energy, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Folli  Folliε, Intralot, Lamda Development, Vivartia, Γούλα, Ανδρομέδα, Pharmathen και Κορρές.

Κύριος σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι η παρουσίαση των προοπτικών και των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε διεθνή επενδυτικά και χρηματοδοτικά κεφάλαια για την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Πλην όμως, οι ξένοι παρέμειναν μόνο στο ενδιαφέρον, αφού η χθεσινή συνεδρίαση δεν ήταν τίποτε άλλο από μία ευκαιρία για αποκομιδή ρευστότητας, κυρίως από εκείνους που μπήκαν στα χαμηλά της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής, ποντάροντας στο ότι δεν θα πέσει η κυβέρνηση και θα γίνει ανασχηματισμός.

Με πολλές μετοχές, ειδικά των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων να κλείνουν κοντά στα χαμηλά έτους την Παρασκευή, η χθεσινή εκτίναξη έδωσε το έναυσμα για καταγραφή μεγάλων κερδών σε μία μόνο συνεδρίαση, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις 20 Μαίου ο γενικός δείκτης καταγράφει απώλειες πάνω από 20%.

Εμπιστοσύνη

Το ζήτημα όμως, είναι, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η κυβέρνηση να βρει το χαμένο βήμα των μεταρρυθμίσεων, δίδοντας στις αγορές και πάλι το σήμα αποκατάστασης εμπιστοσύνης, που σημαίνει επιστροφή κεφαλαίων στην αγορά. Σημειωτέον, ότι εδώ κι ένα μήνα, ο τζίρος έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 50 – 70 εκατ. ευρώ από τα 100 και 150 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Επίσης, η αγορά θεωρεί πολύ σημαντικό ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ χθες ήταν η τελευταία μέρα στις αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς και της Αττικής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμκ της Πειραιώς έτυχε ευρείας συμμετοχής, ενώ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση και για την Αττικής, αν και αργά χθες το απόγευμα υπήρχε εκκρεμότητα με τις αδιάθετες μετοχές. Σε κάθε περίπτωση η αγορά εκτιμά ότι ένα πρόβλημα λύθηκε και πλέον ανήκει στο παρελθόν, ποντάροντας πια στην επόμενη μέρα των τραπεζών.

Οι χρηματιστές θεωρούν ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δοθούν δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση, η οποία σε μεγάλο βαθμό απαρτίζεται από στελέχη που έχουν διατελέσει υπουργοί κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και από άπειρα στελέχη τα οποία θα πρέπει να προωθήσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές σε τομείς  αιχμής, όπως είναι η Υγεία και η διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους.


ΧΣ

Facebook Comments