Καλύτερα δεν γινόταν! Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο επίλογος στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, που με την υπερκάλυψη της συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, φαίνεται ότι ξαναμπαίνει στο παιχνίδι. Οι εξελίξεις, ωστόσο, αναμένονται καταιγιστικές, με ημερομηνία ορόσημο την 1η Ιουλίου, αφού μέχρι τότε θα πρέπει να έχει πουληθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κάτι που αποτελεί άλλωστε μνημονιακή υποχρέωση – δέσμευση της κυβέρνησης.

T.T.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το Τ.Τ. ερίζουν πρωτίστως η Εθνική και δευτερευόντως η Eurobank, η διοίκηση της οποίας αλλάζει αύριο στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, με την τοποθέτηση των κ.κ. Χρ. Μεγάλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του κ. Γ. Δαυίδ στη θέση του προέδρου, θέσεις που κατείχαν αντίστοιχα οι κ.κ. Ν. Νανόπουλος και Τ. Χριστοδούλου. Το αν η Eurobank θα αποκτήσει το Τ.Τ. πάντως, εντάσσεται σε μία λογική ενίσχυσης της τράπεζας και πώλησης στο άμεσο μέλλον ως πακέτο σε ξένο όμιλο ή σε άλλη Ελληνική τράπεζα, αναφέρουν καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιο ξένο όμιλο. Το θέμα του Τ.Τ. πάντως, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της αγοράς, που σε συνδυασμό με τον ανασχηματισμό και τη βούληση της κυβέρνησης ν’ αφήσει πίσω της την κρίση της ΕΡΤ και να ανοίξει το βήμα της για τις αποκρατικοποιήσεις, μπορούν να δώσουν και πάλι προοπτική και ουσία στο ταμπλό.

Για δε τη Eurobank, η τοποθέτηση του κ. Μεγάλου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μπορεί να αποτελέσει στοίχημα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί, αν στο Δ.Σ. της τράπεζας θα συμμετάσχει και ο πρώην διοικητής της ΕΤΕ κ. Τ. Αράπογλου. Αυτό θα φανεί,ωστόσο, στην αυριανή γενική συνέλευση.  


Πειραιώς

Χθες, η Τράπεζα Πειραιώς ανέβασε τον πήχη της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης ακόμη πιο ψηλά, συγκεντρώνοντας στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου, ποσά άνω των 1,4 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα Τετάρτη, όμως χθεσινοβραδινές πληροφορίες, μεταφέρουν ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα, αφού τα 1,4 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν, αντιστοιχεί στο 19% του συνόλου των αναγκών της, ύψους 7,33 δισ. ευρώ, έναντι του ελάχιστα απαιτούμενου 10%. Αν όντως έτσι είναι τα πράγματα, κάθε warrant αντιστοιχεί σε λιγότερο από 4,65 νέες μετοχές.

Στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου, ο πορτογαλικός όμιλος Banco Comercial Portugues (BCP) προχώρησε στην κάλυψη 400 εκατ. ευρώ (αντίστοιχο χρηματοδοτικό έλλειμμα από την εξαγορά της Millennium Bank), υλοποιώντας προηγούμενη δέσμευσή της. Με το ίδιο σκεπτικό και δέσμευση, η γαλλική Societe Generale συμμετείχε στην αύξηση με το ποσό των 170 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας ανοίγματα της Γενικής Τράπεζας.

Σημαντικό όμως είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, που φαίνεται ότι στήριξαν την αύξηση κεφαλαίου, καταβάλλοντας κεφάλαια άνω των 700 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η προσφορά των ξένων funds για την απόκτηση τυχόν αδιάθετων μετοχών, ανήλθε συνολικά σε προσφορά ύψους 1,7 δισ. ευρώ, από την οποία τελικώς ικανοποιήθηκαν αιτήματα για κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τις προοπτικές της BCP, υπενθυμίζεται ότι προτίθεται να πουλήσει τις μετοχές της Πειραιώς, που απέκτησε κατά την αύξηση, μετά το πέρας 6 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Αλλωστε, στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης είχε αναφερθεί ότι η BCP δεν δεσμεύεται να διατηρήσει τις μετοχές, που θα αποκτήσει κατά την ιδιωτική τοποθέτηση της Πειραιώς.

 

ΧΣ

Facebook Comments